Теми статей
Обрати теми

Щодо підстав та правил реєстрації платників з 01.01.2014 р.

Редакція ПБО
Лист від 09.01.2014 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17
img 1

ПДВ

img 2

Щодо підстав та правил реєстрації платників з 01.01.2014 р.

Лист Міністерства доходів і зборів України від 09.01.2014 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17

(витяг)

 

З 1 січня 2014 р. набрали чинності закони, спрямовані на покращення умов ведення бізнесу в Україні, спрощення процедур реєстрації платників податків, забезпечення вільного і безоплатного доступу суб’єктів господарювання до інформації з державних реєстрів.

Зокрема, починаючи з 1 січня 2014 р. встановлено:

право суб’єктів господарювання подавати заяви на добровільну реєстрацію платником ПДВ під час реєстрації бізнесу державному реєстратору або в електронному вигляді до органу Міндоходів (зміни до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України);

обов’язок державного реєстратора передавати до органів Міндоходів електронні копії цих заяв, виготовлені шляхом сканування, одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця;

можливість добровільної реєстрації платником ПДВ без наявності будь-яких обсягів оподатковуваних операцій (зміни до статей 180, 182 Податкового кодексу України).

Такі зміни реалізовані законами України від 05.05.2013 р. № 441-VII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» щодо спрощення реєстрації осіб як платників податків» (далі — Закон № 441) та № 443-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації осіб як платників податків» (далі — Закон № 443).

Законом України від 24.10.2013 р. № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» передбачено:

оприлюднення на єдиному державному реєстраційному веб-порталі та офіційному веб-сайті Міндоходів України даних про реєстрацію суб’єктів господарювання платниками ПДВ в органах Міндоходів (зміни до п. 183.13 ст. 183, п. 209.10 ст. 209 Податкового кодексу України);

відміну свідоцтв про реєстрацію платників ПДВ та забезпечення права платників ПДВ отримати витяги з реєстру платників ПДВ в органах Міндоходів (зміни до п. 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України).

З метою приведення у відповідність із нормами законів № 441, № 443 та № 657 Міндоходів України розроблено проект наказу «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість». Проект нової редакції цього Положення оприлюднено на веб-порталі Міндоходів України.

З урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України, реєстрація платників ПДВ здійснюється на підставі:

реєстраційних заяв у паперовому вигляді, поданих до органів Міндоходів;

електронних копій реєстраційних заяв, виготовлених шляхом сканування, які передаються державним реєстратором до органів Міндоходів одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (Тимчасовий регламент обробки та розгляду сканованих копій реєстраційних заяв платників ПДВ, отриманих з Єдиного державного реєстру, додається);

реєстраційних заяв, поданих засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Процедури та строки реєстрації платників ПДВ у 2014 р. не відрізняються від процедур та строків, що діяли у 2013 р. Зокрема, реєстрація платників ПДВ та внесення реєстраційних даних до реєстру платників ПДВ здійснюються протягом 5 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви до органу Міндоходів. У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації особи як платника ПДВ орган Міндоходів зобов’язаний внести до реєстру платників ПДВ відповідний запис з бажаного (запланованого) дня реєстрації платника ПДВ, зазначеного у його заяві, або протягом 5 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви (без видачі свідоцтва платника ПДВ).

За запитом платника ПДВ орган Міндоходів надає безоплатно та безумовно протягом 2 робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру платників ПДВ (зміни до п. 183.11 ст. 183 Податкового кодексу України). Відповідні зміни до програмного забезпечення ІС «Податковий блок» внесено, форми запиту та витягу додаються.

Отримання витягів з реєстру не є обов’язковим для платників ПДВ, оскільки з метою постійного забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб інформацією Міндоходів України щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та власному офіційному веб-сайті дані з реєстру платників ПДВ, інформацію про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анульовано, дані з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування.

Перехід до нових правил реєстрації платників ПДВ здійснюється з урахуванням такого:

не підлягають обов’язковій перереєстрації платники ПДВ, внесені до реєстру платників ПДВ до набрання чинності законами № 441, № 443 та № 657;

дійсні на момент набрання чинності цими законами свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ можуть застосовуватись як витяги з реєстру платників ПДВ до внесення змін до такого реєстру чи отримання витягу з такого реєстру, а також виникнення змін у даних про платників ПДВ;

свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ, їх засвідчені копії підлягають поверненню до органів Міндоходів при першому зверненні платника ПДВ за отриманням витягу з реєстру платників ПДВ.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

Про що з 1 січня повинні пам’ятати платники ПДВ (як діючі, так і потенційні)

 

У листі, що коментується, податківці розповіли про нововведення, що запрацювали з 1 січня при ПДВ-реєстрації, а також про декілька «перехідних» нюансів. Про які саме?

Головне в частині новацій — це:

1) скасування ПДВ-свідоцтв та їх заміна витягами з Реєстру платників ПДВ. На щастя, отримувати такі витяги не обов’язково (при цьому для складання податкових накладних та ПДВ-звітності можна керуватися відомостями з Реєстру платників ПДВ). Крім того, податківці не мають права вимагати їх отримання (див. лист Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 8, с. 7);

2) право зареєструватися платником ПДВ без жодного оподатковуваного ПДВ постачання (п. 182.1 ПКУ); шляхом подання заяви держреєстратору ще на етапі держреєстрації юрособи/підприємця або податківцям в електронній формі (п. 183.7 ПКУ). Судячи з тону листа, ці зміни вже «реально» запрацювали — навіть незважаючи на те, що на сьогодні все ще діє «старе» Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1394. При цьому зверніть увагу: загальний порядок ПДВ-реєстрації та строки її здійснення з 1 січня 2014 року не змінилися (з ними ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 15);

3) опублікування та щоденне оновлення на Єдиному державному реєстраційному порталі та офіційному сайті Міндоходів відомостей про ПДВ-реєстрацію. На жаль, контролери не повідомили, коли запрацює зазначений реєстраційний портал. Щодо розміщення цих відомостей на сайті податківців, то з ними ви можете ознайомитися за адресами: minrd.gov.ua/reestr і minrd.gov.ua/anulir.

Про всі ці нововведення ви, найімовірніше, і так знали. Якщо ні, то прочитати про це ви можете в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 103, с. 31.

Як ми вже говорили, податківці зачепили і низку «перехідних» нюансів, пов’язаних із зазначеними вище змінами. Вони можуть вас зацікавити.

По-перше, на щастя, названі вище новації не спричинюють необхідності ПДВ-перереєстрації осіб, які стали платниками ПДВ до 1 січня 2014 року.

По-друге, ПДВ-свідоцтва та Свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників (п. 209.10 ПКУ), отримані до 1 січня 2014 року, можна продовжувати використовувати і після зазначеної дати. Але не безстроково, а тільки до зміни відомостей про платника ПДВ, унесення змін до Реєстру платників ПДВ або отримання витягу з нього. При цьому нагадаємо: з 1 січня номер ПДВ-свідоцтва не потрібно відображати ані в податковій накладній, ані в ПДВ-звітності, ані в будь-яких інших документах. Водночас навіть якщо ви його вказали, помилкою це не буде (див. згаданий лист Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17).

По-третє, ПДВ-свідоцтва, Свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників та їх посвідчені копії доведеться повернути податківцям*. Коли? Контролери повідомили, що зробити це потрібно при першому зверненні за витягом із Реєстру платників ПДВ. При цьому залишається загадкою: що буде, якщо цю вимогу не виконати? Адже вона не заснована на законодавстві. Жодної відповідальності за це не передбачено, з чим, до речі, згодні і податківці (див. підкатегорію 101.31 Бази знань). От тільки є ризик того, що в такому випадку вони не видадуть вам витяг. Хоча зверніть увагу: правових підстав у контролерів для цього немає. Вони повинні видавати такі витяги безумовно (п. 183.11 ПКУ).

 

 Віталій Смердов

 

* До речі, аналогічні вимоги податківці висувають і щодо Свідоцтв єдиноподатників. Про це вони повідомили на своєму офіційному сайті: http://minrd.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/129849.html.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі