Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та декретні: оподатковуємо та відображаємо в обліку

Редакція ПБО
Стаття
img 1

податки
та
бухгалтерський
облік

img 2

Лікарняні та декретні: оподатковуємо та відображаємо в обліку

При нарахуванні лікарняних і допомоги по вагітності та пологах у бухгалтерів неодмінно виникають запитання: як оподатковувати такі виплати та як їх відобразити в обліку? У цій статті відповімо на ці запитання, щоб полегшити кропітку бухгалтерську працю.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

Єдиний соціальний внесок

База справляння ЄСВ. Перелік виплат, які включаються до бази справляння єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), наведено в ч. 1 ст. 7 Закону № 2464. Суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується за рахунок коштів Фонду, уключаються до бази справляння ЄСВ із моменту набуття чинності Законом № 2464, а саме з 1 січня 2011 року.

Допомога по вагітності та пологах до 1 липня 2013 року не включалася до бази справляння ЄСВ. Із зазначеної дати набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 р. № 231-VII. Він уніс істотні зміни до Закону № 2464, згідно з якими з 1 липня 2013 року із сум допомоги по вагітності та пологах справляється ЄСВ. Відповідні зміни Пенсійний фонд України вніс до Інструкції № 21-5*.

* Зауважимо: у зв'язку з проведенням адміністративної реформи адміністрування ЄСВ передано органам доходів і зборів. Відповідні зміни внесено законами України "Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи" від 04.07.2013 р. №?404-VII та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи" від 04.07.2013 р. № 406-VII, що набрали чинності 11.08.2013 р., до низки законодавчих актів. Тому незабаром повинен з'явитися нормативно-правовий акт, аналогічний Інструкції № 21-5, який буде затверджено Міндоходів. На сьогодні на офіційному сайті цього відомства (http://minrd.gov.ua) розміщено проект такого документа.

Окремо зупинимося на особливостях оподаткування «перехідних» декретних, частина з яких припадає на період до 1 липня 2013 року, а частина — на період після зазначеної дати. У цьому випадку слід ураховувати норми ст. 58 Конституції України, згідно з якими закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Отже, при нарахуванні «перехідних» декретних необхідно діяти так**:

1) на суму допомоги, нарахованої до 1 липня 2013 року за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, у тому числі за дні з 01.07.2013 р., ЄСВ не нараховувати та з неї не утримувати;

2) допомога, що нарахована починаючи з 01.07.2013 р., у тому числі за періоди до зазначеної дати, уключати до бази справляння ЄСВ тільки в частині, що припадає на дні відпустки з 01.07.2013 р. Така ситуація може бути пов’язана з тим, що працівниця надала листок непрацездатності із затримкою або комісія із соціального страхування прийняла рішення про призначення допомоги за листком непрацездатності, наданим до 1 липня, пізніше цієї дати.

** Див. також консультацію фахівця Пенсійного фонду Валентини Боршовської в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 66, с. 43.

З 1 липня 2013 року із сум допомоги по вагітності та пологах справляється ЄСВ

Зазначені вище правила застосовуються і при нарахуванні допомоги по вагітності та пологах на підставі продовжених листків непрацездатності, які видаються в разі передчасних або багатоплідних пологів, при виникненні ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Зверніть увагу: допомога, нарахована з 1 липня 2013 року за періоди відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що починаються з цієї дати, обкладається ЄСВ у повній сумі. Це саме стосується продовжених листків непрацездатності.

Визначення максимальної величини бази нарахування ЄСВ. З метою порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ (далі — максимальна величина) лікарняні й допомоги по вагітності та пологах розподіляйте за місяцями, на які припадають період непрацездатності та відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно.

При визначенні максимальної величини бази нарахування ЄСВ* лікарняні та допомогу по вагітності та пологах ураховуємо в третю чергу (п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5), тобто після врахування суми зарплати та винагороди за цивільно-правовими договорами. Причому в місяці, коли працівниці нараховано і лікарняні, і декретні (як правило, таке трапляється в місяці початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами), лікарняні необхідно враховувати першими. Це зумовлено тим, що лікарняні обкладаються податком на доходи фізичних осіб і саме ЄСВ, утриманий з такої виплати, повинен зменшувати дохід при визначенні бази оподаткування (детальніше про це читайте в наступному розділі).

* Максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму, установленого на працездатну особу (у січні — листопаді 2013 року — 19499 грн., у грудні 2013 року — 20706 грн.).

Зверніть увагу: в абзаці другому п.п. 4.3.1 Інструкції № 21-5 прописано механізм нарахування ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологах. Тут зазначено, що нарахування ЄСВ здійснюється окремо за кожен місяць. Проте, на нашу думку, алгоритм розрахунку ЄСВ, наведений в Інструкції № 21-5 і далекий від досконалості. Погодьтеся, що недоцільно визначати середньоденний розмір допомоги шляхом ділення суми допомоги на кількість календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, оскільки цей показник уже відомий бухгалтеру. Ви його визначаєте, коли розраховуєте суму допомоги. Запропонуємо свій алгоритм розрахунку ЄСВ із сум допомоги по вагітності та пологах:

1) розподіляємо суму допомоги за місяцями, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, шляхом множення середньоденної зарплати, розрахованої при визначенні суми допомоги, на кількість календарних днів у кожному місяці;

2) порівнюємо суму місячного доходу (у тому числі допомоги окремо за кожен місяць відпустки) із максимальною величиною з урахуванням вимог п.п. 4.3.2 Інструкції № 21-5;

3) визначаємо суму ЄСВ у частині утримань шляхом множення суми допомоги окремо за кожен місяць відпустки на ставку 2 %. Для визначення загальної суми ЄСВ, що підлягає утриманню із суми допомоги, підсумовуємо отримані значення;

4) визначаємо суму ЄСВ у частині нарахувань шляхом множення загальної суми допомоги в межах максимальної величини на відповідний розмір ЄСВ.

Ставки ЄСВ. Розміри ЄСВ установлено Законом № 2464 та Інструкцією № 21-5. Вони однакові для справляння ЄСВ із сум лікарняних та сум допомоги по вагітності та пологах. Для зручності наведемо їх у таблиці.

Ставки для справляння ЄСВ з лікарняних та допомоги по вагітності та пологах

База справляння ЄСВ та категорії працівників

Розмір ЄСВ

нарахування

утримання

1

2

3

Лікарняні та допомога по вагітності та пологах, нараховані:

— працівникам підприємств, установ, організацій

33,2 % (абз. 2 ч. 6 ст. 8 Закону № 2464, п.п. 3.2.2 Інструкції № 21-5)

2 % (ч. 12 ст. 8 Закону № 2464, п. 3.10 Інструкції № 21-5)

— працівникам-інвалідам підприємств, установ, організацій

8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464, п. 3.11 Інструкції № 21-5)

— працівникам підприємств всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ і УТОС*

5,3 % (абз. 1 ч. 14 ст. 8 Закону № 2464, п. 3.12 Інструкції № 21-5)

2 % (ч. 12 ст. 8 Закону № 2464, п. 3.10 Інструкції № 21-5)

— працівникам-інвалідам, які працюють на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів*

5,5 % (абз. 2 ч. 14 ст. 8 Закону № 2464, п. 3.13 Інструкції № 21-5)

* За умови, що кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих і фонд оплати праці таких інвалідів не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

 

Податок на доходи фізичних осіб

Відразу зауважимо: допомога по вагітності та пологах податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) не обкладається! Тобто суму декретних вам потрібно обкласти тільки ЄСВ.

Допомога по вагітності та пологах податком на доходи фізичних осіб не обкладається

А от суми оплати перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності включаються до загального оподатковуваного доходу працівника. При цьому оподатковуються вони у складі заробітної плати за ставками 15 і 17 % (лист ДПАУ від 19.01.2011 р. № 697/6/17-0715 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 14). Таким чином, лікарняні:

— зменшують на суму ЄСВ у частині утримань та на суму податкової соціальної пільги (за наявності права на неї) при визначенні бази оподаткування;

— ураховують при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2013 році — 1610 грн.).

Бухгалтерський облік

Операції з нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності або допомоги по вагітності та пологах відображаються проводкою: Дт 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами» — Кт 663 «Розрахунки за іншими виплатами».

Нарахування оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності в бухгалтерському обліку відображається за кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами. Що стосується рахунка, з яким має відбуватися кореспонденція, то, на думку Мінфіну, це має бути рахунок 94 «Інші витрати операційної діяльності» (див. лист 26.10.2011 р. № 31-08410-07-16/26368). На наш погляд, ви можете використовувати й інші рахунки обліку витрат — 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративних витрати», 93 «Витрати на збут».

Практичні приклади відображення лікарняних та декретних у бухгалтерському та податковому обліку див. на с. 39.

 

висновки


img 3
 
 
  • Лікарняні та допомога по вагітності та пологах уключаються до бази справляння ЄСВ.

  • У складі заробітної плати лікарняні обкладаються ПДФО. Із суми допомоги по вагітності та пологах ПДФО не утримується.

  • У податковому обліку роботодавець відображає у складі витрат оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, а також суму ЄСВ, нарахованого на всю суму лікарняних, а також ЄСВ, нарахованого на суми допомоги по вагітності та пологах.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі