Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей для одинокої матері

БЄЛЄВЦОВА ЛЮДМИЛА
Який порядок надання соціальної додаткової відпустки на дітей працівниці, яка є одинокою матір’ю? Чи має право на таку відпустку працівниця, цивільний чоловік якої допомагає їй у вихованні та утриманні дитини?

Насамперед зауважимо, що серед категорій працівників, які мають право на соціальну додаткову відпустку на дітей, зазначено й одиноку мати (ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон № 504).

За такою підставою працівниця має право на соціальну додаткову відпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів. У разі поєднання підстави «одинока мати» з однією з інших підстав, названих у ст. 19 Закону № 504, працівниці слід надати таку відпустку тривалістю 17 календарних днів.

Проте зазначена вище стаття не містить конкретних умов, які мають бути дотримані при наданні такої відпустки одинокій матері. Де взяти таку інформацію? Скористаємося роз’ясненнями офіційних органів із цього приводу.

Статус «одинока мати». Спочатку з’ясуємо, хто з працівниць вважається одинокою матір’ю з метою застосування ст. 19 Закону № 504. Для цього заглянемо у лист Мінпраці від 19.05.2009 р. № 5565/0/14-09/13. Право на додаткову відпустку мають такі категорії одиноких матерів:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблений у встановленому порядку за вказівкою матері;

— вдова;

— жінка, яка виховує дитину без батька.

Щодо останньої категорії одиноких матерів додамо кілька слів. Так, до них належить розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів (має бути підтверджено, що батько дійсно не бере участі саме у вихованні дитини), а також за зазначених умов жінка, яка вийшла заміж, але її дитину новий чоловік не всиновив.

Ще раз підкреслимо: участь батька чи інших осіб в утриманні дитини (наприклад, виплата батьком аліментів) не позбавляє матір статусу одинокої (лист Мінпраці від 06.07.2006 р. № 247/13/116-06). Тобто для цілей ст. 19 Закону № 504 жінка повинна підтвердити, що батько не бере участі у вихованні дитини.

Вік дитини. Зазначимо про доволі істотний нюанс: жінка, яка працює і має статус одинокої матері в розумінні ст. 19 Закону № 504, може скористатися соціальною додатковою відпусткою на дітей до досягнення її дитиною повноліття, тобто в загальному випадку 18 років. Роз’яснення із цього приводу Мінпраці надало в листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 (далі — лист № 235).

Підтвердження працівницею статусу одинокої матері. Звісно, одних слів жінки про те, що вона самостійно виховує дитину, недостатньо. Вона повинна надати документи, що підтверджують цей факт. Які це документи? На жаль, трудове законодавство не містить їх переліку.

Утім, вони неодноразово наводилися профільним Міністерством у листах. Узагальнюючи наявні роз’яснення, у таблиці зазначимо перелік документів, які повинна надати працівниця для отримання соціальної додаткової відпустки на дітей за підставою «одинока мати».

 

Категорія працівниці, яка є одинокою матір’ю, що має право на соціальну додаткову відпустку на дітей

Підтвердні документи

1

2

Жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблений у встановленому порядку за вказівкою матері

1. Копія свідоцтва про народження дитини. 2. Копія довідки органів запису актів цивільного стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька дитини

Вдова

1. Копія свідоцтва про народження дитини. 2. Копія свідоцтва про шлюб. 3. Копія свідоцтва про смерть чоловіка

Розлучена жінка, яка виховує дитину без батька

1. Копія свідоцтва про народження дитини. 2. Копія свідоцтва про розірвання шлюбу. 3. Документи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини

Жінка, яка вийшла заміж, проте її дитину новий чоловік не всиновив

1. Копія свідоцтва про народження дитини. 2. Документи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини. 3. Копія свідоцтва про взяття нового шлюбу

 

І тут доречно зазначити про документи, які підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини. Як зазначено в листах Мінпраці № 235 та від 26.07.2010 р. № 2650/0/10-10/13, такими документами є:

— рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

— рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини;

— постанова суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— акт, складений соціально-побутовою комісією, яку створено первинною профспілковою організацією, або іншою комісією, що діє в установі (організації), або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, у якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджено факт відсутності участі батька у вихованні дитини;

— довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з учителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах).

Пред’явлення тільки довідки з ЖЕКу про те, що дитина проживає спільно з матір’ю, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі в її вихованні.

Головною умовою для надання працівниці статусу одинокої матері є підтвердження факту відсутності участі батька у вихованні дитини

На жаль, читач не озвучив статус цивільного чоловіка щодо дитини, а саме чи є він його батьком. Тому наведемо декілька ситуацій:

жінка проживає з ним (зокрема, в цивільному шлюбі), і він є батьком дитини (дітей). У такому разі працівниця не вважається одинокою матір’ю і не має права на соціальну додаткову відпустку на дітей за такою підставою.

Підтвердженням цьому може бути одне з роз’яснень, наведене в листі № 235: жінка, що має дітей від особи, з якою вона не перебувала й не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, спільно проживає та виховує дітей, права на отримання соціальної додаткової відпустки як одинока мати не має;

жінка проживає з чоловіком, який не є батьком дитини, і батьком визнано іншу особу. У такому разі жінка має право на соціальну додаткову відпустку на дітей як одинока мати за умови, що вона надала документи, які підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини.

Більше того, навіть якщо розлучена жінка або жінка, яка виховує дитину без батька, взяла новий шлюб з іншою особою та її дитину від іншого шлюбу новим чоловіком не всиновлено, вона має право на відпустку як одинока мати згідно зі ст. 19 Закону № 504 (лист № 235). І знову-таки головна умова при цьому: батько не виховує дитину і це підтверджено документально.

Звертаємо увагу: одинока мати має право на додаткову соціальну відпустку на дітей тільки за умови, що вона працює (див. лист Мінсоцполітики від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 97, с. 5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі