Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Ремонтуємо багатооборотну тару

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ремонтуємо багатооборотну тару

Підприємство торгівлі використовує власну багатооборотну тару (металеву бочку) для зберігання товарів на складі. Строк її корисного використання (експлуатації) більше одного року, а вартість — 800 грн. Ця тара обліковується в бухгалтерському обліку на субрахунку 115 «Інвентарна тара», а в податковому — як малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА) у складі групи 11. У якому порядку відображаються витрати на її поточний ремонт?

(м. Донецьк)

 

Почнемо з податкового обліку. Дійсно, тара з очікуваним строком корисного використання (експлуатації) більше одного року і вартістю менше 2500 грн. (без ПДВ) має обліковуватися як малоцінні необоротні матеріальні активи (далі — МНМА) у складі групи 11 (п. 145.1 ПКУ).

img 1Стосовно витрат на ремонт такого об’єкта, то, оскільки він до основних засобів не належить, положення «ремонтних» пп. 146.11, 146.12 ПКУ щодо нього застосовуватися не можуть.

Нагадаємо: зазначені пп. 146.11, 146.12 ПКУ дозволяють витрати на ремонти та поліпшення основних засобів у межах 10 % «ремонтного» ліміту включати до податкових витрат, а в сумі перевищення — відносити на збільшення первісної вартості ремонтованого об’єкта з їх подальшою податковою амортизацією з місяця, що настає за місяцем проведення ремонту/поліпшень.

Тому в цьому випадку витрати на проведення ремонтних заходів (як ремонтів, так і поліпшень) об’єкта МНМА відображаються як звичайні витрати, тобто включаються в повній сумі до податкових витрат як витрати на збут (п.п. «б» п.п. 138.10.3 ПКУ), адже діяльність підприємства пов’язана з торгівлею.

До речі, про те, що витрати на ремонт тари, призначеної, зокрема, для затарювання товарів на складі готової продукції, включаються до складу витрат на збут, ішлося й у консультації податківців, розміщеній у розділі 102.07.06 ЄБПЗ. Щоправда, на сьогодні ця консультація втратила чинність, проте вважаємо, щодо цього думка контролерів не змінилася.

Такі витрати потрібно записати до рядка 06.2 декларації з податку на прибуток підприємства.

Тепер перейдемо до бухгалтерського обліку.

Багатооборотна тара, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) якої більше одного року, призначена, зокрема, для зберігання товарно-матеріальних цінностей на складах (у коморах), незалежно від вартості обліковується на субрахунку 115 «Інвентарна тара». Тобто включається до складу інших необоротних матеріальних активів. На це нас орієнтують Інструкція № 291 і п. 6.1 Методрекомендацій № 2.

Витрати на ремонт такого об’єкта підприємство відображає в порядку, встановленому П(С)БО 7 і Методрекомендаціями № 561 для ремонтів і поліпшень основних засобів. Вони залежать від того, на що спрямовані ремонтні роботи: на підтримку об’єкта в робочому стані чи на його поліпшення.

Оскільки підприємство здійснює поточний ремонт об’єкта, то понесені ним ремонтні витрати слід класифікувати як витрати, спрямовані на підтримку цього об’єкта в робочому стані та отримання в майбутньому первісно очікуваних економічних вигод від його використання.

Ці витрати в такому випадку відображаються у складі витрат на збут (п. 19 П(С)БО 16). Списуються вони на витрати звітного періоду (п. 15 П(С)БО 7, п. 32 Методрекомендацій № 561) за допомогою бухгалтерського запису: Дт 93 — Кт 20, 65, 66, 68.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі