Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виписування податкових накладних одному контрагентові протягом дня

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виписування податкових накладних одному контрагентові протягом дня

Якщо протягом одного дня на адресу одного контрагента надійшло декілька постачань (отримано декілька передоплат) за одним договором, то як правильно виписати податкові накладні — на кожне окреме постачання (передоплату) протягом дня чи в цілому за день?

(м. Чернівці)

 

При відповіді на запитання читача одразу домовимося, що не йдеться про безперервний або ритмічний характер постачань при постійних зв’язках з покупцем, тому що в такому разі в особливому порядку і з визначеною періодичністю мають виписуватися зведені податкові накладні (докладно див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 49, с. 17).

Відповідно до п. 201.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму авансу. Тобто, якщо постачальник протягом дня за одним і тим самим договором отримує декілька часткових передоплат (здійснює декілька постачань), податкові накладні згідно з вимогами ПКУ мають складатися на кожну часткову передоплату (постачання).

При цьому критерії для обов’язкової їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлені п. 11 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (сума ПДВ понад 10 тис. грн. та/або постачання імпортного/підакцизного товару), визначаються за кожною окремою накладною.

Водночас у п. 187.1 ПКУ зазначено, що датою виникнення податкових зобов’язань вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається або зарахування коштів від покупця, або відвантаження товару, що дозволяє говорити про можливість виписування однієї податкової накладної за підсумками операцій з контрагентом за день.

Податківці не заперечують проти того, щоб за підсумками декількох передоплат (а отже, і відвантажень) виписувалася одна податкова накладна за день. Про це йдеться в Узагальнюючій податковій консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, і формування на їх підставі податкового кредиту», затвердженій наказом ДПС України від 16.02.2012 р. № 127 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 9). Аналогічну точку зору викладено в листі ДПСУ від 28.12.2012 р. № 7786/0/51-12/15-3114 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 21, с. 3) і відповідній консультації з ЄБПЗ (підкатегорія 101.19).

Задля справедливості варто сказати про існування в зазначеній підкатегорії декількох консультацій з іншими висновками. У них вказується на необхідність при складанні податкових накладних у разі зарахування передоплати від покупця (відвантаження товарів/надання послуг покупцеві) у межах одного договору протягом одного дня керуватися таким договором. Навряд чи це є правильним, оскільки подібні питання договірному регулюванню не підлягають.

Отже, ми, як і раніше, вважаємо, що підприємство може самостійно обирати: чи виписувати податкові накладні на кожне часткове відвантаження (передоплату) протягом дня або ж виписати за підсумком операцій з контр-агентом за день одну податкову накладну. На нашу думку, і в тому, і в іншому випадку дії підприємства будуть правомірними.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі