Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відповідальність за неподання звіту за формою № Д4

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність за неподання звіту за формою № Д4

Чи штрафуватимуть податківці за неподання або несвоєчасне подання звіту за формою № Д4?

(м. Львів)

Тут, як кажуть, одна новина хороша, друга — погана. Почнемо з хорошої. У чинній редакції ст. 25 Закону № 2464 відсутня норма, що передбачає накладення штрафу за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звіту за формою № Д4. Вона зникла з переліку штрафних санкцій після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 04.07.2013 р. № 406-VII (з 11.08.2013 р.). Отже, з 11.08.2013 р. підприємству не загрожують штрафи за зазначені вище порушення.

img 1Тепер про неприємне. Посадові особи підприємства несуть адміністративну відповідальність за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звіту за формою № Д4 (ч. 1 ст. 26 Закону № 2464). Розмір штрафу визначено ст. 1651 КпАП. Так, за зазначене порушення посадовим особам загрожує штраф у розмірі від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 510 грн.). Якщо порушення вчинено повторно протягом року після стягнення зазначеного адмінштрафу, посадовій особі загрожує штраф у розмірі від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 680 грн.). Те, що за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звіту за формою № Д4 загрожує тільки адміністративна відповідальність, підтверджують податківці в консультації, розміщеній у БЗ за кодом 301.09.

Зверніть увагу, що і для підприємців, які використовують працю найманих працівників, існує небезпека притягнення до адмінвідповідальності. Чи є підприємець посадовою особою? Це питання було і залишається спірним. Пенсійний фонд, який донедавна адміністрував єдиний соціальний внесок, вирішував його на користь підприємця. Так, у листі Юридичного управління Пенсійного фонду України від 25.06.2013 р. № 16243/09-10 зазначено, що підстав для притягнення підприємців до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 1651 КпАП немає.

Проте з жовтня 2013 року адміністрування ЄСВ повністю «в руках» податківців. А в них інша точка зору. Фахівці Міндоходів щодо цього питання схиляються до такого: підприємця може бути визнано посадовою особою за наявності найманих працівників, оскільки він набуває організаційно-розпорядчих повноважень відносно таких працівників (див. консультацію у БЗ за кодом 138.03). При цьому вони посилаються на лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548.

Тому радимо підприємцям, які використовують найману працю, подавати звіт за формою № Д4 в установлені строки (див. статтю на с. 4) та за встановленою формою.

 

Катерина Скрипкіна, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі