Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань притягнення до адмінвідповідальності

Редакція ПБО
Лист від 30.04.2013 р. № 01-14-1165
img 1

відповідальність бухгалтера

img 2

Щодо окремих питань притягнення до адмінвідповідальності

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 30.04.2013 р. № 01-14-1165

(витяг)

 

<…>

Відповідно до примітки 1 статті 364 Кримінального кодексу України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також обіймають постійно чи тимчасово в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Статтею 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV визначено, що питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належить до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форми організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

Завдання та функціональні обов’язки бухгалтерських служб, повноваження керівника бухгалтерської служби у бюджетних установах визначаються Кабінетом Міністрів України.

Отже, в разі відсутності на підприємстві (установі, організації) посади головного бухгалтера, а обов’язки ведення бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності, підписання фінансових документів покладено на бухгалтера цього підприємства (установи, організації), на нього органами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності може складатися протокол про адміністративне правопорушення та накладатися адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

 

Заступник директора Т. Нагорна

коментар редакції


img 3

Чи можуть накласти адмінштраф на звичайного бухгалтера?

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) повідомив свій підхід щодо притягнення бухгалтера до адмінвідповідальності. Нагадаємо, що Фонд має право складати протоколи та розглядати справи стосовно двох адмінпорушень (ст. 24411 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X, далі — КУпАП):

1) ст. 1655 КУпАП — порушення порядку використання коштів соцстраху, їх несвоєчасне або неповне повернення, несвоєчасне подання або неподання звітності, подання недостовірної звітності про використання страхових коштів;

2) ст. 18823 КУпАП — перешкоджання уповноваженим особам Фонду під час проведення ними перевірки.

До відповідальності в цих випадках притягаються посадові особи підприємства*. Хто до них належить? На це запитання свого часу відповів Мін’юст (див. лист від 03.11.2006 р. № 22-48-548). Так, посадовою вважається особа, наділена організаційно-розпорядчими або адміністративно-господарськими функціями. Причому:

1) організаційно-розпорядчі обов’язки — це обов’язки щодо управління галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності;

2) адміністративно-господарські обов’язки — це обов’язки щодо управління чи розпорядження державним, колективним або приватним майном.

* Або підприємці, але в цьому випадку ми про них не згадуємо.

При цьому зауважте: щоб вважатися посадовою, особа не обов’язково має виконувати ці функції постійно. Вона може виконувати їх тимчасово або за спеціальним повноваженням.

Цікавим у цьому ключі є й п. 7 постанови Пленуму ВСУ від 08.10.2004 р. № 15. У ньому серед посадових суд назвав осіб, на яких покладено обов’язки щодо ведення бухобліку, подання декларацій, бухгалтерських звітів, балансів, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою обов’язкових платежів до бюджетів та державних цільових фондів.

У цілому такі висновки відповідають названим у листі, що коментується. При цьому, як правило, посадовою особою в розумінні зазначених вище порушень є головний бухгалтер. Водночас Фонд повідомив: якщо ця посада у вашому штатному розписі відсутня, то до адмінвідповідальності щодо цих порушень притягатимуть звичайного бухгалтера — за умови, що ведення бухобліку та складання/подання/підписання фінансової звітності покладено на нього.

Усе саме так. Причому зауважте: у першу чергу висновок Фонду стосується ситуації, коли на підприємстві немає бухгалтерської служби (відділу, сектору тощо), а бухоблік веде один бухгалтер. У такому разі він не вважається головбухом і навіть більше: якби ви захотіли оформити його як головбуха, це було б помилкою (див. листи Мін’юсту від 14.04.2010 р. № 327-0-2-10-20, Мінпраці від 30.03.2010 р. № 3200/0/14-10/13). Разом з тим, незважаючи на свій «звичайний» статус, бухгалтер у такому разі дійсно є посадовою особою.

Підбиваючи підсумок цього коментаря, звернемо вашу увагу ще на кілька моментів. По-перше, якщо посада головного бухгалтера у штатному розписі є, але вона тимчасово вакантна, то в цьому проміжку часу посадовою особою буде той, на кого покладені функції щодо ведення бухобліку, складання/подання/підписання фінансової звітності. Як правило, це заступник головного бухгалтера.

По-друге, зазначені висновки є справедливими і щодо інших подібних порушень згідно з КУпАП, за вчинення яких санкції накладаються на посадових осіб. Зокрема, за ст. 1631 КУпАП: за відсутність або порушення порядку ведення податкового обліку.

Також нагадаємо, що з іншими питаннями, пов’язаними з притягненням бухгалтера до адмінвідповідальності, ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 86, с. 24.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі