Теми статей
Обрати теми

Офіційна думка. При скасуванні реєстрації сільгосптоваровиробника платником ФСП подається уточнена декларація

Редакція ПБО
Стаття

При скасуванні реєстрації сільгосптоваровиробника платником ФСП подається уточнена декларація

З якого періоду сільськогосподарський товаровиробник повинен перейти зі сплати ФСП на сплату податків за загальною системою оподаткування, якщо контролюючим органом установлено недотримання вимог щодо застосування спеціального режиму оподаткування?

 

Відповідно до абз. «б» п.п. 308.6.2 п. 308.6 ст. 308 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), реєстрація сільськогосподарського товаровиробника платником фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) скасовується, зокрема, за рішенням контролюючого органу в разі встановлення за результатами документальної перевірки недотримання платником податку положень ст. 301 гл. 2 р. XIV ПКУ. При цьому такий платник податку зобов’язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування починаючи з наступного місяця після місяця, у якому було встановлено таке порушення.

Базовим податковим (звітним) періодом для податку є календарний рік, який починається з 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (п. 305.1 та п. 305.2 ст. 305 ПКУ).

Сільськогосподарські товаровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ (п. 306.1 ст. 306 ПКУ).

Згідно з п. 306.2 ст. 306 ПКУ сплата податку проводиться щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця, у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах:

а) у I кварталі — 10 відсотків;

б) у II кварталі — 10 відсотків;

в) у III кварталі — 50 відсотків;

г) у IV кварталі — 30 відсотків.

Платники податку, що припиняються шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу в податковому (звітному) періоді, зобов’язані подати у період до їх фактичного припинення контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельних ділянок уточнену податкову декларацію з податку (п. 306.4 ст. 306 ПКУ).

Отже, якщо за результатами документальної перевірки, проведеної контролюючим органом в поточному місяці, встановлено порушення платником ФСП вимог ст. 301 ПКУ, то починаючи з наступного місяця скасовується реєстрація сільськогосподарського товаровиробника платником ФСП.

При цьому сільськогосподарський товаровиробник повинен подати уточнену податкову декларацію з ФСП щодо податкових зобов’язань, строк сплати за якими ще не настав.

 

За матеріалами підкатегорії 113.02 Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ: minrd.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі