Теми статей
Обрати теми

Парламент ухвалив закон про ВЕЗ Криму

12 серпня 2014 року парламент ухвалив Закон України «Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (на базі законопроекту від 06.06.2014 р. № 4032а).

Згідно з цим законодавчим актом на території півострова запроваджено вільну економічну зону Криму (далі — ВЕЗ Криму). Строк дії ВЕЗ Криму — 10 повних календарних років починаючи з дати набрання чинності Законом.

У ВЕЗ Криму діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб. Так, на території ВЕЗ Криму не справляються загальнодержавні податки і збори, визначені у розділах ІІ — ІІІ, V — ХІІ, ХV — XVIII Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Податок на доходи фізичних осіб та плата за землю справляються на території ВЕЗ Криму з урахуванням норм, визначених в ухваленому Законі.

На території ВЕЗ Криму можуть застосовуватися спеціальні податкові режими, визначені у ст. 11 розділу І і в розділі ХІV ПКУ, та норми Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Установлено, що фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання, перебування), або юридична особа (відокремлений підрозділ), яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ Криму, прирівнюються з метою оподаткування до нерезидентів.

Також визначено, що постачання товарів (супутніх послуг) із території ВЕЗ Криму на іншу територію України прирівнюється до митного режиму імпорту.

Постачання товарів (супутніх послуг) з іншої території України на територію ВЕЗ Криму прирівнюється до митного режиму експорту.

Законодавець зазначив, що на території ВЕЗ Криму може застосовуватися мультивалютний режим, за яким в оплату вартості товару (послуги, роботи), що продається (надається) у межах ВЕЗ Криму, приймаються як гривня, так і валюти іноземних країн, визнані вільно конвертованими НБУ (1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів).

Для готівкових розрахунків на території ВЕЗ Криму можуть використовуватися також російські рублі та деякі інші неконвертовані валюти.

За останньою інформацією з сайта ВРУ (станом на 14.08.2014 р.), зазначений Закон передано на повторне друге читання.

Теги ВЕЗ Крим
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі