Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Редакція ПБО
Лист від 11.01.2014 р. № 382/7/99-99-15-03-03-17
img 1

патентування

img 2

Щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Лист Міністерства доходів і зборів України від 11.01.2014 р. № 382/7/99-99-15-03-03-17

 

Міністерство доходів і зборів України у зв’язку зі зверненнями платників податків і зборів та з метою належного дотримання норм законодавства із питань застосування положень Податкового кодексу України (далі — Кодекс) щодо справляння збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності повідомляє.

Підпунктом 267.2 статті 267 Кодексу визначено види діяльності, які провадяться з придбанням пільгового торгового патенту.

Відповідно до підпункту 267.3.7 пункту 267.3 статті 267 Кодексу ставка збору за провадження торговельної діяльності із придбанням пільгового торгового патенту встановлюється в розмірі 0,05 розміру мінімальної заробітної плати щорічно.

Слід зазначити, що ставка збору за провадження торговельної діяльності встановлюється згідно із підпунктом 267.3.1. пункту 267.3 статті 267 Кодексу у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.

Строк дії пільгового торгового патенту становить 60 календарних місяців (підпункт 267.7.1. пункту 267.1. статті 267 Кодексу).

Враховуючи, що Кодексом визначено встановлення ставки збору за провадження торговельної діяльності із придбанням пільгового торгового патенту щорічно, суб’єкт господарювання для придбання такого патенту сплачує річну суму збору за перший рік дії патенту (0,05 х мінімальна заробітна плата, установлена законом на 1 січня календарного року).

Строк сплати збору за провадження торговельної діяльності із придбанням пільгового торгового патенту за наступні роки — не пізніше 15 числа місяця, який передує наступному звітному року (з урахуванням мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року).

Просимо довести вищевикладене до підпорядкованих державних податкових інспекцій та платників податків.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

Купуємо пільговий торговий патент: коли і в якій сумі його оплачувати?

 

Перед тим, як провадити окремі види діяльності, ПКУ вимагає купити торговий патент. Якщо точніше, то на сьогодні ця процедура називається сплатою збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір). Що це за види діяльності? Вони перелічені в п.п. 267.1.1 ПКУ. Це, зокрема, торговельна діяльність в пунктах продажу товарів, торгівля інвалютою в пунктах обміну інвалюти, надання побутових послуг згідно з Переліком, затвердженим постановою Каб­міну від 29.12.2010 р. № 1258, тощо. Водночас придбавати «загальний» торговий патент потрібно буде не завжди. Якщо ви здійснюєте торговельну діяльність, то в окремих випадках ви можете обійтися і пільговим торговим патентом. Види діяльності, з якими він сумісний, перелічені в п. 267.2 ПКУ.

Установивши можливість придбання пільгового торгового патенту, законодавець, на жаль, полінувався «по-людськи» прописати правила його придбання. Отже, у цьому питанні не залишалося нічого іншого, як сподіватися на логіку та відповідні положення місцевих рад. Тепер з’явилося і роз’яснення від податківців. Про що вони розповіли?

По-перше, про те, що при придбанні пільгового торгового патенту потрібно сплатити річну суму збору за перший рік дії патенту. У цьому є логіка, якщо врахувати, що ставка збору при придбанні пільгового торгового патенту встановлюється щорічно (п.п. 267.3.7 ПКУ). Розмір цієї ставки становить 0,05 мінімальної зарплати на 1 січня календарного року.

Податківці не зазначили, коли саме потрібно сплатити цю суму, але зробити це, судячи з усього, необхідно до подання відповідної заявки. Отже, якщо протягом 2014 року ви захочете купити пільговий торговий патент, то вам доведеться сплатити 61 грн. (1218 грн. х 0,05)*. При визначенні конкретної суми збору не забувайте про округлення (п.п. 267.3.9 ПКУ). Воно здійснюється за загальними правилами.

Майте на увазі: коли контролери говорили про те, що при придбанні пільгового торгового патенту збір сплачується за перший рік його дії, вони мали на увазі календарний рік (а не, припустимо, 365 календарних днів із дати придбання патенту). Це пов’язано з тим, що, на їх думку, суму збору за наступний рік потрібно сплатити не пізніше 15 числа місяця, що передує наступному звітному року (з урахуванням мінімальної зарплати на 1 січня календарного року). Якихось альтернатив вони тут не бачать, у тому числі якщо пільговий патент придбано в середині року.

Ви можете помітити, що це правило відсутнє в п.п. 267.5.2 ПКУ. Та і справедливим його не назвеш. Адже в такому разі немає різниці, купили ви пільговий патент у січні чи в листопаді, — сплатити доведеться одну і ту саму суму. Водночас, ураховуючи неврегульованість ситуації та незначність цієї суми, спорити з підходом контролерів, на нашу думку, недоцільно.

По-друге, що стосується мінімальної зар­плати, про яку говорять податківці, то її, судячи з усього, потрібно брати на 1 січня календарного року, в якому здійснюється сплата суми збору**.

Таким чином, якщо ви сплачували збір за пільговий торговий патент у 2013 році на наступний 2014 рік, то це потрібно було зробити не пізніше 13 грудня (15 число припадало на вихідний). У свою чергу, розмір збору мав становити 57 грн. (1147 х 0,05).

Що ж… податківці вірні своїм традиціям ☺ — роз’яснювати питання тоді, коли всі строки для його вирішення вже минули. Але цього року ви вже точно знатимете, що у 2014 році сплатити суму збору за пільговий торговий патент на наступний рік доведеться не пізніше 15 грудня. А сума збору становитиме 61 грн. (1218 х 0,05).

 

Віталій Смердов

 

* Ураховуючи те, що розміри мінімальнаої зарплати на 1 січня за Законом України «Про державний бюджет України на 2014 рік» від 16.01.2014 р. № 719-VII і згідно з ч. 2 ст. 41 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI збігаються, вартість пільгового патенту протягом усього 2014 року визначається виходячи із суми в 1218 грн.

** Тим більше, що на момент сплати збору розмір мінімальної зарплати на 1 січня наступного року (звітний рік) може бути ще не відомий. Наприклад, як було у 2013 році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі