Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо зарплату з каси підприємства без проблем

Ковенко Марина, податковий експерт
Чи можна виплачувати заробітну плату співробітникам з готівкової виручки, що надійшла до каси підприємства, без здавання такої виручки до банку?

Одразу заспокоїмо наших читачів, що можливість виплачувати зарплату за рахунок готівкової виручки з каси, як і раніше, існує. Хвилюватися із цього приводу почали після набуття чинності 22.08.2014 р. постановою Правління НБУ «Про внесення змін до Інструкції про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземних валютах» від 18.08.2014 р. № 499.

Цим документом установлено, що банк для зарахування виключно заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат відкриває фізичній особі окремий поточний рахунок або використовує вже відкритий для цих цілей рахунок. Зазначені зміни були необхідні для реалізації п.п. 164.2.8 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ)про оподаткування пасивних доходів у вигляді відсотків на поточні банківські рахунки (крім заробітної плати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат). А ось жодних обмежень на виплату заробітної плати з каси підприємства постанова не містить. І це добре!

Нагадаємо, що відповідно до ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР виплатазаробітної плати здійснюється за місцем роботи. Водночас цю процедуру можна виконати і через установи банків, але тільки за особистою письмовою згодою працівника. При цьому в п. 2.9 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, як і раніше, записано, що готівкова виручка підприємства (підприємця) використовується ними для задоволення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами і державними цільовими фондами за податками та зборами (обов’язковими платежами).

Таким чином, підприємство має повне право виплачувати заробітну плату з готівкових коштів, які зберігаються у нього в касі. Як правило, це гроші, що надійшли до нього у вигляді виручки, які воно не встигло внести на поточний рахунок до банку, спрямувати на закупівлю товару або будь-які інші цілі. Хоча не існує жодних заборон виплачувати зарплату і тією готівкою, яку отримано від здійснення позареалізаційних операцій. Наприклад, коштами, що надійшли як позика або як погашення виданої позики, внески до статутного капіталу, повернення невикористаних підзвітних сум тощо.

Тільки не забудьте заздалегідь (не пізніше дня виплати — п.п. 168.1.2 ПКУ) перерахувати до бюджету суми податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що припадають на таку заробітну плату. Детальніше про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 87, с. 30.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі