Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Нацбанк ужив заходи щодо стабілізації гривні: Постанова № 49

Редакція ПБО
Новини від 06.02.2014 р. № 49

Нацбанк ужив заходи щодо стабілізації гривні: Постанова № 49

Правління НБУ постановою «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій» від 06.02.2014 р. № 49 ухвалило тимчасові обмеження на проведення операцій на переказ коштів та проведення валютних операцій.

Так, постанова № 49 передбачає, зокрема:

— обмеження на виконання доручень банківських клієнтів у межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня. Так, банки можуть виконувати доручення клієнтів — юридичних осіб та/або фізичних осіб — підприємців, яке міститься в документі на переказ у будь-якій валюті (крім платежів до бюджету, соціальних фондів), у тому числі на отримання готівки (крім виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, соціальних виплат, відряджувальних), у межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня (без урахування сум, що надійдуть на поточний рахунок клієнта протягом операційного дня);

— обмеження на строки купівлі уповноваженими банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Зокрема, регулятор установив, що банки при купівлі іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців попередньо мають зараховувати кошти у гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2900 «Кредиторська заборгованість за операціями з купівлі-продажу іноземної валюти, банківських металів та дорогоцінних металів для клієнтів банку». Із цього рахунка кошти можуть бути перераховані для купівлі іноземної валюти не раніше шостого операційного дня після дня зарахування гривень на цей рахунок;

— тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України за окремими операціями. Так, обмеження розповсюджується на: дострокове погашення резидентами кредитів, позик (фінансової допомоги) в іноземній валюті за договорами з нерезидентами; здійснення резидентами інвестицій за кордон; покриття частини страхових резервів страховиками;

— обмеження сумою до 50 тис. грн. (в еквіваленті) на місяць на купівлю банками іноземної валюти за дорученням фізичних осіб — резидентів і нерезидентів з метою переказу за межі України. Зазначене обмеження не поширюється на: оплату витрат на навчання та лікування за кордоном; транспортування хворих; переказів, що здійснюються в разі зміни держави проживання тощо.

Крім того, НБУ розширив можливості підтримки ліквідності банків з боку НБУ та установив нульову ставку резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами.

Також регулятор підвищив контроль за своєчасністю здійснення операцій, пов’язаних із виплатою заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат.

Постанова № 49 набрала чинності 07.02.2014 р. та діє до прийняття НБУ окремого рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі