Теми статей
Обрати теми

Таблиця 6 звіту за формою № Д4: аналізуємо зміни та згадуємо порядок заповнення

Редакція ПБО
Стаття
img 1

персоніфікація

img 2

Таблиця 6 звіту за формою № Д4: аналізуємо зміни та згадуємо порядок заповнення

У цій статті ми з вами розглянемо особливості заповнення таблиці 6 звіту за формою № Д4, а також поговоримо про те, чим міндоходівська таблиця 6 відрізняється від своєї попередниці — таблиці 6, наведеній у пенсійному Порядку № 22-2.

Марія Соломіна,

експерт з питань оплати праці

 

Таблиця 6 призначена для формування щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованих їй у звітному місяці видів доходів, які включаються до бази справляння ЄСВ. Ці відомості ви формуєте з урахуванням кодів категорій застрахованих осіб, наведених у додатку 2 до Порядку № 454. Зверніть увагу: цей додаток було розширено Міндоходів. Утім, страхувальників — юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців зміни в кодах категорій застрахованих осіб не стосувалися.

img 3Із практики ми знаємо, що доповнювати таблицю 6 звіту за формою № Д4 новими реквізитами дуже полюбляв Пенсійний фонд. Таку любов успадкувало і Міндоходів. Адже немає межі досконалості! І ось це відомство, взявши за основу пенсійний варіант таблиці 6, доповнило її в Порядку № 454 новим полем «Кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами». У цьому полі ми, власне, і проставлятимемо тепер кількість календарних днів такої відпустки, що припадають на відповідний місяць, зазначений у графі 11.

Крім того, у таблицю 6 звіту за формою № Д4 додали два нових коди типів нарахувань (далі — КТН) для графи 10 — «11» і «12». Їх поява пов’язана з тим, що зараз органи Міндоходів мають право проводити перевірки страхувальників (п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону № 2464).

Як і раніше, в окремих випадках у таблиці 6 на одного працівника можна заповнити декілька рядків. Проте норму, що дозволяла це зробити в пенсійному Порядку № 22-2, було підкориговано Міндоходів. Тепер відповідно до п. 4.9 Порядку № 454 декілька записів на одного працівника до таблиці 6 ми вносимо, якщо у звітному місяці йому було нараховано:

1) виплати, з яких ЄСВ утримується за різними ставками;

2) виплати за:

поточний та майбутні періоди (відпускні, допомога по вагітності та пологах);

минулі періоди (лікарняні, допомога по вагітності та пологах, зарплата (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, а також виплати за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду (середню зарплату за вимушений прогул)).

3) зарплату відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII. У цьому випадку щомісячні суми нарахованої зарплати відображаються окремим рядком (рядками). За кожним рядком у графі 21 указується ознака наявності підстави для обчислення спецстажу. Відомості про зарплату або винагороду, нараховані цьому ж працівнику за роботу на посадах, що не належать до науково-технічних, відображаються окремим рядком.

Наведемо пояснення щодо заповнення окремих граф таблиці 6 звіту за формою № Д4.

Як заповнити окремі графи таблиці 6 звіту за формою № Д4

Номер графи

Пояснення

1

2

Графа 9

Указуєте коди категорії застрахованих осіб відповідно до додатка 2 до Порядку № 454

Графа 10

Цю графу (КТН) заповнюєте тільки у випадках, перелічених у виносці до неї під табличною частиною

Графа 11

Зазначаєте місяць і рік, за який здійснено нарахування доходу фізособі

Графа 13

Проставляєте кількість календарних днів, що припадають на період хвороби працівника, згідно з наданим ним листком непрацездатності

Графа 14

Указуєте кількість календарних днів, які припадають на період, коли за працівником не зберігалася заробітна плата (ст. 25, 26 Закону про відпустки).
Важливо! Ця графа може бути заповнена зі знаком «-», якщо вам потрібно зменшити кількість днів без збереження заробітної плати, відображених у попередніх звітних періодах

Графа 15

Проставляєте кількість календарних днів звітного місяця, протягом яких фізособа перебувала у трудових відносинах (на які припадає дія цивільно-правового договору на виконання робіт або надання послуг). Важливо! Якщо крім заробітної плати працівнику нараховувалися соцстрахівські допомоги за рядком з такою допомогою, це поле залишається незаповненим.

Якщо за місяць нараховано тільки лікарняні та допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, графу 15 заповнюєте за рядком лікарняних. У рядках, де наводиться допомога по вагітності та пологах за майбутні місяці відпустки, зазначаєте кількість календарних днів відпустки (графа 15 = графа 16)

Графа 16

Зверніть увагу: це нова графа. Тут вказуєте кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, які припадають на кожен місяць перебування працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами

Графа 17

Зазначаєте суми зарплати, винагород за виконані роботи (надані послуги) за ЦПД, лікарняних та допомоги по вагітності та пологах без обмеження максимальною величиною бази нарахування ЄСВ. Графа формується окремо за кожною застрахованою особою з урахуванням такої черговості відображення виплат за умови їх нарахування цій особі в одному звітному періоді: 1) сума нарахованої заробітної плати; 2) сума винагороди за ЦПД; 3) сума лікарняних та допомоги по вагітності та пологах. Суми відпускних заносяться в поле відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки цього місяця з КТН «10». Суми виплат, нарахованих за дні тимчасової непрацездатності, відображаєте в окремих рядках у полі відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на такий місяць. Також в окремих рядках за кожен місяць зазначаєте допомогу по вагітності та пологах (після розподілу за місяцями згідно з п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455).
Майте на увазі! Якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаєте до заробітної плати місяця, коли були здійснені такі донарахування (п.п. 3 п. 4.3 Інструкції № 455).
Внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) допускається тільки: — при відображенні сум перерахунку зарплати (доходу), пов’язаної з уточненням кількості відпрацьованого часу внаслідок тимчасової непрацездатності та настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах; — при відображенні сторнованих сум відпускних та лікарняних, допомоги по вагітності та пологах, нарахованих у попередніх періодах

Графа 18

Зазначаєте суми зарплати, винагород за виконані роботи (надані послуги), лікарняних та допомоги по вагітності та пологах у межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Цю графу формуєте з урахуванням черговості виплат, наведеної в поясненні до графи 17

Графа 19

Зазначаєте суму ЄСВ, утриманого з доходу працівника

Графа 20

Якщо працівника прийнято на роботу з трудовою книжкою (тобто це місце роботи для нього є основним), проставляєте «1». У всіх інших випадках — «0»

Графа 21

Проставляєте «1», якщо щодо працівника ведеться облік спецстажу або він має право на пільги за пенсійним забезпеченням. У решті випадків — «0»

Графа 22

Проставляєте «1» протягом 2 років щодо працівників, яких прийняли на нові робочі місця. У решті випадків — «0»

 

Заповнити таблицю 7 вам допоможе наступна стаття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі