Теми статей
Обрати теми

Охоронники: режим роботи та оплата праці

Редакція ПБО
Стаття

Охоронники: режим роботи та оплата праці

Людей цієї мужньої професії ми зустрічаємо дуже часто. Тому цілком природно, що запитання щодо організації режиму праці та відпочинку працівників, прийнятих за трудовим договором охоронниками, оплату їх праці, а також установлення таким працівникам доплат і надбавок, доволі часто надходять до нашої редакції. Відповісти на них — мета цієї статті.

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці

Організація робочого часу охоронника

img 1Робочий час охоронника — це час, протягом якого він зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором, і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку. Максимальна (нормальна) тривалість робочого часу встановлена на законодавчому рівні. Вона дорівнює 40 годинам на тиждень і має бути реалізована роботодавцем у відповідному режимі робочого часу (ст. 50 КЗпП).

Утім, через особливості роботи охоронників (необхідність охорони об’єктів цілодобово сім днів на тиждень) дотримати 40 годинний робочий тиждень дуже важко. Тому здебільшого для них за погодженням із профкомом підприємствами запроваджується підсумований облік робочого часу (ст. 61 КЗпП). При такому веденні обліку робочого часу щоденна або щотижнева норма робочого часу може коливатися протягом облікового періоду. Проте загальна сума годин роботи за обліковий період повинна дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді (ст. 50, 51 КЗпП).

Умови та порядок застосування підсумованого обліку робочого часу слід урегулювати в колективному договорі (іншому нормативному акті роботодавця, погодженому з профкомом) з урахуванням загальних норм ст. 61 КЗпП та рекомендацій Мінпраці (зараз — Мінсоцполітики), викладених у Методичних рекомендаціях. У ньому, серед іншого, слід зазначити:

1) відділ (службу), перелік посад, для яких установлюється підсумований облік робочого часу;

2) обліковий період. Обліковий період може вимірюватися декадою, місяцем, кварталом, півріччям, роком тощо (п. 6 Методичних рекомендацій). Він охоплює робочий час, години роботи у вихідні та святкові дні і години відпочинку;

3) порядок визначення норми робочого часу за обліковий період (розглянемо його далі);

4) порядок оплати праці (про нього ми з вами також поговоримо в цій статті).

Надалі при написанні статті виходитимемо з того, що нашому охороннику встановлено підсумований облік робочого часу.

Визначення норми робочого часу за обліковий період

У КЗпП немає вказівок, як роботодавцю визначити норму робочого часу за обліковий період при підсумованому обліку робочого часу. Тому тут без Методичних рекомендацій не обійтися. Пункт 12 цього документа радить визначати норму робочого часу при підсумованому обліку робочого часу за обліковий період за календарем з розрахунку:

шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня (чи відповідного скороченого робочого дня) з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів — до 5 годин і напередодні святкових і неробочих днів — на 1 годину,

або

п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю. У цьому випадку норма робочого часу за обліковий період дорівнюватиме добутку тривалості робочого дня (береться рівною для кожного робочого дня, але з урахуванням скорочення напередодні святкових та неробочих днів) та кількості робочих днів за календарем п’ятиденного робочого тижня, що припадають на цей період.

При виборі способу підрахунку норми робочого часу радимо орієнтуватися на режим роботи вашого підприємства.

Норму робочого часу розраховуєте на весь обліковий період. Проте в окремих випадках вона може бути зменшена на певний час, протягом якого працівника відповідно до законодавства було звільнено від виконання трудових обов’язків.

При підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду потрібно виключити дні, які за графіком роботи припадають на період відпустки працівника

Крім того, зменшуєте встановлену норму на дні хвороби, вагітності та пологів, проходження медичного огляду тощо. Але не під час планування, а вже за фактом невиходу на роботу. Причому з роз’яснень Мінсоцполітики, наданих у листі від 05.07.2012 р. № 229/13/116-12, випливає, що з установленої норми слід віднімати:

у разі хвороби працівника — дні, які за графіком роботи припали на його тимчасову непраце­здатність;

за період відпустки — дні за календарем із розрахунку п’ятиденного або шестиденного робочого тижня, залежно від того, в який спосіб розрахована норма робочого часу охоронника.

Майте на увазі: години обґрунтованої відсутності на роботі охоронник відпрацьовувати не повинен.

Розраховану норму робочого часу на обліковий період слід втілити у графіку роботи.

Графік роботи

Графік роботи — це документ, який складається на обліковий період. У ньому ви відображаєте планові показники використання робочого часу. Його потрібно розробити так, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала розрахованої нормальної кількості робочих годин.

У графіку роботи необхідно щодо кожного працівника визначити:

1) кількість робочих днів в обліковому періоді;

2) час початку, закінчення і тривалість щоденної роботи. Важливо! У п. 4 Методичних рекомендацій зазначено, що при підсумованому обліку робочого часу тривалість роботи протягом дня може становити до 12 годин. Проте не забуватимемо, що ця норма має рекомендаційний характер. А отже, поширений режим роботи «доба-три», коли охоронник добу працює, а потім три дні відпочиває, на наш погляд, не буде порушенням трудового законодавства. Адже він не суперечить нормам КЗпП;

3) час перерв для відпочинку та харчування. Оскільки більшість охоронників мають бути постійно присутніми на робочому місці, то, зрозуміло, встановити їм повноцінну перерву для відпочинку та харчування не вдасться. Але це не означає, що працівники повинні бути весь робочий день голодними. Роботодавець повинен забезпечити їм можливість приймання їжі протягом робочого часу (ст. 66 КЗпП). Майте на увазі, що в цьому випадку час перер­ви в роботі для приймання їжі буде складовою частиною робочого часу (див. лист Мінпраці від 04.10.2010 р. № 304/13/116-10).

Важливо! Перелік робіт, де неможливо встановити повноцінну перерву для відпочинку та харчування, а також порядок і місце приймання їжі роботодавець установлює за погодженням із профкомом підприємства;

4) тривалість щоденного і щотижневого відпочинку. Під щоденним відпочинком розуміється час із моменту закінчення роботи до початку наступного робочого дня. При підсумованому обліку робочого часу тривалість щоденного відпочинку має бути не менше подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід, якщо її встановлено) (ч. 1 ст. 59 КЗпП і п. 7 Методичних рекомендацій). Тобто, якщо працівник відпрацював (з урахуванням перерви на обід) 12 годин поспіль, він повинен вийти на роботу не раніше ніж через 24 години. Зауважимо, що в окремих випадках п. 8 Методичних рекомендацій допускається скорочення тривалості щоденного відпочинку за умови, що вона буде не менше 12 годин на добу. На умовах, визначених колективним договором, невикористані години щоденного відпочинку підсумовуються і можуть бути надані як додаткові вільні від роботи дні протягом облікового періоду.

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не менше 42 годин (ст. 70 КЗпП);

5) кількість вихідних днів та додаткових днів відпочинку.

При підсумованому обліку робочого часу серед вільних від роботи днів (днів відпочинку охоронників) обов’язково потрібно виділити вихідні дні

Причому бажано графік роботи скласти так, щоб в обліковому періоді кількість вихідних днів за графіком роботи була не менше кількості повних тижнів цього облікового періоду (п. 9 Методичних рекомендацій).

Розроблений графік роботи погоджується роботодавцем із профспілковою організацією підприємства і доводиться до відома охоронників не пізніше ніж за місяць до введення в дію (див. лист Мінпраці від 05.05.2011 р. № 149/13/116-11 //

«Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 92).

Оплата праці охоронників: окремі моменти

Оплата праці охоронників, яким установлено підсумований облік робочого часу, має свої особ­ливості, про які необхідно знати. Розглянемо їх.

Оплата роботи в нічний час. Нічним вважається час з 22:00 до 6:00 (ч. 3 ст. 54 КЗпП). Робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі. Конкретний розмір оплати має бути встановлено в колективному договорі (іншому нормативному акті роботодавця) з урахуванням положень генеральної, галузевих (регіональних) угод, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Так, наприклад, в додатку 3 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки від 09.11.2010 р.*, зазначено, що за роботу в нічний час необхідно здійснювати доплату в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в цей час.

* Ця угода діятиме аж до прийняття нової угоди (або внесення до неї змін). Якщо ваше підприємство не було представлене уповноваженими представниками з боку власника та з боку профспілки (об’єднання профспілок) при укладенні генерального договору, то для вас обов’язковими будуть норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні (див. листи Мінпраці від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 92 і Мінсоцполітики від 31.07.2013 р. № 8422/0/14-13/18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 96).

Оплата праці у святкові та неробочі дні. Перелік святкових та неробочих днів наведено у ст. 73 КЗпП. При підсумованому обліку робочого часу роботу в такі дні згідно з графіком роботи необхідно включати до норми робочого часу за обліковий період, оскільки для охоронника це звичайний робочий день. Проте оплачувати її слід в особливому порядку, встановленому в ст. 107 КЗпП. Озвучимо цей порядок.

Охоронникам із погодинною та поденною опла­тою праці роботу в святкові та неробочі дні необхідно оплачувати в розмірі подвійної годинної або денної ставки. Якщо охороннику встановлено місячний оклад, то оплату праці в такі дні здійснюєте в розмірі:

одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий чи неробочий день проводилася в межах місячної норми робочого часу;

подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася понад місячну норму робочого часу.

Як же визначити годинну тарифну ставку для оплати фактично відпрацьованих годин у святкові та неробочі дні для охоронників-«окладників», які працюють при підсумованому обліку робочого часу? Для цього слід місячний оклад працівника розділити на місячну норму тривалості робочого часу на відповідний місяць, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для цього підрозділу (працівника) (лист Мінсоцполітики від 17.02.2012 р. № 51/13/116-12).

Отже, якщо охоронник відпрацював 1 січня 2014 року (святковий день) 8 годин у межах установленої йому місячної норми робочого часу, то ці години роботи будуть йому оплачені в одинарному розмірі понад оклад. Якщо ж святковий день не був робочим днем для працівника (робота не планувалася графіком), то години роботи у святковий день, що перевищили встановлену працівнику місячну норму робочого часу, слід оплатити в подвійному розмірі понад оклад.

Важливо! Окрім подвійної оплати, за бажанням працівника, який працював у святковий (неробочий) день, йому може бути надано інший день відпочинку, який не оплачується й є вихідним днем. Причому такий день надається як додаткова компенсація. Це підтверджує Мінпраці в листі від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09.

Оплата праці у вихідні дні. Робота охоронника у вихідний день компенсується одним із таких способів (ст. 72 КЗпП):

шляхом надання іншого дня відпочинку,

або

у грошовій формі в подвійному розмірі, аналогічно оплаті праці за роботу в святкові та неробочі дні (див. вище).

Спосіб компенсації за роботу у вихідний день визначається за домовленістю з працівником та вказується у відповідному наказі (розпорядженні) по підприємству.

Тобто якщо охороннику за роботу у вихідний для нього день надається додатковий день відпочинку, день роботи у вихідний слід оплатити як звичайний робочий день. Якщо ж роботу у вихідний день ви оплачуєте в подвійному розмірі, передбаченому ст. 107 КЗпП, то додатковий день відпочинку працівнику не надаєте.

Оплата роботи в надурочний час. Надурочним при підсумованому обліку робочого часу вважається час, відпрацьований охоронником понад норму тривалості робочого часу за обліковий період. Майте на увазі: у ст. 65 КЗпП законодавець установив обмеження щодо допустимої кількості надурочних годин. Надурочні роботи не повинні перевищувати 4 годин протягом двох днів поспіль або 120 годин на рік. Також не слід забувати про заборону на залучення до надурочних роботів окремих категорій працівників, установлену ст. 63, 176 і 1861 КЗпП.

Здійснюйте підрахунок та оплату часу надурочної роботи в кінці облікового періоду

Так, наприклад, якщо обліковий період дорівнює кварталу, то наприкінці кожного місяця ви, як завжди, нараховуєте охоронникам зарплату за фактично відпрацьований час, надбавки, премії тощо, оплату за години роботи в нічний час, святкові та неробочі дні, а у кінці облікового періоду робите підрахунок та оплату часу надурочної роботи.

Загальну кількість надурочних годин за обліковий період при підсумованому обліку визначаєте як різницю між фактично відпрацьованим часом (згідно з табелем обліку використання робочого часу) та нормою робочих годин за цей період.

Зверніть увагу, що при оплаті надурочної роботи години, які були в обліковому періоді відпрацьовані у святкові дні за графіком роботи, виключати з кількості надурочних не потрібно, оскільки це був звичайний робочий день охоронника згідно з графіком виходу на роботу.

Надурочні години роботи оплачуєте в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП). Якщо працівнику встановлена денна тарифна ставка або місячний оклад, розмір погодинної оплати за годину визначаєте виходячи з норми робочого часу, встановленої на день або розрахованої на місяць. Причому якщо обліковий період перевищує місяць (наприклад, квартал, півріччя, рік), то годинну ставку для оплати надурочної роботи Мінпраці рекомендує обчислювати виходячи із середньомісячного числа годин за обліковий період (див. лист Мінпраці від 18.05.2007 р. № 380/13/84-07).

Звертаємо увагу: при підрахунку надурочних годин, які мають бути оплачені в подвійному розмірі, години роботи у святкові та неробочі дні, відпрацьовані понад норму робочого часу за обліковий період, ви не враховуєте. Річ у тім, що робота у святкові та неробочі дні вже мала бути врахована при підрахунку норми робочого часу за обліковий період та відповідно оплачена (див. вище) (п. 11 Методичних рекомендацій).

Важливо! При підсумованому обліку робочого часу робота охоронника понад норму робочого часу в одному обліковому періоді не може компенсуватися зменшенням тривалості роботи в наступному обліковому періоді (ч. 4 ст. 106 КЗпП). Тобто години надурочної роботи мають бути оплачені так, як зазначено вище.

Приклад. Працівникам відділу охорони встановлено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом, що дорівнює місяцю. У зв’язку з хворобою змінника охоронника Василенка П. П. залучили до роботи 4 січня 2014 року (день, який згідно з графіком роботи був для нього вихідним). Інший день відпочинку у зв’язку з роботою у вихідний для охоронника день не надавався. Фактично цей охоронник відпрацював в січні 2014 року 178 годин, із них:

— 8 годин 4 січня 2014 року — робота не планувалася графіком;

— 8 годин 7 січня 2014 року (Різдво) — за графіком роботи;

— 64 нічні години.

Норма робочого часу, розрахована для цього працівника на січень 2014 року, — 167 годин.

Оклад охоронника — 2500 грн. Згідно з положеннями колективного договору, укладеного на підприємстві, доплата за роботу в нічний час здійснюється в розмірі 35 % годинної тарифної ставки.

Визначимо суму заробітної плати, яку охоронник отримає в січні 2014 року.

Годинна тарифна ставка охоронника в січні 2013 року дорівнює 14,97 грн./год. (2500 грн. : 167 год.).

Сума доплати за роботу в нічний час становить 335,33 грн. (14,97 грн. х 35 : 100 х 64 год.).

Робота у святковий день (7 січня 2014 року) проводилася в межах норми робочого часу, а у вихідний день (4 січня 2014 року) — понад норму. Тому доплата за роботу в святковий день буде нарахована у розмірі одинарної годинної тарифної ставки понад оклад, а у вихідний — у подвійному розмірі годинної тарифної ставки.

Сума доплати за роботу становитиме:

— у святковий день — 119,76 грн. (14,97 грн. х 8 год. х 1);

— у вихідний день — 239,52 грн. (14,97 грн. х 8 год. х 2).

Далі визначимо кількість годин надурочної роботи. При підрахунку надурочної роботи години, які були відпрацьовані у святковий день (7 січня 2014 року) за графіком роботи, виключати з кількості надурочних не потрібно, оскільки це був звичайний робочий день охоронника згідно з графіком виходу на роботу. А от години роботи у вихідний день (4 січня 2014 року) поза графіком при підрахунку надурочних годин за обліковий період не враховуються, оскільки вони вже оплачені в подвійному розмірі.

Таким чином, як надурочні працівнику буде оплачено тільки 3 години (178 - 167 - 8).

Сума доплати за надурочну роботу дорівнює 89,82 грн. (14,97 грн. х 3 год. x 2).

За січень 2014 року підприємство нарахує охороннику дохід у сумі:

2500,00 + 335,33 + 119,76 + 239,52 + 89,82 = 3284,43 (грн.).

Як бачите, порядок оплати праці охоронників, щодо яких ведеться підсумований облік робочого часу, має свої особливості, котрі потрібно врахувати бухгалтеру при нарахуванні їм винагороди за виконану роботу. А допоможе йому ця стаття.

 

висновки


img 2
 
 
  • Підприємства для відділів (служб) охорони (охоронників), як правило, запроваджують за погодженням із профкомом підсумований облік робочого часу.

  • При підсумованому обліку робочого часу щоденна або щотижнева норма робочого часу може коливатися протягом облікового періоду. Проте загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді.

  • Надурочні години роботи оплачуються в подвійному розмірі.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі