Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати головним підприємством ПДФО та ЄСВ за відокремлений підрозділ в Криму

Редакція ПБО
Лист від 24.03.2014 р. № 6679/7/99-99-17-02-01-17

Щодо сплати головним підприємством ПДФО та ЄСВ за відокремлений підрозділ в Криму

Лист Міністерства доходів і зборів України від 24.03.2014 р. № 6679/7/99-99-17-02-01-17

(витяг)

 

Міністерство доходів і зборів України, з метою забезпечення виконання вимог наказу від 18.03.2013 р. № 184 Міндоходів та протокольних доручень щодо виконання індикативних показників з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також контролю за перерахуванням податковими агентами податку на доходи фізичних осіб до бюджетів повідомляє.

Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету передбачено статтею 168 Кодексу, відповідно до якої податок, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — Бюджетний кодекс).

Відповідно до ст. 64 Бюджетного кодексу податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента-юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Згідно з п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 Кодексу суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб, за такий відокремлений підрозділ усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа.

Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Враховуючи складну економічну та політичну ситуацію, що склалась в країні, Міндоходів доводить до відома податкових агентів-юридичних та фізичних осіб, — підприємців які мають підрозділи (не уповноважені до сплати податку на доходи фізичних осіб) на території АР Крим та м. Севастополь, та за які головне підприємство сплачувало податок до місцевих бюджетів на казначейські рахунки АР Крим та м. Севастополі, до врегулювання бюджетного питання щодо сплати місцевих податків до цих регіонів спрямувати перерахування податку на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) головного підприємства.

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне та соціальне страхування.

Відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту або інших умовах), передбачених законодавством, у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами, а також фізичні особи — підприємці, зокрема ті які використовують працю інших осіб на умовах договору(контракту), фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у національній валюті шляхом внесення відповідних сум єдиного внеску на рахунки органів доходів і зборів за місцем територіальної реєстрації платника.

<…>

 

Перший заступник Міністра І. Білоус

коментар редакції


img 1

Вирішено питання кримських ПДФО та ЄСВ

 

Політична ситуація довкола подій, що відбуваються в АР Крим, спричинила низку юридичних і економічних запитань, що «зависли в повітрі». Одне з них виникло у підприємств, які мають відокремлені підрозділи на території АР Крим. Природно, що вони стурбовані тим, як сплачувати податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) та єдиний соціальний внесок (далі — ЄСВ) за працівників таких підрозділів. Про погляди київських податківців на цю проблему читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 26, с. 2. Міндоходів, у свою чергу, також роз’яснило порядок сплати ПДФО та ЄСВ у ситуації, що склалася.

ПДФО. Головне підприємство за своїм місцезнаходженням сплачує ПДФО за працівників підрозділів, не уповноважених нараховувати (сплачувати) цей податок (далі — неуповноважені підрозділи), які розташовані на території АР Крим і м. Севастополя. Так слід діяти до врегулювання бюджетного питання щодо сплати місцевих податків.

Зауважимо, що і підприємства, які мають структурні підрозділи на території АР Крим і м. Севастополя, також повинні сплачувати ПДФО за своїм місцезнаходженням. Нагадаємо, що згідно з роз’ясненнями податківців за структурні підрозділи потрібно сплачувати ПДФО за їх місцезнаходженням (див. лист ДПСУ від 04.12.2012 р. № 6730/0/51-12/17-1116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 14, с. 13, консультацію за кодом 103.07, розміщену в БЗ). Ми зазначали, що така вимога суперечить нормам чинного законодавства, але, ураховуючи загрозу фінсанкцій, рекомендували дотримуватися роз’яснень податківців. В умовах, які створилися щодо кримських структурних підрозділів, це неможливо.

У листі, що коментується, нічого не зазначено про те, як подавати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за неуповноважений підрозділ. На нашу думку, достатньо буде подати Податковий розрахунок за формою № 1ДФ у вигляді окремої порції на працівників неуповноваженого підрозділу тільки за місцезнаходженням головного підприємства. Адже надсилати його копію, на жаль, нема куди.

Увага! Підприємства за неуповноважені відокремлені підрозділи, розташовані на решті території України, сплачують ПДФО, як і раніше. Тобто до місцевого бюджету за місцезнаходженням таких підрозділів. Уповноважені підрозділи сплачують ПДФО за своїм місцезнаходженням.

ЄСВ. Порядок сплати ЄСВ залишається без змін. Підприємства, їх відокремлені підрозділи, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами (у тому числі розташовані на території АР Крим та м. Севастополя), сплачують ЄСВ на рахунки податкових органів за своїм місцем територіальної реєстрації. Якщо відокремлений підрозділ не має зазначених вище ознак, ЄСВ за нього сплачує головне підприємство за своїм місцезнаходженням.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі