Теми статей
Обрати теми

І до бабці не ходи: що чекає у 2015 році? (ч. 2)

податковий експерт Адамович Наталія, експерт з питань оплати праці Ушакова Лілія

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Заклопотані перед- та післявиборчими питаннями, наші законодавці дали спокій Закону № 2464. Що це означає для нас? Новий 2015 рік почнеться без ЄСВшних потрясінь. То, може, цей розділ не потрібен взагалі? Потрібен! У ньому ми з вами поговоримо про розміри максимальної величини бази нарахування ЄСВ та мінімального страхового внеску, які діятимуть у 2015 році. Нагадаємо, що це за величини.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ — це максимальна сума доходу застрахованої особи, у межах якої справляється ЄСВ. Чому ця сума дорівнює? 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом.

Мінімальний страховий внесок — сума ЄСВ, нижче за яку не можуть сплачувати внески за місяць окремі категорії платників. Його величина дорівнює добутку мінімального розміру заробітної плати та розміру внеску, встановленого в місяці, за який нараховують дохід (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464, ср. ).

Виходить, щоб розрахувати розмір цих двох ЄСВ­шних показників, нам необхідно мати напохваті закон про Держбюджет на 2015 рік. Адже саме в ньому встановлюють розміри прожиткового мінімуму та мінзарплати на відповідний рік. Поки що такого закону немає. Більш того, нічого не провіщає його появи на світ найближчим часом. Як же бути? Вихід знаходимо в п. 4 ч. 2 ст. 41 БКУ. З цієї норми БКУ виходить, що з 1 січня 2015 року і до моменту набрання чинності законом про Державний бюджет України на 2015 рік соціальні стандарти та соціальні гарантії, у тому числі прожитковий мінімум і мінімальна заробітна плата, повинні застосовуватися в розмірах, що діяли в грудні 2014 року.

У грудні 2014 року прожитковий мінімум для працездатної особи та мінімальна заробітна плата дорівнювали 1218,00 грн. Отже, з 1 січня 2015 року і до моменту набрання чинності законом про держ­бюджет на 2015 рік розмір:

— мінімального страхового внеску буде дорівнювати 1218,00 грн. х розмір ЄСВ, установлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід);

— максимальної величини бази нарахування ЄСВ — 20706,00 грн. (1218,00 грн. х 17).

На закінчення зазначимо, що Мінфін планує істотно змінити порядок застосування ставок ЄСВ. Якщо зараз середньозважена ставка ЄСВ становить 41 %, то з 2015 року пропонується нараховувати ЄСВ за двома ставками: 41 % на базу нарахування ЄСВ, яка менша або дорівнює 2 мінзарплатам, і 15 % — на суму перевищення.

Теги податки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі