Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо вчасно лікарняні та декретні, перераховуємо своєчасно обов’язкові платежі

Редакція ПБО
Стаття
img 1

строки

img 2

Виплачуємо вчасно лікарняні та декретні, перераховуємо своєчасно обов’язкові платежі

Роботодавець повинен дотримати строки виплати лікарняних та декретних, установлені чинним законодавством. Адже, як мовиться у відомому прислів’ї, «Дорога ложка до обіду!». При цьому слід пам’ятати і про своєчасну сплату податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Саме про це ми вам розповімо в цій статті.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

Роботодавцю, який сумлінно виконує вимоги законодавства, живеться спокійніше. Адже штрафи й пені йому не загрожують. Щоб і ви почували себе впевнено, зараз з’ясуємо, у які строки потрібно виплатити працівникам лікарняні та допомогу по вагітності та пологах і сплатити єдиний соціальний внесок (далі — ЄСВ) та податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).

Строки виплати лікарняних та декретних

Лікарняні. У загальному випадку перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів роботодавця. Відповідно виплата здійснюється працівникам незалежно від надходження коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) на виплату допомог. Зауважте, що суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виплачуються працівнику в найближчий після призначення день, установлений для виплати заробітної плати.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах роботодавець повинен виплатити після отримання коштів від Фонду у строк, установлений ст. 52 Закону № 2240 (п. 9 Порядку № 26). У ч. 2 цієї статті говориться, що зазначені допомоги виплачуються в найближчий після дня призначення допомоги термін, установлений для виплати заробітної плати. Як бачите, строки, установлені для виплати допомог ст. 52 Закону № 2240 та п. 9 Порядку № 26, не збігаються. Якщо в ч. 2 ст. 52 Закони № 2240 строк виплати допомог прив’язано до дня призначення допомоги, то в п. 9 Порядку № 26 строк відлічується від дня надходження фінансування. Незважаючи на те що роботодавець повинен виплачувати допомоги тільки після отримання фінансування від Фонду ще з 2011 року, законодавець не врегулював цю проблему. На практиці можлива ситуація, коли найближчий після дня призначення допомоги день для виплати заробітної плати настане, а допомоги від Фонду на окремий поточний рахунок отримано не буде.

Фахівці Фонду у своїх роз’ясненнях з цього питання (див. лист від 26.05.2011 р. № 07-35-1406) роблять акцент на тому, що страхувальник-роботодавець здійснює виплату допомог тільки після отримання коштів із Фонду на окремий поточний рахунок у банку. Тобто самостійно виплачувати допомоги зі свого основного поточного рахунка за рахунок власних коштів не можна, оскільки процедура взаємозаліку Законом № 2240 не передбачена. Водночас комісія (уповноважений) із соціального страхування та страхувальник-роботодавець повинні таким чином організувати роботу з призначення, розрахунку та нарахування лікарняних і подання до робочого органу Фонду заяви-розрахунку, щоб були дотримані строки, установлені ч. 2 ст. 52 Закону № 2240 (див. лист Фонду від 26.05.2011 р. № 07-35-1406).

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виплачується в найближчий після призначення день, установлений для виплати заробітної плати

Зверніть увагу: отримавши кошти з Фонду на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, страхувальник може не чекати найближчого дня виплати зарплати, а виплатити допомогу раніше (див. листи від 12.03.2011 р. № 01-16-489 та № 01-16-707 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 31 і 33 відповідно).

Суми допомог, які працівники не отримали у зв’язку з хворобою чи з інших поважних причин, слід віднести на рахунок депонентів до звернення працівників за виплатою таких допомог.

І ще один важливий момент! Якщо після подання до робочого органу Фонду заяви-розрахунку ви виявили помилку, що спричинила заниження або завищення сум допомог, необхідно:

— у найкоротші строки направити до Фонду письмове повідомлення про факт виявлення помилки, підписане керівником та головним бухгалтером або фізичною особою — підприємцем. У повідомленні вказуєте, зокрема прізвище та ініціали застрахованої особи, номер листка непрацездатності та вид допомоги, щодо якої виявлено помилку (див. лист Фонду від 05.04.2011 р. № 01-16-755);

— повернути протягом 3 робочих днів на рахунок органу відділення Фонду надмірно отримані суми допомог (якщо суму допомог було завищено), якщо фінансування за заявою-розрахунком, що містила помилку, уже було здійснене Фондом. Причому триденний строк слід відлічувати від дати виплати допомоги застрахованим особам (див. лист від 05.04.2011 р. № 01-16-755).

Строки сплати ЄСВ та ПДФО

У статті «Лікарняні та декретні: оподатковуємо та відображаємо в обліку» ми розповідали про порядок оподаткування лікарняних та декретних. Нагадаємо стисло, що:

— із сум лікарняних потрібно сплатити ЄСВ у частині нарахувань та утримань і ПДФО;

— із сум допомоги по вагітності та пологах сплачуємо тільки ЄСВ у частині нарахувань та утримань.

З основного поточного рахунка підприємства (фізичної особи — підприємця) сплачуються:

— ЄСВ у частині нарахувань та в частині утримань із суми оплати перших п’яти днів непрацездатності*;

— ПДФО, утриманий із суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

— ЄСВ у частині нарахувань на суму допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах*.

* Згідно з роз’ясненнями, наведеними у листі Міндоходів та Пенсійного фонду України від 30.08.2013 р. № 11149/5/99-99-17-03-01-16, № 22777/03-01 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 72, с. 12), у вересні 2013 року платники сплачують ЄСВ на старі рахунки органів Пенсійного фонду.

ЄСВ у частині утримань із допомог по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах*, а також ПДФО із суми допомоги по тимчасовій непрацездатності слід сплачувати з окремого поточного рахунку, відкритого в банку для отримання фінансування з Фонду.

Строки сплати обов’язкових платежів із сум лікарняних та декретних

ПДФО (сплачуємо тільки з лікарняних)

ЄСВ

у частині нарахувань на суми лікарняних та декретних

у частині утримань із сум лікарняних та декретних

1

2

3

Грошові кошти на виплату лікарняних (декретних) отримано в банку або перераховуються на картковий рахунок працівника

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів (п.п. 168.1.2 ПКУ)

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5)

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем** (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.4.2, 4.3.6 Інструкції № 21-5)

Оплата перших п’яти днів непрацездатності здійснюється з виручки підприємства

Протягом банківського дня, наступного за днем такої виплати (нарахування, надання) (п.п. 168.1.4 ПКУ)

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5)

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем** (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.4.2, 4.3.6 Інструкції № 21-5)

Лікарняні (декретні) нараховано, але не виплачено*

Протягом 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, у якому нараховані, але не виплачені лікарняні (п.п. 49.18.1, п. 57.1 і п.п. 168.1.5 ПКУ)

 

Не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем** (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.4.2, 4.3.6 Інструкції № 21-5)

* На нашу думку, якщо до кінця граничного строку сплати обов’язкових платежів з нарахованих роботодавцями допомог, зазначених у заяві-розрахунку, кошти з Фонду не надходили, обов’язкові платежі, що утримуються із сум допомог, підприємство повинно сплатити самостійно зі свого основного поточного рахунка за рахунок власних коштів. Після здійснення фінансування Фондом сплату таких платежів слід провести повторно, але вже з окремого поточного рахунка, на який надходило фінансування. Такі дії спричинять виникнення переплати, яку можна зарахувати в рахунок сплати внесків (податків), утриманих із суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за іншими лікарняними або повернути за процедурою, передбаченою Порядком зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженим постановою Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-1.

** Гірнічні підприємства сплачують ЄСВ не пізніше 28 числа наступного місяця.

 

Володіючи інформацією про строки виплати лікарняних і декретних та строках сплати ПДФО й ЄСВ, ви зможете уникнути непотрібних проблем з контролюючими органами. У наступній статті перейдемо безпосередньо до практики.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі