Теми статей
Обрати теми

Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України

Редакція ПБО
Стаття

«Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України»*

Що таке розрахунок? Форму розрахунку затверджено на виконання п. 208.4 ПКУ. При цьому зверніть увагу: він є самостійною формою ПДВ-звітності (п. 10 розд. I Порядку № 1492), а не додатком до декларації**. При його поданні декларацію з ПДВ подавати не потрібно. Цей документ, як і будь-яка декларація, є підставою для нарахування зобов’язань з ПДВ за особовим рахунком платника.

Хто і коли повинен подавати розрахунок? Розрахунок повинні подавати резиденти — неплатники ПДВ, які отримують послуги від нерезидентів та їх постійних представництв, не зареєстрованих платниками ПДВ. Причому, на думку податківців, подавати його повинні не лише підприємства, а й фізособи-підприємці. На жаль, форма розрахунку лише підтверджує такий підхід. Особи, зареєстровані платниками ПДВ, такий розрахунок не подають. Вони фіксують такі послуги в декларації з ПДВ.

Увага! Щоб у такого отримувача нерезидентської послуги виник обов’язок зі сплати ПДВ та подання розрахунку, мають дотримуватися одночасно дві умови:

1) нерезидентська послуга повинна потрапляти до об’єкта обкладення ПДВ. Тобто як мінімум вона не має бути названа у ст. 196 ПКУ. Водночас щодо ПДВ-пільгованих послуг жодних винятків не передбачено. Хоча зізнаємося: подавати розрахунок при їх отриманні було б доволі дивно;

2) місце постачання такої послуги має бути розташоване на митній території України. Визначати його в такому разі потрібно за допомогою положень пп. 186.2 — 186.4 ПКУ. Наприклад, резидент — неплатник ПДВ орендує в нерезидента приміщення, яке розташоване на території України. У такому разі резиденту-орендарю доведеться сплачувати ПДВ та подавати розрахунок, оскільки місце постачання цієї послуги визначається за місцезнаходженням нерухомості (абз. «в» п.п. 186.2.2 ПКУ, Єдина база податкових знань, розділ 101.29.04). Тобто на території України.

База оподаткування. При отриманні нерезидентських послуг вона визначається за правилами п. 190.2 ПКУ. У загальному випадку це договірна ціна з урахуванням податків і зборів (крім ПДВ), що включаються до такої ціни згідно із законодавством. У гривні вона перераховується за офіційним курсом НБУ на день виникнення податкових зобов’язань (про нього див. далі). При цьому ПДВ у такому разі не утримується з договірної вартості, а нараховується на неї (тобто «зверху»). Ставка ПДВ загальна — 20 % (з 2014 року — 17 %).

Якщо ж послуга безоплатна, то п. 190.2 ПКУ відсилає нас до звичайних цін. Проте як їх визначати в «непідконтрольних» випадках, поки що точно невідомо. До появи якоїсь ясності в цьому питанні рекомендуємо орієнтуватися на правила, установлені п.п. 39.3.1 ПКУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 69, с. 10).

Якщо отримання послуг від нерезидента підпадає під правила трансфертного ціноутворення (ст. 39 ПКУ), то база оподаткування повинна в будь-якому разі визначатися з урахуванням звичайних цін.

Коли виникають зобов’язання з ПДВ? ПДВ-зобов’язання за нерезидентськими послугами виникають за датою першої події: списання коштів на їх оплату або оформлення документа, що підтверджує факт надання послуги, як правило, акта (п. 187.8 ПКУ). При цьому, якщо першою подією була передоплата, то у графах 5 — 6 розрахунку (дата і номер акта виконаних робіт/послуг), судячи з усього, слід проставити прокреслення (при заповненні в електронній формі їх залишаємо порожніми).

У який строк потрібно подати розрахунок? Розрахунок подається у строк, передбачений для календарного місяця. Тобто протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця, у якому мають бути нараховані відповідні ПДВ-зобов’язання (див. вище). Причому подається він виключно за ті місяці, у яких отримують такі послуги. В інших випадках його подавати не потрібно (п. 11 розд. I Порядку № 1492).

Сума ПДВ сплачується протягом 10 календарних днів, наступних за граничним днем для подання розрахунку.

Чи існує відповідальність за неподання розрахунку? Розрахунок є однією з форм звітності з ПДВ. Якщо його не подати (подати несвоєчасно), то платника очікує штраф згідно з п. 170.1 ПКУ. У загальному випадку він становить 170 грн., а в разі повторного порушення — 1020 грн. Якщо отримувач нерезидентських послуг не сплатить необхідну суму ПДВ, то на нього можуть накласти штрафні санкції за несплату в загальному порядку (пп. 123.1, 126.1 ПКУ). Детально про штрафи, у тому числі названі вище, читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 75.

 

висновки


img 1
 
 
  • Розрахунок подається неплатниками ПДВ (юрособами та підприємцями), які отримують нерезидентські послуги. За умови, що такі послуги включаються до об’єкта обкладення ПДВ і місце їх постачання розташоване на території України.

  • Звітний період для подання розрахунку — місяць. Причому він подається тільки за ті місяці, у яких було отримання нерезидентських послуг.

  • Датою виникнення ПДВ-зобов’язань за такими послугами є дата першої події — передоплати або оформлення акта. База визначається, як правило, виходячи з договірної ціни з перерахунком за курсом НБУ на дату виникнення ПДВ-зобов’язань.

  • За неподання розрахунку платника очікує відповідальність за п. 120.1 ПКУ.

 

* Далі — розрахунок.

** Усупереч тому, що зазначено в п. 208.4 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі