Теми статей
Обрати теми

Офіційна думка. Подання електронної звітності: поки що без змін

Редакція ПБО
Стаття

Подання електронної звітності: поки що без змін*

Чи потрібно суб’єкту господарювання у зв’язку з впровадженням Єдиного вікна подання електронної звітності, переукладати/змінювати договори, цифрові підписи, програмні продукти (п. 49.17)?

Відповідно до п. 49.17 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інформатизації, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, впроваджує та утримує автоматизовану систему «Єдине вікно подання електронної звітності» для надання послуг з подання за допомогою мережі Інтернет в електронному вигляді звітності, обов’язковість подання якої встановлено законодавством, до міністерств, інших органів державної влади та фондів загальнообов’язкового державного страхування.

Автоматизована система «Єдине вікно подання електронної звітності» повинна забезпечувати підтримку роботи засобів електронного цифрового підпису всіх акредитованих центрів сертифікації ключів, що працюють а ринку України відповідно до чинного законодавства.

Опис форматів (стандартів), структура електронних документів, що забезпечує подання електронної звітності до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності», повинні розміщуватися та підтримуватися в актуальному стані на безоплатній для користувачів основі на загальнодоступних інформаційних ресурсах центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та тих органів державної влади, до яких обов’язковість подання звітності встановлена законодавством.

Автоматизована система «Єдине вікно подання електронної звітності» та всі її компоненти є державною власністю.

За допомогою автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» або її компонентів можуть надаватися інші послуги.

Виходячи з п. 9 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до розробки та впровадження в дію автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» відповідно до п. 49.17 ст. 49 ПКУ, діє Порядок з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджений наказом ДПА України від 10.04.2008 № 233, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.04.2008 за № 320/15011.

Отже, оскільки не впроваджено в дію автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності», суб’єкти господарювання подають звітність в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку в порядку, затвердженому наказом ДПА України від 10.04.2008 № 233.

У зв’язку з цим переукладати/змінювати договори, цифрові підписи, програмні продукти не потрібно.

 

За матеріалами підкатегорії 135.03 Єдиної бази податкових знань,
розміщеної на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua

 

* Додатково на цю тему читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 70, с. 11. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі