Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Виплачуємо дивіденди за минулий рік

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

податок на прибуток

img 2

Виплачуємо дивіденди за минулий рік

За підсумками 3 кварталів 2013 року ТОВ прийняло рішення про виплату дивідендів. У бухгалтерському обліку та фінзвітності нарахування дивідендів відобразили в IV кварталі 2013 року, а виплатили їх учасникам у січні наступного 2014 року. При виплаті з їх суми у січні також сплатили «дивідендний» авансовий внесок. Декларацію з податку на прибуток подаємо за підсумками року, але за 2013 рік поки що не подавали. У декларації за який період нам потрібно відображати такі дивіденди: у декларації за 2013 рік чи за 2014 рік?

(м. Харків)

Спершу нагадаємо, що, на відміну від АТ, ТОВ виплачувати дивіденди можуть з будь-якою періо­дичністю. На це звертав увагу і Мін’юст у листі від 10.06.2011 р. № 379-0-2-11-8.1 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 74, с. 6), зазначаючи, що ТОВ порядок і частоту виплати дивідендів визначають самостійно (фіксуючи цей момент в установчих документах). Адже вимоги про періодичність виплати частки прибутку для ТОВ у законодавстві відсутні. Тоді як (увага! ) для АТ із цього приводу є своє обмеження. Вони можуть виплачувати дивіденди тільки за підсумками року (ч. 2 ст. 30 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI).

Отже, виплачувати дивіденди ТОВ могло і за підсумками 3 кварталів. А в цій ситуації підприємство, мабуть, збентежило те, що в поточному році воно виплачує дивіденди за минулий рік (нараховані в бухобліку в IV кварталі 2013 року і відображені у фінзвітності за минулий рік: Дт 441— Кт 443, Дт 443 — Кт 671). Тому при спробі якось зіставити періоди «нарахування» та «виплати» в підприємства і виникло запитання: у декларації з податку на прибуток за який період відображати такі операції? Тим більше, що декларація за 2013 рік ще не подавалася.

Одразу зазначимо, що суму дивідендів потрібно буде показати в декларації за 2014 рік. Тобто в декларації за той період, коли виплачувалися дивіденди (Дт 671 — Кт 311), а разом із ними і дивідендний авансовий внесок (Дт 641/«дивідендний» авансовий внесок — Кт 311). Прив’язуватися ж до періоду нараху­вання дивідендів у податковому обліку не потрібно. А щоб зрозуміти чому, давайте спершу звернемося до «дивідендного» п. 153.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Як передбачено його п.п. 153.3.2, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів, нараховує і вносить до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток (у розмірі ставки, встановленої п. 151.1 ПКУ, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються) без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок перераховується до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому платнику податків також дозволено здійснити залік — зменшити суму нарахованого податку на прибуток на суму авансового внеску, сплаченого при виплаті дивідендів (п.п. 153.3.3 ПКУ).

Отже, у податковому обліку — свій закон. Спершу за платниками податків закріплено обов’язок — виплачуючи дивіденди, сплатити з них «дивідендний» авансовий внесок. А після цього дається право на залік — на суму сплаченого «дивідендного» авансу можна зменшити нарахований податок до сплати. Саме про ці операції і потрібно звітувати (!) в податковому обліку. Тому до таких «дивідендних» подій, важливих для оподаткування (тобто сплати внеску та його подальшого заліку), прив’язана і форма декларації.

Так, власне розрахунок сплаченого «дивідендного» авансового внеску підкріплюють у додатку АВ. Після цього таку суму переносять до рядка 20 декларації*. Одночасно, щоб відобразити залік, її включають до додатка ЗП (через рядок 13.3*). У ньому сума сплаченого «дивідендного» авансового внеску і зменшуватиме нарахований податок до сплати.

Як бачимо, момент нарахування дивідендів та період, за який вони нараховуються, для податкового обліку значення не мають. Тут наслідки прив’язані «до сплати» і все залежить від того, коли сплачено «дивідендний» авансовий внесок. Адже після цього і з’являється необхідність відобразити операції в декларації.

У запитанні зазначається, що авансовий внесок і дивіденди сплачувалися в січні 2014 року. Це подія вже 2014 року. А тому і відобразити її платнику податків доведеться в декларації за 2014 рік. І власне момент нарахування дивідендів тут уже не важливий. Ураховуючи, що у 2013 році відбулося тільки нарахування сум дивідендів, тоді як «дивідендний» авансовий внесок з них ще сплачено не було, їм не місце в декларації за 2013 рік.

І насамкінець ще один момент на «дивідендну» тему. Як зазначалося, «дивідендний» авансовий внесок сплачується до/або одночасно з виплатою дивідендів. Тобто конкретної дати для його сплати ПКУ не встановлює. Тому сплачувати його можна в будь-який час, не пізніше (!) виплати власне дивідендів. А отже, як і в поставленому запитанні, у поточному (2014) році він може сплачуватися також з дивідендів, нарахованих за минулий рік. У такому разі майте на увазі: сплачують «дивідендний» авансовий внесок за ставкою податку на прибуток, що діє на момент його сплати (незалежно від того, в якому періоді або за який період нараховувалися дивіденди). Тому, виплачуючи дивіденди в січні 2014 року, підприємству слід було сплатити з них «дивідендний» авансовий внесок за ставкою, що діє у 2014 році, — 18 % (хоча дивіденди при цьому нараховувалися за 3 квартали 2013 року). Додамо, що такого ж підходу дотримуються і податківці (див. наприклад, консультацію в розділі 102.15 БЗ, зі строком дії «до 01.01.2012 р.», а також консультацію в журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2014, № 6).

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

* І хай вас не збиває з пантелику те, що в новій формі декларації (затвердженій наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. № 872; детальніше про неї див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 9) змінена назва цих рядків. І замість колишніх «сплачених» авансових внесків тепер в них чомусь ідеться про авансові внески «нараховані». Вважаємо ці зміни допущеною помилкою. Адже власне в порядку оподаткування дивідендів (п. 153.3 ПКУ) нічого не змінилося. Тому, як і раніше, відображати «дивідендні» операції в декларації потрібно «за сплатою». Тобто тільки після того, як було сплачено «дивідендний» авансовий внесок (Дт 641/«дивідендний» авансовий внесок — Кт 311). Тим більше, що додаткової окремої проводки з нарахування «дивідендного» авансового внеску взагалі не робиться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі