Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку вартості лікарських засобів з урахуванням ПДВ та надбавок

Редакція ПБО
Лист від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12
img 1

фармацевтам на замітку

img 2

Щодо розрахунку вартості лікарських засобів з урахуванням ПДВ та надбавок

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12

 

Мінекономрозвитку на виконання доручення <…> розглянуло порушене у листі ТОВ <…> питання щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням податку на додану вартість та існуючих надбавок і повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» затверджено порядок формування цін, щодо яких запроваджено державне регулювання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», установлено, що на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного МОЗ, встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та диференційовані граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 %, виходячи із закупівельної ціни.

Згідно з нормою пункту 194.1.1 статті 194 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податок на додану вартість становить 20 відсотків, 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій — не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім, зокрема податку на додану вартість) (абзац перший пункту 188.1 Кодексу).

До бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю — бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку, (абзац третій пункту 188.1 Кодексу).

Виходячи з вищезазначених норм Кодексу, податок на додану вартість 7 відсотків додається до бази оподаткування, яка визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості лікарського засобу, до якої включається гранична торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни.

 

Директор департаменту розвитку реального сектору економіки
 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України
 О. Пендзин

коментар редакції


img 3

Розраховуємо ціну на ліки: ціна придбання (без ПДВ) + надбавка + 7 % ПДВ

 

Листом, що коментується, навздогін своїм попереднім роз’ясненням Мінекономрозвитку уточнило один момент. Стосується він ПДВ та цін на лікарські засоби.

Нагадаємо, що після запровадження з 01.04.2014 р. для ліків та медвиробів 7 % ставки ПДВ (детальніше про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 28, с. 11 і № 30, с. 19) оптовики, аптекарі та фармацевти потребували певних інструкцій щодо ціноутворення. Адже ціни на ліки регулюються! Їх формують, застосовуючи чітко встановлений граничний розмір оптових та роздрібних надбавок. А всю цю ситуацію з «лікарським» ціноутворенням (що уточнюється в листі) регулюють:

— постанова КМУ від 17.10.2008 р. № 955;

— постанова КМУ від 25.03.2009 р. № 333 (якою також затверджено порядок ціноутворення, де у вигляді формул як для оптовиків, так і для роздрібних аптекарів показано, як розрахувати кінцеву ціну реалізації ліків: до закупівельної ціни додавати суму надбавки).

Тепер до всього цього додався 7%-й ПДВ, причому як при внутрішньоукраїнських постачаннях, так і при імпорті (додатково про «імпортні» перипетії «лікарської» ставки ПДВ читайте на с. 12). Тому і виникло запитання: як нараховувати його з урахуванням установлених надбавок?

Не відкладаючи надовго, Мінекономрозвитку у листі від 10.04.2014 р. № 3721-08/11000-12 (див. замітку в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 32, с. 3) поспішило роз’яснити: для цього необхідно (1) взяти суму договірної (контрактної) вартості лікарського засобу «з урахуванням ПДВ» і після на неї (2) нарахувати граничну торговельну (роздрібну) надбавку.

Якщо такі роз’яснення втілити у приклад, то виходило, що при закупівельній ціні у 107 грн. (у тому числі 7 % ПДВ — 7 грн.) і праві на надбавку в 25 %, роздрібна ціна ліків у аптеці повинна була формуватися таким чином:

107 грн. + 107 грн. х 25 % = 107 грн. + 26,75 грн. = 133,75 грн.

(у тому числі 7 % ПДВ — 8,75 грн.).

Зверніть увагу, сума надбавки при такому розрахунку дорівнювала 26,75 грн. А різниця між ПДВ «на вході» (7 грн.) і «на виході» (8,75 грн.), яку слід було сплатити до бюджету, становила 1,75 грн.

І все би добре, але такі роз’яснення породжували низку інших запитань. Як зазначений підхід, наприклад, втілити при заповненні податкової накладної? Адже до її графи 7 насамперед має потрапити договірна вартість, на яку вже потім слід нарахувати ПДВ. До того ж «цікавою» виходила ситуація із «перехідними» залишками (придбаними до 01.04.2014 р. — ще в період пільги, в яких не було «вхідного» ПДВ). Адже, дотримуючись поради шановного органу, нарахована на їх вартість (після додавання ПДВ) надбавка у результаті також виявилася б завищеною(!).

Тому, враз пригадавши про основи ПДВ-обліку, — що базою оподаткування є договірна вартість (п. 188.1 ПКУ), до якої вже після додається ПДВ (п. 194.1.1 ПКУ), — Мінекономрозвитку висновок свій підкоригувало. Тепер ми всі стали свідками правильних роз’яснень. Вони поміщені наприкінці листа, що коментується.

Отже, остаточний висновок Мінекономрозвитку такий. Оскільки 7 % ПДВ потрібно брати від бази оподаткування, то насамперед необхідно щодо ліків визначити договірну вартість (яку, у свою чергу, обчислити з урахуванням установленої граничної торговельної (роздрібної) надбавки), а вже після на неї нараховувати 7 % ПДВ.

Тоді, узявши дані наведеного вище прикладу, ціна ліків складатиметься таким чином:

(100 грн. + 100 грн. х 25 %) х 1,07 = 125 грн. х 1,07 = 133,75 грн.

(у тому числі 7 % ПДВ — 8,75 грн.).

Дивіться, в цьому випадку торговельна надбавка (як і слід - у розмірі 25 %) дорівнює 25 грн. А різниця між «вхідним» (7 грн.) і «вихідним» (8,75 грн.) ПДВ, що сплачується до бюджету, знову становитиме 1,75 грн.

І хоча результат у цьому випадку з першим прикладом майже збігається (тією самою в цій ситуації виявилася ціна реалізації ліків (133,75 грн.) і сума ПДВ, що «оселився» в ній (8,75 грн.)), відрізняються тільки суми надбавки, обчислені в той та інший спосіб), правильним є саме останній варіант. Адже, дотримуючись його, в податковій накладній вдасться без проблем заповнити графу 7 (відобразивши в ній договірну вартість, що вже увібрала в себе суму надбавки), з якої вже потім нараховувати 7%-й ПДВ. До того ж таким чином вирішене питання «перехідних» залишків: до їх вартості насамперед додають торговельну (роздрібну) надбавку, після чого «накручують» 7 % ПДВ.

До речі, саме про такий порядок розрахун­ку цін реалізації ліків та медвиробів ви від самого початку могли дізнатися з нашої статті «Хто заплатить за кризу? (коментар до «антикризового» закону)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 28, с. 11. Приємно, що офіційний орган нарешті висловився в такому ж дусі. Хай і з другої спроби, проте не полінувавшись простудіювати питання, Мінекономрозвитку все ж розібралося з формуванням цін.

 

Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі