Теми статей
Обрати теми

Щодо видачі листка непрацездатності батьку по догляду за дитиною до трирічного віку

Редакція ПБО
Лист від 12.12.2013 р. № 04-06/
img 1

лікарняні

img 2

Щодо видачі листка непрацездатності батьку по догляду за дитиною до трирічного віку

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12.12.2013 р. № 04-06/А-3118з-1285

 

Виконавча дирекція Фонду розглянула звернення від 22.11.2013 р. № К-01/771 щодо надання інформації про видачу листка непрацездатності по догляду у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та повідомляє.

Статтею 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) передбачено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Порядок, умови видачі та продовження листків непрацездатності визначено Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.12.2001 р. за № 1005/6196 (далі — Інструкція № 455).

Згідно з пунктом 3.11 Інструкції № 455 якщо мати або інша працююча особа, яка доглядає за хворою дитиною, перебуває у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці, у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці без збереження заробітної плати, то листок непрацездатності видається з дня, коли мати або інша працююча особа, яка здійснює догляд за хворою дитиною, повинна стати до роботи.

Пунктом 3.13 Інструкції № 455 чітко регламентований порядок видачі листка непрацездатності працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років, у період коли мати (опікун, інший член сім’ї) перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до зазначеного пункту Інструкції листок непрацездатності по догляду за дитиною віком до 3 років може бути виданий працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 років, у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років), а також у випадку, коли вона доглядає за другою хворою дитиною.

Таким чином, у наведеному у зверненні випадку батьку може бути виданий листок непрацездатності по догляду лише за дитиною віком до 3 років на період, коли мати, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, доглядає іншу хвору дитину.

Застосування інших норм Інструкції № 455 при видачі листків непрацездатності по догляду за хворою дитиною можливо лише у разі, якщо ніхто із працюючих членів сім’ї не перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років.

Одночасно повідомляємо, що пунктом 5 статті 35 Закону № 2240 передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, лише в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років. Іншого чинним законодавством не передбачено.

 

Заступник директора Т. Нагорна

коментар редакції


img 3

Листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною для татуся: роз’яснює ФТВП

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) надав роз’яснення з актуального для батьків малолітніх дітей питання.

Уявімо ситуацію. У сім’ї двоє дітей, молодшому з яких немає трьох років. Мама перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Захворіла старша дитина. Закономірно виникає запитання: чи може батько отримати листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною?

На думку фахівців ФТВП, у цій ситуації потрібно керуватися положеннями п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455). При цьому зазначену норму вони читають таким чином: батьку може бути видано листок непрацездатності по догляду тільки за дитиною віком до 3 років на період, коли мати, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, доглядає іншу хвору дитину.

Хоча заради справедливості зауважимо, що логічніше було б надавати батьку листок непрацездатності по догляду за старшою хворою дитиною. Адже за наявності в сім’ї маляти саме мама продовжуватиме його доглядати, а батьку доведеться доглядати старшу. До речі, саме так трактувала п. 3.13 Інструкції № 455 фахівець Міністерства охорони здоров’я України (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 61).

Зверніть увагу, що до цього питання ФПВТ підійшов з усією суворістю. У листі зазначено, що «застосування інших норм Інструкції № 455 при видачі листків непрацездатності по догляду за хворою дитиною можливо лише у разі, якщо ніхто із працюючих членів сім’ї не перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років».

Дозвольте, а як же стаціонарне лікування хворої дитини? На наш погляд, тут працює зовсім інша норма Інструкції № 455, а саме п. 3.9, у тому числі й у разі, коли мама перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. У ній зазначено, що при стаціонарному лікуванні дітей віком до 6 років одному з працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною, видається листок непрацездатності на весь період перебування у стаціонарі разом із дитиною. У разі стаціонарного лікування тяжкохворих дітей старшого віку (6 — 14 років) листок непрацездатності видається одному з працюючих членів сім’ї чи іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною, на період, коли за висновком ЛКК дитина потребує індивідуального догляду. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, якщо їй необхідне стаціонарне лікування, виплачується з першого дня за весь період перебування у стаціонарі разом із хворою дитиною (абзац другий ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III)

Виходить, що і в разі стаціонарного лікування старшої дитини, ФТВП має намір позбавити татуся права на листок непрацездатності, а отже, і на допомогу по тимчасовій непрацездатності. Адже очевидно, що на практиці здебільшого в лікарні зі старшою дитиною перебуватиме батько, а не матір, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років.

На жаль, у ФТВП вельми невигідна для батьків позиція. Мабуть, бажання заощадити страхові кошти настільки велике, що дозволяє «перекручувати» норми чинного законодавства. Най­імовірніше, при перевірці фахівці органів ФТВП керуватимуться роз’ясненнями, наведеними в листі, що коментується. Тому рекомендуємо і вам узяти їх до уваги. Можливо, Мінсоцполітики і МОЗ внесуть ясність і стануть на захист батьків у цьому питанні. Зі свого боку, ми звернулися до зазначених відомств із відповідними запитами.

 

 Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі