Теми статей
Обрати теми

Довідник бухгалтера. Реєстрація платником ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Реєстрація платником ПДВ

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) передбачає, що реєстрація платником ПДВ може бути:

обов’язковою, якщо особа підпадає під критерії платника ПДВ і має реєструватися в обов’язковому порядку (п. 181.1 ПКУ)

і

добровільною, якщо стати платником ПДВ особа вирішує самостійно, сплачуючи такий податок за власним бажанням (п. 182.1 ПКУ).

Крім того, реєстрації платниками ПДВ підлягають єдиноподатники, які обрали ставку, що передбачає сплату ПДВ. Зведену інформацію про порядок такої реєстрації подамо в таблиці.

 

Порядок реєстрації платником ПДВ

Підстава

Умови для реєстрації

Дата подання заяви за формою № 1-ПДВ

Дата ПДВ-реєстрації

1

2

3

4

Обов’язкова реєстрація

 

Обсяг оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (без ПДВ). Ця умова не стосується платників ЄП

Не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому вперше досягнуто обсяг оподатковуваних ПДВ операцій у 300 тис. грн. (п. 183.2 ПКУ, п.п. «а» п.п. 3.5.2 розд. III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. № 1394 (далі — Положення № 1394))

Протягом 5 робочих днів із дати надходження заяви*

Відмова від спрощеної системи оподаткування (без ПДВ) та обсяг оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (без ПДВ)

Не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування (п. 183.4 ПКУ, п.п. 3.6.1 розд. III Положення № 1394)

 

* Для платників ЄП, які переходять на загальну систему не раніше дати зміни системи оподаткування, як правило, перший день переходу на загальну систему (п. 3.6 і п.п. 3.7.2 розд. III Положення № 1394).

Постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (незалежно від загальної суми операцій із постачання товарів/послуг)
(п.п. 6 п. 180.1 ПКУ)

Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ, п.п. «б» п.п. 3.5.2 розд. III Положення № 1394)

Бажаний день реєстрації платника ПДВ, а якщо його не зазначено, — протягом 5 робочих днів із дати надходження заяви

Якщо у випадку, що вимагає обов’язкової реєстрації платником ПДВ, заяву за формою № 1-ПДВ не буде подано, то платник несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ПКУ, п.п. 3.5.5 розд. III Положення № 1394). З приводу того, які штрафні санкції накладатимуться у зв’язку з несвоєчасною ПДВ-реєстрацією, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 15, с. 26.

Добровільна реєстрація

 

Особа здійснює оподатковувані ПДВ операції

Не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ, абз. «б» п.п. 3.5.2 і п.п. 3.6.1 розд. III Положення № 1394)

 

Бажаний день реєстрації платника ПДВ, а якщо його не зазначено, — протягом 5 робочих днів із дати надходження заяви

 

Відмова від спрощеної системи оподаткування (без ПДВ) і обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 300 тис. грн. (за умови, що особа здійснює оподатковувані ПДВ операції)

Перехід на ЄП з ПДВ до груп 3 і 4 (за ставкою 3 %) або груп 5 і 6 (за ставкою 5 %)

Перехід із загальної системи оподаткування на спрощену систему зі сплатою ПДВ. Особа має одночасно: — відповідати вимогам для єдиноподатників 3 — 6 груп (п. 291.4 ПКУ);
— здійснювати оподатковувані ПДВ операції (п. 182.1 ПКУ)

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на ЄП зі сплатою ПДВ (п.п. 3.6.3 розд. III Положення № 1394)

Дата зміни системи оподаткування

Перевищення єдиноподатником допустимого обсягу доходу.
Такі платники мають одночасно: — відповідати вимогам для єдиноподатників старшої групи (п. 291.4 ПКУ);
— здійснювати оподатковувані ПДВ операції (п. 182.1 ПКУ)

Одночасно із Заявою ЄП про перехід до старшої групи не пізніше 20 числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (п.п. 3.6.4 розд. III Положення № 1394)

Дата переходу на ставку зі сплатою ПДВ

Єдиноподатник прийняв добровільне рішення про перехід на сплату ЄП з ПДВ. Такий платник має одночасно: — відповідати вимогам для єдиноподатників 3 — 6 груп (п. 291.4 ПКУ);
— здійснювати оподатковувані ПДВ операції (п. 182.1 ПКУ)

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому застосовуватиметься нова ставка ЄП (п. 183.4 ПКУ, п п. 3.6.2 і 3.6.5 розд. III Положення № 1394)

Дата зміни системи оподаткування

 

Матеріал підготувала Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі