Теми статей
Обрати теми

І до бабці не ходи: що чекає у 2015 році? (ч. 4)

податковий експерт Адамович Наталія, експерт з питань оплати праці Ушакова Лілія

Право

Не забудьте заявити про вигодонабувача

З 25.11.2014 р. зареєструвати нову юридичну особу можна, тільки надавши держреєстратору відомості про кінцевого вигодонабувача та власників істотної участі.

Усі юрособи, зареєстровані до набрання чинності Законом № 1701, повинні протягом 6 місяців надати держреєстратору відомості про свого кінцевого вигодонабувача.

«Старим» суб’єктам господарювання подати інформацію про вигодонабувача потрібно не пізніше 25.05.2015 р.

Як це зробити? Подати держреєстратору реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юрособу, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб-підприємців (форма 4).

Зверніть увагу! З 17.12.2014 р. форми реєстраційних карток вже адаптовані під нові вимоги — викладені в новій редакції наказом Мін’юсту від 03.12.2014 р. № 2046/5 (ср. ).

Зауважимо: щоб заповнити реєстраційну картку, вам знадобиться така інформація про кінцевого вигодонабувача:

— прізвище, ім’я, по батькові (якщо є);

— реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо є);

— країна громадянства;

— серія і номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця;

— місце проживання.

Майте на увазі! За неподання юрособою держреєстратору інформації про вигодонабувача (вигодонабувачів) юрособи керівника юрособи можуть притягти до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 300 до 500 нмдг (від 5100 до 8500 грн.).

І ще трохи уваги. З 07.02.2015 р., визначаючи кінцевого вигодонабувача, спирайтеся на п. 20 ч. 1 ст. 1 нового Закону про протидію відмиванню доходів. Проте називатися, як не дивно, він буде трохи інакше — кінцевий бенефіціарний власник (контролер). Сама ж сутність визначення такої особи не змінюється (див. на с. 25 цього номера). Нестикування в назві, швидше за все, потребуватиме врегулювання нормативки.

 

Договір банківського рахунку

З 07.02.2015 р. в ЦКУ наберуть чинності норми, доповнені Законом про протидію відмиванню доходів. Вони стосуються договору банківського рахунку. Так, у ч. 1 ст. 1074 ЦКУ додасться ще одне обмеження права клієнта розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку. Поки що обмеження настає за рішенням суду та в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму. Нове обмеження — фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Крім того, ч. 2 ст. 1075 ЦКУ поповниться ще однією підставою, коли банк в односторонньому порядку матиме право розірвати договір банківського рахунка.

Зробити це банк зможе у випадках, передбачених законодавством, яке регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Якщо поглянути на Закон про протидію відмиванню доходів, то в його п. 11 ч. 3 Перехідних положень є зміни і для Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III. Згідно з цими змінами (новою редакцією ст. 64) передбачено всього один випадок —

встановлення клієнтові неприйнятно високого ризику за наслідками оцінки або переоцінки ризику

Нагадаємо: поки що банк має право розірвати договір банківського рахунка:

— якщо сума грошових коштів, що зберігаються на рахунку клієнта, залишилася меншою від мінімального розміру, передбаченого банківськими правилами або договором, якщо така сума не буде відновлена протягом місяця від дня попередження банком про це;

— у разі відсутності операцій за цим рахунком протягом року, якщо інше не встановлено договором;

— в інших випадках, встановлених договором або законом.

Не зареєстрували тварин — чекайте штраф

Нагадаємо нещодавнє: з 20.09.2014 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин» від 14.08.2014 р. № 1648-VII.

Ним запроваджена обов’язкова ідентифікація та реєстрація всіх сільгосптварин. Згідно із зазначеним Законом, юридичні та фізичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:

— ідентифікувати усіх наявних тварин у господарстві;

— вести облік усіх тварин, які знаходяться на утриманні в господарстві, з відмітками про день їх народження, записами про ідентифікаційні номери, забій тварин, падіж тощо;

— зберігати всі записи і відомості про тварин протягом трьох років після забою, падежу тощо.

Обережно! Простимулювати ідентифікацію і реєстрацію сільгосптварин їх власниками і утримувачами покликана нова ст. 1072 КпАП. Вона набирає чинності з 01.01.2015 р. і каратиме штрафами не тільки громадян, а й фізосіб-підприємців та уповноважених осіб.

Проте відразу скажемо: поки що ця норма мертва. Самого механізму ідентифікації та реєстрації тварин ще немає. Отже, у нас як завжди — правил немає, а штрафи вже є!

Таблиця 3. Порушення вимог законодавства про реєстрацію та ідентифікацію тварин

Порушення

Штраф

1

2

громадянами, фізособами-підприємцями/уповноваженими

неподання для реєстрації даних про ідентифікованих тварин, господарства, їх розведення і утримання, переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин

на громадян — від 3 до 5 нмдг (від 21 до 85 грн.), за повтор протягом року — від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.);
на фізосіб-підприємців/уповноважених осіб — від 5 до 10 нмдг\(від 85 до 170 грн.), за повтор протягом року — від 10 до 20 нмдг (від 170 до 340 грн.)

переміщення тварин без ідентифікаційних документів;

проведення забою, утилізації не ідентифікованих та незареєстрованих тварин;

неподання для реєстрації даних про господарство, що здійснює забій та утилізацію тварин;

неподання для реєстрації даних про господарство, що займається продажем тварин, наданням послуг із штучного запліднення та організації виставок тварин

здійснення продажу, проведення виставок і штучного запліднення не ідентифікованих та незареєстрованих тварин

Порушення адміністратором Єдиного держреєстру тварин

строків унесення до Єдиного держреєстру тварин встановлених законом даних про тварин або строків оформлення і видачі ідентифікаційних документів тварин

на уповноважених осіб — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.)

 

Протидія корупції та КЗпП

З 26 квітня 2015 року на підставі п. 71 ч. 1 ст. 36 КЗпП звільнятимуть працівників, з якими було укладено трудові договори (контракти), всупереч вимогам Закону № 1700.

Зверніть увагу: якщо працівника, який повідомив про порушення вимог Закону № 1700 іншою особою, незаконно звільнили або перевели на іншу роботу, то він має бути поновлений на колишній роботі органом, що розглядає трудовий спір. Якщо ж такий працівник відмовляється від поновлення на роботі, то орган, що розглядає трудовий спір, повинен буде прийняти рішення про виплату йому компенсації у розмірі шестимісячного середнього заробітку.

Теги податки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі