Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Профспілкам на замітку: як витрати на оренду створюють дохід?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

неприбуткові організації

img 2

Профспілкам на замітку: як витрати на оренду створюють дохід?

Неприбуткова організація (профспілка) орендує приміщення. В орендному договорі значиться: договірна вартість оренди — 5000 грн. (цю суму орендар-профспілка щомісячно сплачує орендодавцю); звичайна ціна оренди — 7000 грн. Під час перевірки податківці вимагають від профспілки різницю у 2000 грн. включати до доходу та сплачувати з неї податок на прибуток. На переконання податківців, у профспілки, що «недоплачує» орендну плату, виникає в цій частині дохід, нібито як від безоплатного користування майном. Якщо погодитися з аргументами перевіряючих, то як тоді такий дохід профспілці відобразити в «неприбутковому» звіті?

(м. Харків)

От уже дійсно, винахідливості перевіряючим не позичати! Платнику, який показав витрати, податківці вмить примудрилися приписати дохід та заговорили про безоплатне отримання. Хоча критеріям «безоплатного» з п.п. 14.1.13 ПКУ такі операції аж ніяк не відповідають. Дивіться самі: його «товарні» пп. «а» і «в» відпадають самі собою. А в п.п. «б» зазначається: «безоплатними» є роботи (послуги), які виконуються (надаються) без висування вимоги про компенсацію їх вартості.

Але в цьому випадку безоплатно роботи (послуги) ніхто нікому не надає. Адже орендар-профспілка вносить плату за оренду приміщення. І жодною частиною орендованого майна не користується безоплатно (!). А отже, нічого безоплатного для орендаря тут немає. У нього є тільки витрати на оренду (які, до речі, на податковий облік «неприбуткової» профспілки жодним чином не впливають). Причому в розмірі договірної (узгодженої між сторонами) вартості. Тобто тієї суми орендної плати, про яку орендар домовився з орендодавцем.

Тому будь-які намагання податківців зарахувати орендарю дохід безпідставні й не підкріплені нормами законодавства. Звісно, є ще «дохідний» п.п. 135.5.4 ПКУ. Він вимагає при «справжніх» безоплатних отриманнях відображати доходи за звичайними цінами. Проте в ситуації, що розглядається, його застосувати не можна. Адже орендар, як ми з’ясували, безоплатно нічого не отримує.

Ну, а щодо звичайних цін також нагадаємо таке. З 01.09.2013 р. вони зазнали змін. У новій редакції запрацювала ст. 39 ПКУ. Нею у податковому законодавстві запроваджене поняття трансфертного ціноутворення. А разом із ним і вимога про застосування трансфертних звичайних цін тільки (!) до так званих контрольованих операцій (критерії яких розкриває п.п. 39.2.1 ПКУ). Хоча водночас у ПКУ залишилися вимоги про застосування звичайних цін і до деяких «непідконтрольних операцій» (серед яких і безоплатні отримання згідно з п.п. 135.5.4 ПКУ; з повним переліком таких операцій ви можете ознайомитися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 69).

До того ж з 01.09.2013 р. змінено п. 153.2 ПКУ і він більше не вимагає застосовувати звичайні ціни в операціях із «непідконтрольними» звичайними пов’язаними особами, неплатниками податку на прибуток або його нестандартними платниками. Доходи та витрати в цих випадках виникають виходячи з договірної вартості. Тим самим сфера застосування звичайних цін значно звузилася. Тому і застосовувати їх абиде на догоду перевіряючим — не вдасться.

Та все ж може трапитися, що сперечатися з перевіряючими хтось не захоче та погодиться, згнітивши серце, на такий дохід. Тоді підкажемо, як вам діяти і в цьому випадку. Тільки майте на увазі: послухавшись одного разу податківців і відобразивши дохід, потім так робити доведеться постійно — адже такий дохід з оренди за вами «закріпиться» і надалі.

Насамперед нагадаємо, що з 01.01.2013 р. «річниками» стали і неприбуткові організації. Тепер у них звітний (податковий) період — календарний рік (див. абзац восьмий п. 57.1 ПКУ). Тому і звітувати їм потрібно щороку — складаючи «річний» «неприбутковий» Звіт* (тобто за весь 2013 рік). Про це також повідомлялося в листі ДПСУ від 07.12.2012 р. № 6751/0/61-12/18-3115.

* Повна назва — Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ і організацій (далі — «неприбутковий» Звіт).

І подавати його доведеться в «річні» строки — протягом наступних за звітним роком 60 календарних днів (п.п. 49.18.3 ПКУ). З урахуванням цього «неприбутковий» Звіт за 2013 рік слід подати не пізніше 3 березня 2014 року (оскільки граничний термін його подання — 1 березня — припадає на суботу, п. 49.20 ПКУ). І якщо в його частині II задекларовано податок, то сплатити його необхідно протягом 10 календарних днів (п. 57.1 ПКУ), тобто не пізніше 11 березня 2014 року.

Зверніть увагу: форму цього Звіту планують незабаром оновити. На зміну «старому» Звіту (затвердженому наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56, далі — Звіт № 56) готують «міндоходівський» Звіт (його проект поки що розміщено на сайті Міндоходів). Про те, що для «неприбутковиків» оновлять звітність, повідомлялося й у листі Міндоходів від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 8, с. 5. Причому в ньому контро­лери нагально рекомендували звітувати за 2013 рік уже за новою формою (можливо, використовуючи навіть проектний варіант, якщо з перезатвердженням форм раптом станеться затримка).

Зазирнувши в нову форму, бачимо: для «оподатковуваних» доходів у частині II Звіту тепер відведено рядок 14 (аналог рядка 10 Звіту № 56). У ньому профспілці й доведеться відобразити дохід. Рядок 16 частини II Звіту, на нашу думку, для цього підходить менше. А от у «витратному» рядку 15 (що відповідає рядку 11 Звіту № 56) перевіряючі напевно вимагатимуть ставити прокреслення. Тому і прибуток у рядку 17 (відповідає рядку 12 Звіту № 56) у результаті виявиться таким, як дохід. Із нього і потрібно розрахувати податок у рядку 18 (аналог рядка 13 Звіту № 56), який сплатити не пізніше 11 березня 2014 року.

Оскільки мова зайшла про звітність, то нагадаємо ще один момент. Майте на увазі: частину I у «неприбутковому» Звіті профспілкам заповнювати не потрібно. Адже їм із цього приводу надана «окрема» ЦВ: звітувати лише щодо доходів, які підлягають оподаткуванню (див. п. 157.14 ПКУ). Тобто наводити лише «оподатковувані» доходи, які у Звіті відображають у частині II. Хоча, чесно кажучи, навіть за бажання заповнити частину I Звіту профспілкам просто не вдасться. Річ у тім, що «спеціальних» рядків для профспілок (з п.п. «є» п. 157.1 ПКУ з ознакою неприбутковості «0016») у першій частині Звіту немає.

І пам’ятайте: якщо у звітному періоді профспілкова організація «оподатковуваних» доходів не отримувала, Звіт їй все одно подати доведеться, тільки з прокресленнями (див. консультацію в підкатегорії 102.26 БЗ зі строком дії «до 01.07.2012 р.»). Детальніше про облік та звітність неприбуткових організацій ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 37 і № 44, с. 16. А власне про профспілки — у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 94.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі