Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Доходи від надання в оренду рухомого майна: як відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Доходи від надання в оренду рухомого майна: як відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Підприємство орендує у фізичних осіб автомобілі. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року нараховану орендну плату було відображено з ознакою доходу «127», а за 1 і 2 квартали 2013 року — з ознакою «102» (у зв’язку з появою роз’яснень податківців).

У 3 кварталі 2013 року виплачується заборгованість з орендної плати, нарахованої в 4 кварталі 2012 року, а також 1 і 2 кварталах 2013 року. Яку ознаку доходу вказувати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ при відображенні виплачених сум орендної плати?

(м. Мукачеве)

 

Довідник ознак доходів для цілей складання Податкового розрахунку за формою  №1ДФ (далі — Довідник) наведено в додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020. У ньому окрему ознаку («106») передбачено лише для доходів від надання в оренду нерухомого майна. Дохід від надання в оренду рухомого майна не має своєї ознаки доходу. На практиці такий дохід відображали або з ознакою «102», або з ознакою «127».

На наш погляд, для відображення такого доходу логічніше використовувати ознаку «102». Згідно з Довідником з такою ознакою відображаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податків відповідно до умов цивільно-правового договору. А договір оренди транспортних засобів — не що інше, як договір цивільно-правового характеру (параграф 5 гл. 58 Цивільного кодексу України від 16.01.03 р. № 435-IV). До речі, у консультації, розміщеній у ЄБПЗ у підкатегорії 103.25.1, теж зазначено, що орендна плата від надання в оренду рухомого майна відображається з ознакою «102».

Щодо ситуації, описаної в запитанні читача, то рекомендуємо виплачені суми орендної плати, які були нараховані в 2012 році і відображені в Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ з ознакою «127», відображати в звіті за 3 квартал 2013 року з тією ж ознакою. Це дозволить «закрити» такі доходи. При відображенні виплачених сум орендної плати за 2013 рік необхідно використовувати ознаку «102», з якою було відображено нарахування такого доходу.

 

Олександр Олішевко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі