Теми статей
Обрати теми

Як обліковувати штрафи?

Редакція ПБО
Стаття
img 1

методологія
обліку

img 2

Як обліковувати штрафи?

Вище ми розглянули основні питання, пов’язані із застосуванням податківцями штрафів. Безумовно, ця інформація допоможе вам захиститися від свавілля з боку перевіряючих. Водночас іноді накладення штрафів не уникнути. У таких випадках, крім іншого, виникає питання про відображення цих сум в обліку. Про нього і поговоримо в цій статті.

Віталій Смердов, податковий експерт

Податковий облік

Основне питання, що цікавить нас у цій частині: чи можна відносити нараховані податківцями штрафи на витрати? Для відповіді на нього пригадаємо, що податкові штрафи за своєю суттю є грошовими зобов’язаннями з податків/зборів (див. на с. 4). При цьому, як відомо, абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ допускає включення таких сум до витрат. Як результат відповідь має бути ствердною. Та ба… Річ у тім, що зазначена норма передбачає декілька винятків, коли формувати подібні витрати не можна. Серед них наведені і штрафи/неустойка згідно з п.п. 139.1.11 ПКУ. Якщо ж ми звернемося до цього підпункту, то виявимо, що в нім названі, зокрема, суми штрафів, нараховані за рішенням відповідних державних органів. До них належать і штрафи, нараховані податківцями. Отже, уключати ці суми до складу податкових витрат не можна. Це ж стосується і податкових «самоштрафів», неподаткових штрафів (наприклад, у сфері РРО), а також штрафів з ЄСВ.

Водночас цей висновок не стосується сум податків/зборів, донарахованих податківцями. У податковому повідомленні-рішенні вони вказуються окремо, а тому виділити їх із загальної суми, яку потрібно сплатити, буде нескладно. Суми донарахувань не є штрафами. У зв’язку з цим, якщо вони відповідають умовам абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ, то платник може включити їх до складу витрат.

Певні сумніви вносить правило визначення дати для відображення подібних витрат. Такою датою є останній день податкового періоду, за який платник нараховує зобов’язання з відповідного податку/збору (п.п. 138.5.1 ПКУ). Як бачите, це правило справедливе лише для податків/зборів, що нараховуються платником самостійно (шляхом подання декларації). Проте чи означає це, що податки/збори, нараховані/донараховані податківцями, оминуть податкові витрати? Звісно ж, ні. Як мінімум, тому, що абз. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ не виставляє обмежень щодо того, ким нараховано податок/збір, — платником чи контролерами. Просто в такому разі потрібно орієнтуватися на правила відображення витрат у бухгалтерському обліку (п. 138.5 ПКУ). У зв’язку з цим моментом відображення у витратах донарахованих сум податків/зборів буде дата їх нарахування, тобто дата виписки податкового повідомлення-рішення. Водночас, на нашу думку, у цьому питанні безпечніше орієнтуватися на дату, що припадає на граничний день сплати донарахованого грошового зобов’язання (п. 4.3 Інструкції № 276), — тобто 10-й день після отримання податкового повідомлення-рішення (за умови, що платник не почав процедуру оскарження). Це, насамперед, актуально на межі періодів.

Підбиваючи підсумок щодо цього питання, зауважимо, що суми адміністративних штрафів, які накладаються на посадових осіб платника (згідно з КУпАП), у його обліку не відображаються.

Бухгалтерський облік

Податкові штрафи є іншими операційним витратами (п. 20 П(С)БО 16). Відображати їх потрібно в періоді здійснення. У цьому випадку — у періоді нарахування штрафу. Подібні витрати збираються на дебеті субрахунку 948 «Визнані штрафи, пеня, неустойки». Кореспондує йому субрахунок 641 «Розрахунки за податками», як правило, відкритий під відповідний податок/збір. Це пов’язане з тим, що податкові штрафи здебільшого є такими ж грошовими зобов’язаннями, як податки/збори.

Бухгалтерський та податковий облік податкових штрафів

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума, грн.

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

За підсумками перевірки нараховано штраф за самостійне визначення податківцями грошових зобов’язань

250

948

641/ПДВ

—*

2

Нараховано штраф за втрату первинного документа

510

948

641

—*

3

Перераховано суму штрафу за самостійне визначення податківцями грошових зобов’язань**

250

641/ПДВ

311

4

Перераховано суму штрафу за втрату первинного документа**

510

641

311

* Штрафи не включаються до складу податкових витрат зважаючи на п.п. 139.1.11 ПКУ. **Для сплати цих сум, в ідеалі, слід використовувати різні платіжні доручення. Насамперед, це пов’язано з тим, що в них у полі «Отримувач» фіксуватимуться різні коди.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі