Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення податкового кредиту з ПДВ при ввезенні товарів

Редакція ПБО
Лист від 13.11.2013 р. № 15312/6/99-99-19-04-01-15
img 1

імпорт

img 2

Щодо визначення податкового кредиту з ПДВ при ввезенні товарів

Лист Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 р. № 15312/6/99-99-19-04-01-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення Європейської Бізнес Асоціації від 10.10.2013 р. № 1003/2013/21 щодо визначення податкового кредиту з податку на додану вартість у разі ввезення товарів на митну територію України та повідомляє.

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій — не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 цього Кодексу), та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв’язку з імпортом товарів, основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи) з метою подальшого їх використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контракт­на) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів (п. 190.1 ст. 190 Кодексу).

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ст. 201 Кодексу).

Таким чином, у разі ввезення товарів на митну територію України до податкового кредиту звітного періоду включається сплачена сума податку на додану вартість, визначена виходячи з митної вартості з урахуванням мита та акцизного податку.

Враховуючи зазначене, оскільки порядок формування податкового кредиту у разі ввезення товарів на митну територію України врегульовано діючим податковим законодавством, потреба у внесенні змін до пункту 198.3 статті 198 Кодексу відсутня.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

Ввізний ПДВ: ПЗ і ПК з однієї бази

 

Цей лист може стати у пригоді багатьом імпортерам.

І хоча проблема не нова, але раніше податківці її нефіскально врегулювали тільки через Базу знань (там була і залишається відповідна консультація в підкатегорії 101.6). Тепер же такий підхід до цієї проблеми додатково закріплений ще й у листі Міндоходів, що коментується.

Стисло нагадаємо читачам суть проблеми.

За загальним правилом, прописаним у п. 198.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ), податковий кредит (ПК) звітного періоду платник повинен визначати виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (послуг). Там же зазначено, що цей ПК складається із сум податку, сплачених у звітному періоді, у тому числі у зв’язку з імпортом товарів.

За такого формулювання норми створюється враження, що сума, яка включається до ПК від ПДВ, сплаченого при ввезенні товарів, має розраховуватися тільки виходячи з договірної (контрактної) вартості.

У свою чергу, всі імпортери знають, що база оподаткування ПДВ при імпорті може бути набагато більше контрактної вартості товарів, що ввозяться (див. п. 190.1 ПКУ).

По-перше, база оподаткування ввізним ПДВ обчислюється виходячи з митної, а не контрактної вартості товарів, що імпортуються. Митна вартість, як відомо, може бути більше або дорівнювати контрактній (про методи її визначення — див., наприклад, лист Міндоходів від 24.07.2013 р. № 12884/7/99-99-10-03-02-17/2580 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 82, с. 13).

А по-друге, база оподаткування ввізним ПДВ уключає ще й ввізне мито та акцизний податок.

Тому при фіскальному («буквоїдському») підході до прочитання норми п. 198.3 ПКУ податківці можуть відсікати платникам суми ПК за ввізним ПДВ, беручи за базу для його розрахунку тільки контрактну вартість імпортних товарів. І, зауважимо, на практиці такий підхід серед перевіряючих (мабуть, із тих, кому «База — не указ»), хоча й поодиноко, але мав місце…

На подив, головні податківці ані раніше — у БЗ, ані в цьому листі не вдалися в цьому питанні до фіскальності та, аналізуючи норми пп. 198.3, 190.1 і 201.12 ПКУ, надавали відповіді в дусі закону.

Вони задум законодавця (на наш погляд, абсолютно правильно) розтлумачили так. До податкового кредиту в разі ввезення товарів на митну територію України включається сплачена сума ввізного ПДВ, визначена виходячи з митної вартості з урахуванням мита та акцизного податку. При цьому автори листа вважають, що потреби змінювати норму п. 198.3 ПКУ немає.

Ну, як мовиться, «як нема, то й дарма», аби платників із цього приводу не ображали.

Загалом, лист повністю підтримуємо. І сподіваємося, що тепер фіскальний підхід до ввізного ПК при перевірках остаточно відійде в минуле.

 

Олексій Павленко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі