Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Директор іде у відпустку: з ким погоджувати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Директор іде у відпустку: з ким погоджувати?

У нас новостворене підприємство, і директор уперше зібрався піти у відпустку. Чи потрібно погоджувати із засновниками підприємства відпустку директора?

(м. Житомир)

 

Чи погоджувати директору із засновником відпустку та як це робити, залежить від умов надання відпустки директору, прописаних у статуті підприємства або у трудовому договорі (контракті) з директором.

Директор має подвійний статус. З одного боку, він є уповноваженою особою власника, а точніше, судячи із запитання, — виконавчим органом товариства, який створюється та формується за рішенням загальних зборів засновників (ч. 1 ст. 99, п. 3 ч. 4 ст. 145 ЦКУ). З іншого боку, директор є таким же працівником (найнятим на роботу зборами засновників), і на нього, як на будь-якого працівника підприємства, поширюються норми КЗпП та Закону про відпустки.

Отже, директор, як і будь-який працівник, перебуваючи у трудових відносинах із підприємством, має право на відпустку (ст. 74 КЗпП, ст. 2 Закону про відпустки). Щорічна основна відпустка надається всім працівникам обов’язково та гарантується державою.

Докладніше щодо процедури оформлення відпусток можна дізнатися з газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, спецвипуск № 4, с. 38. Тут ми лише зауважимо, що оформляється відпустка шляхом складання наказу (розпорядження) про надання відпустки. Типову форму наказу (розпорядження) (форма № П-3) затверджено наказом № 489, але його можна оформити і в довільній формі, зберігши всі обов’язкові реквізити. Підставою для його складання є, як правило, затверджений графік надання відпусток, що складається на вимогу ст. 10 Закону про відпустки.

Оскільки питання щодо порядку видання наказу про надання відпустки керівникам підприємств законодавством прямо не врегульоване, на практиці доволі часто директор особисто видає наказ про свою відпустку, заздалегідь, якщо це потрібно, погодивши це питання в установленому порядку зі своїм роботодавцем.

То коли ж потрібне погодження? У статуті юридичної особи може передбачатися необхідність розгляду питання про надання директору відпустки на загальних зборах учасників/раді директорів.

Необхідність погодження відпустки директора на загальних зборах засновників, окрім статуту, може бути прописана й у трудовому договорі (контракті) з директором

У цьому випадку, перш ніж скласти наказ на своє ім’я та вирушити у відпустку, директору підприємства спочатку доведеться погодити її на загальних зборах засновників.

Для цього на адресу загальних зборів засновників директор може надіслати заяву, наприклад, такого змісту: «Прошу розглянути на загальних зборах учасників ТОВ «Свято» питання про надання мені щорічної основної відпустки з 7 квітня 2014 року на 24 календарні дні».

Рішення про надання директору відпустки, прийняте засновниками на загальних зборах, оформляється протоколом. На підставі цього протоколу директор і складає наказ про надання собі відпустки.

Покажемо на прикладі, який вигляд матиме такий наказ.

 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю

«Свято»

НАКАЗ

31.03.2014 р.

м. Харків

№ 22/03

Про надання відпустки

Відбуваю у щорічну основну відпустку з 7 квітня 2014 рік на 24 календарні дні.

Підстава: протокол загальних зборів учасників від 28.03.2014 р. № 5.

Директор

Пилипчук

О. С. Пилипчук

 

 

Якщо вказівка про погодження відпустки у статуті чи у трудовому договорі (контракті) відсутня, директор іде у відпустку в загальному порядку, без будь-якого погодження: оформивши наказ і пославшись на графік відпусток як на підставу.

Не забудьте! Окремим наказом (щодо особового складу) потрібно передбачити покладання обов’язків директора на час його відсутності на іншу особу. Хоча часто на практиці це передбачають в одному наказі, згідно з яким директор відбуває у відпустку.

Однак є випадок, коли окремо передбачати в наказі покладання обов’язків директора на час його відсутності на іншу особу не потрібно. Так відбувається, якщо у директора є заступник і в його посадовій інструкції чітко прописано, що на час відсутності директора він виконує його обов’язки. Адже до обов’язків заступника вже входить обов’язок заміщати директора на час його відсутності.

 

 Наталія Дзюба, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі