Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

Редакція ПБО
Постанова від 29.01.2014 р. № 36

Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 р. № 36

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078, зміни, що додаються*.

* Зміни не публікуються оскільки нижче наводимо витяг із зазначеного Порядку в кодифікованому вигляді з урахуванням найважливіших змін. Зміни в тексті виділено напівжирним курсивом. — Прим. ред.

 

Виконуючий обов’язки Прем’єр-міністра України С. Арбузов

 

 

Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078

Порядок проведення індексації грошових доходів населення

(із змінами і доповненнями, останні з яких унесено постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 р. № 36)

(витяг)

 

<…>

3. До об’єктів індексації, визначених у пункті 2, не відносяться, зокрема:

<…>

виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати;

<…>

4. Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

<…>

У разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

<…>

5. У разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. У базовому місяці значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

<…>

Місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу).

У разі коли в результаті перерахунку пенсій за рішеннями судів, які набрали законної сили, виплати перерахованих сум до пенсії фактично не здійснені і строки їх виплати не визначені, базовий місяць для визначення індексації пенсій не змінюється.

<…>

103. Для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, під час визначення базового місяця для проведення індексації зберігаються такі самі умови нарахування сум індексації, як і в інших працівників, які займають аналогічні посади, з урахуванням положень пунктів 11, 4 та 5 цього Порядку.

<…>

коментар редакції


img 1

КМУ продовжує удосконалювати порядок індексації зарплати

 

КМУ вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. Поспішаємо заспокоїти вас: зміни не революційні. Більша частина «удосконалень» вже застосовується на практиці відповідно до роз’яснень, наведених у листах Мінсоцполітики. Приємно, що наразі це закріплено в нормативно-правовому акті. А тепер стисло розповімо про кожну новацію.

1. Виплати, які розраховуються виходячи із середньої зарплати, не підлягають індексації. Тобто індексувати не потрібно всі виплати, що визначаються виходячи із середньої зарплати, розрахованої відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, та Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. До них, зокрема, належать відпускні, лікарняні та витрати на відрядження (якщо вони розраховані виходячи із середньої зарплати).

2. Якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу, то сума індексації виплачується пропорційно відпрацьованому часу. При цьому розрахунок індексації та порівняльні розрахунки при підвищенні зарплати проводять виходячи з умов повністю відпрацьованого часу.

Зауважимо, що формально неповний робочий час — це неповний робочий день або неповний робочий тиждень (див. ст. 56 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.). Але Мінсоцполітики ширше дивиться на це поняття, уключаючи до нього неповністю відпрацьований місяць (у зв’язку з відпусткою, хворобою) (див. лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 93). Аналогічний підхід і в КМУ, що випливає із пояснювальної записки до проекту постанови, що коментується.

Тому й у разі, коли працівник працює на умовах неповного робочого часу, і в разі, коли працівник не повністю відпрацював місяць, індексацію виплачуємо пропорційно відпрацьованому часу.

3. Не вважається базовим місяць, у якому зарплата працівника підвищилася за рахунок:

— установлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт;

установлення внутрішнього сумісництва;

збільшення розміру премії (йдеться про премії, що мають постійний характер, передбачені умовами оплати праці).

Якщо працівнику не підвищили тарифну ставку (оклад), у зазначених випадках переглядати суми індексації не потрібно. Зверніть увагу, що ця зміна дійсно належить до удосконалень порядку індексації зарплати. Роз’яснення Мінсоцполітики з аналогічних питань не завжди були настільки однозначні.

4. Працівницям, які вийшли з відпустки для догляду за дитиною до трьох (шести) років, повинні зберігатися такі ж умови нарахування сум індексації (фіксованої її величини), як і для інших працівників, які обіймають аналогічні посади. При цьому потрібно враховувати положення пп. 11, 4 і 5 Порядку № 1078.

В одному з наступних номерів нашої газети ми розглянемо перелічені вище зміни-удоско­налення до порядку індексації зарплати детальніше.

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня її офіційного опублікування. На момент підготовки цього матеріалу її не було опубліковано.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі