Теми статей
Обрати теми

Додаток 8 (Д8)

Редакція ПБО
Стаття

Додаток 8 (Д8)

Додаток 8 — заява зі скаргою на постачальника товарів/послуг подається покупцем, як того вимагає п. 201.10 ПКУ, у разі:

1) відмови постачальника надати податкову накладну;

2) порушення постачальником порядку заповнення податкової накладної;

3) порушення постачальником порядку реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

Така заява зі скаргою на постачальника буде підставою в покупця для включення сум податку до складу податкового кредиту.

Зазначена заява подається за формою згідно з додатком 8 до декларації (див. п. 21 розд. III Порядку № 1492), про що робиться відповідна відмітка у відведеному для цього полі декларації.

До заяви мають також додаватися копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

У разі подання декларації в електронному вигляді всі перелічені вище копії підтвердних документів мають надаватися окремо в порядку, передбаченому для подання податкової звітності в паперовому вигляді з дотриманням граничних строків подання звітності (див. ЄБПЗ у розділі 101.23).

Додаток 8 повинен подаватися тільки разом із декларацією за звітний період, у якому була складена (або має бути складена) податкова накладна, на яку скаржиться покупець.

img 1Так вимагають робити податківці в листі ДПСУ від 16.01.2013 р. № 721/6/15-3115 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 24, с. 16).

Основна частина додатка 8 включає дві таблиці, схожі за структурою інформації, що наводиться в них, :

перша таблиця заповнюється, якщо продавець товарів/послуг відмовився надати податкову накладну;

друга таблиця — якщо податкова накладна продавцем усе ж видана, але з порушенням порядку її заповнення або порядку її реєстрації в ЄРПН. Останнє порушення може бути тільки для тих податкових накладних, які згідно з п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ підлягають внесенню до зазначеного реєстру і без реєстрації в ньому не дають права покупцю на податковий кредит.

В обох таблицях пропонується вказувати тільки ті податкові накладні, за якими придбавалися товари/послуги з метою їх подальшого використання в межах госпдіяльності для здійснення операцій, які підлягають обкладенню ПДВ за основною ставкою. Це логічно, адже тільки такі податкові накладні дають право на податковий кредит.

Окреме запитання викликає заповнення графи 7 першої таблиці, де потрібно вказати номер і дату документа, що засвідчує факт відмови у видачі податкової накладної. У консультації, розміщеній у розділі 101.23 ЄБПЗ, податківці вимагають у графі 7 наводити реквізити (дату і номер) листа, що свідчить про звернення покупця до постачальника з вимогою надати податкову накладну, та, за наявності, листи з відмовою постачальника її надати.

Зверніть увагу: пункт 201.10 ПКУ, що регулює порядок подання такого додатка, подібних вимог щодо «документального підтвердження відмови у видачі податкової накладної» не містить. Про будь-який спеціальний порядок документообігу між продавцем та покупцем з питань видачі податкової накладної (на зразок подання письмового запиту про видачу та отримання відповіді з відмовою) не йдеться і в Порядку № 1492. Тому, на наш погляд, графа 7 першої таблиці додатка 8 може бути заповнена у тому випадку, коли такі документи в покупця є. Якщо ж їх немає (наприклад, свої вимоги покупець направляв продавцю усно, засобами електронного зв’язку, телефоном тощо), то графа 7 першої таблиці додатка 8 не заповнюється (у ній проставляється прокреслення). Наочний приклад заповнення додатка 8 див. у статті «Складаємо заяву зі скаргою (захищаємо податковий кредит з ПДВ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 13, с. 16.

Зверніть увагу: додаток 8, заповнений із помилками, не дає право на включення сум ПДВ до складу податкового кредиту. Виправити помилки у додатку 8 платник може виключно до закінчення строку подання декларації з ПДВ, до якої такий додаток складено. Зробити це можна подавши «Звітну нову» декларацію з ПДВ, до якої, зокрема, буде подано «Звітний новий» додаток 8 із виправленими показниками (див. ЄБПЗ у розділі 101.23). Подання додатка 8 разом з уточнюючим розрахунком у зв’язку з виправленням помилок не передбачене.

 

висновки


img 2
 
 
  • Додаток 8 є своєрідним замінником податкової накладної як у випадках відмови продавця видати її, так і в разі порушення порядку її заповнення або реєстрації.

  • Податківці вважають, що подати додаток 8 можна тільки до декларації з ПДВ за період, у якому складена (мала бути складена) «оскаржувана» податкова накладна.

  • До додатка 8 обов’язково повинні додаватися копії документів, що підтверджують оплату або передачу товарів/послуг, постачання яких заявляється в додатку 8.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі