Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підприємець-єдиноподатник сплачує ЄСВ за повний місяць, у якому він вийшов на пенсію за віком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємець-єдиноподатник сплачує ЄСВ за повний місяць, у якому він вийшов на пенсію за віком

Я — підприємець на єдиному податку. З 15 серпня 2013 року мені призначено пенсію за віком. Чи можу я не сплачувати єдиний соціальний внесок за серпень на цій підставі?

(м. Дніпропетровськ)

Підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, звільняються від обов’язкової сплати єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу (ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, далі — Закон № 2464). Тобто підприємець-єдиноподатник, який досяг пенсійного віку, має право не сплачувати ЄСВ за себе за умови, що він отримує пенсію. Але ж лихо: у Законі № 2464 відсутня норма щодо моменту, з якого настає право єдиноподатника-пенсіонера не сплачувати ЄСВ. Чи означає це, що право на несплату ЄСВ виникає з правом на пенсію? Зараз розберемося.

Як правило, пенсію за віком починають нараховувати не з першого числа місяця (якщо тільки її не призначено з цього числа). Відповідно, за місяць, у якому настало право на пенсію, вона буде нарахована не в повному розмірі. Логічно припустити, що і ЄСВ за місяць, у якому призначена пенсія, потрібно сплатити тільки за частину місяця до моменту призначення пенсії. Водночас механізму розподілу ЄСВ у місяці призначення пенсії для підприємців-пільговиків не передбачено ані Законом № 2464, ані Інструкцією про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5)*. Тому пенсійники наполягають на тому, щоб єдиноподатники сплачували ЄСВ за себе в повній сумі за місяць, у якому призначено пенсію. Отже, щоб уникнути конфліктів з контролюючими органами підприємцю слід сплатити ЄСВ за серпень 2013 року в розмірі не менше 398,01 грн. Варте уваги, що і фахівці Міндоходів, яким передано адміністрування ЄСВ, вважають, що підприємець-єдиноподатник звільняється від сплати ЄСВ тільки з місяця, наступного за місяцем призначення пенсії (див. консультацію, розміщену в ЄБПЗ у підкатегорії 301.04.02 на офіційному сайті Мін доходів: http://minrd.gov.ua).

Нагадаємо: підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, сплачують ЄСВ, нарахований за квартал, до 20 числа місяця, що настає за таким кварталом (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, абз. 1 п.п. 4.6.2 Інструкції № 21-5). Водночас єдиноподатники можуть сплачувати ЄСВ у вигляді авансових внесків до 20 числа кожного місяця поточного кварталу (абз. 2 п.п. 4.6.2 Інструкції № 21-5).

У вересні 2013 року платники перераховують ЄСВ на старі рахунки органів Пенсійного фонду (див. лист Міндоходів та Пенсійного фонду від 30.08.2013 р. № 11149/5/99-99-17-03-01-16, 22777/03-01 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 72, с. 12). Про те, як ітимуть справи після вересня, ми вас обов’язково повідомимо після появи офіційних роз’яснень. Щоб знати, на що очікувати, читайте «Податки та бухгалтерський облік»!

 

Катерина Скрипкіна, податковий експерт

 

* Зауважимо: у зв’язку з проведенням адміністративної реформи адміністрування ЄСВ передано органам доходів і зборів. Відповідні зміни внесено законами України «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 04.07.2013 р. № 404-VII та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» від 04.07.2013 р. № 406-VII, які набрали чинності 11.08.2013 р., до низки законодавчих актів. Тому незабаром має з’явитися нормативно-правовий акт, аналогічний Інструкції № 21-5, який буде затверджено Міндоходів. На сьогодні на офіційному сайті цього відомства (http://minrd.gov.ua) розміщено проект такого документа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі