Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Вуса, лапи та хвіст — ось мої документи!», або Пред’явіть паспорт при поданні звіту з ЄСВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Вуса, лапи та хвіст — ось мої документи!», або Пред’явіть паспорт при поданні звіту з ЄСВ

Збираємося подавати звіт з ЄСВ «на папері». Від колег-бухгалтерів чули, що в деяких податкових при його прийнятті вимагають пред’явити паспорт. Чи потрібно нам готуватися до цього?

(м. Суми)

 

Міндоходів вважає, що так (див. консультацію з Бази знань на с. 41). Чи законними є ці вимоги? Давайте розберемося.

Один із важливих обов’язків платника ЄСВ — подання відповідної звітності з цього внеску. Робити це потрібно згідно з Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 454 (далі — Порядок № 454*). Звіт з ЄСВ потрібно обов’язково підписати. Зробити це повинен страхувальник-фізособа та/або посадова особа страхувальника — керівник та головний бухгалтер, за наявності такої посади (пп. 2.7 і 2.8 Порядку № 454). Якщо звіт подає особисто страхувальник або його уповноважена особа, податківці візуально перевіряють наявність на паперових носіях усіх обов’язкових реквізитів (п. 2.16 Порядку № 454).

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 87.

Це основні вимоги до подання звіту, які потрібні для відповіді на поставлене запитання. Як бачите, у них немає жодного слова про те, що ви повинні пред’явити податківцям паспорт чи інший документ, який посвідчує особу. Подібних норм, як і повноважень податківців перевіряти зазначені документи, ви не знайдете ані в Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, ані в Податковому кодексі України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Є лише одна «зачіпка», і, мабуть, саме вона стала ключовою для висновку податківців. Річ у тім, що в п. 2.1 Порядку № 454 зазначено: звіт з ЄСВ повинен подавати страхувальник або його відповідальна особа (загалом, це ж підтверджується п. 2.16 Порядку № 454). У свою чергу, відповідальним вважається працівник, на якого покладено комплекс робіт із формування та подання звіту, або особа, уповноважена страхувальником на подання звіту (п. 1.1 Порядку № 454).

Судячи з усього, податківці вирішили підійти до цієї норми суворо, що і дозволило їм висувати подібні вимоги. Причому варте уваги те, що, якщо бути послідовним, то, дотримуючись цього підходу, вони повинні вимагати від вас пред’явити їм не лише документ, який посвідчує особу, а й документ, що підтверджує повноваження (зокрема, довіреність). Про це вони, на щастя, не сказали, але не виключаємо, що деякі завзяті податківці на місцях можуть підійти до цього питання саме так. Тим більше, що в зазначеній консультації контролери послалися на «представницький» п. 19.2 ПКУ, а він, нагадаємо, говорить у тому числі і про довіреність.

Але чи змінює ця «зачіпка» суть справи? На нашу думку, не повинна. Адже, навіть якщо визнати те, що звіт зобов’язана подати одна із зазначених осіб, перевіряти її особисті дані та повноваження податківці не мають права (такі повноваження контролерів під час прийняття звітності не названі в числі їх прав). Немає в законодавстві й порядку вчинення подібних дій.

Таким чином, висновки, викладені в зазначеній консультації, є «самодіяльністю», тому незаконні. Причому цікаво, що стосовно податкових декларацій податківці з таким підходом уже давно змирилися (див. консультацію в підкатегорії 135.02 БЗ). І це навіть незважаючи на те, що в ПКУ є норми, схожі на ті, які містяться в Порядку № 454: про те, що декларацію подає особисто платник або уповноважена особа (п. 49.3 ПКУ).

Як же бути? На жаль, варіантів небагато: на відміну від ПКУ, Порядок № 454 в цій частині не такий багатослівний і містить менше гарантій прав для платників (наприклад, у ньому не передбачена можливість подати скаргу в разі неправомірної відмови у прийнятті звітності). Ураховуючи це, найоптимальнішим є варіант (у тому числі для ваших нервів ☺) — перейти на електронне подання звітності та більше з подібними проблемами не стикатися (хоча, з іншого боку, отримати низку інших проблем, яких в електронній звітності теж вистачає img 1). До речі, податківці, судячи з усього, домагаються від вас саме цього.

Крім того, можна просто погодитися з їх підходом і кожного разу про всяк випадок брати із собою паспорт. Хоча, як ми вже говорили, у такому разі не можна бути впевненим у тому, що податківці приймуть звіт, якщо його подає особа, яка його не підписувала і не має документального підтвердження своїх повноважень. Це особливо актуально, якщо його подає кур’єр або аудиторська фірма.

Якщо ж у вас виникла думка надіслати звіт поштою, нагадуємо: звіти з ЄСВ у такий спосіб подавати не можна (п. 2.1 Порядку № 454).

 

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі