Теми статей
Обрати теми

Зустрічаємо нове Положення про ПДВ-реєстрацію

Редакція ПБО
Стаття

Зустрічаємо нове Положення про ПДВ-реєстрацію

Цей документ в ідеалі мав з’явитися ще до 1 січня. Саме тоді набрала чинності левова частка змін. Але міндоходівці, як це часто трапляється, забарилися, і Положення з’явилося тільки зараз. Не сказати, що це cпричинило якісь гострі проблеми, але без запитань не обійшлося. Одне з найпоширеніших: свідоцтво після ПДВ-реєстрації не видали, а як отримати витяг — невідомо. На щастя, тепер цю та інші подібні проблеми буде вирішено.

Віталій Смердов, податковий експерт

 

Нове Положення № 26 замінить нашого «старого знайомого» — Положення № 1394. Але зверніть увагу: це відбудеться тільки з дати офіційного опублікування цього документа. Цю подію заплановано на 25 лютого в бюлетені «Офіційний вісник України» № 15 (за інформацією, розміщеною на сайті видання: ovu.com.ua).

Тепер пропонуємо розглянути основні новації, які очікують на вас із цієї дати.

Головне «перехідне»

Відразу впадає у вічі, що найважливішу інформацію податківці повідомили на початку документа, точніше наказу, яким його затверджено. Вони зазначили, що:

1) усім, хто став платником ПДВ до набрання чинності Положенням № 26, не потрібно проходити перереєстрацію;

2) усі, в кого ще залишилися ПДВ-свідоцтва та свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників, можуть продовжувати їх використовувати* (замість витягу). Але не безстроково, а лише до моменту внесення змін до реєстру платників ПДВ (далі — Реєстр), виникнення змін у даних платника ПДВ або отримання витягу з Реєстру;

3) ПДВ-свідоцтва та свідоцтва ПДВ-сільгоспспецрежимників, а також їх посвідчені копії доведеться здати податківцям при першому зверненні за витягом. Про те, як це зробити, ми ще поговоримо.

* Зверніть увагу: це не означає, що в такому разі вам потрібно відображати номер ПДВ-свідоцтва в податковій накладній та/або декларації з ПДВ. З 1 січня 2014 року робити цього не потрібно. Водночас і помилкою це не є (див. лист Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 8, с. 7).

У принципі, податківці не здивували. Схожі висновки містилися в листі Міндоходів від 09.01.2014 р. № 150/7/99-99-18-02-01-17 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 10, с. 4). Але все одно добре, що їх зафіксували на рівні нормативного акта. Тим більше, що у згаданому листі прив’язка робилася не до набрання чинності Положенням № 26, а до 01.01.2014 р.

Що нового у ПДВ-реєстрації

Як стати платником ПДВ? Більшість нових норм пов’язана зі змінами в ПКУ, які «запрацювали» з 1 січня. Причому з ними ви вже встигли ознайо­митися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 4). Зокрема, це заміна ПДВ-свідоцтв витягами з Реєстру, право подати заяву за формою № 1-ПДВ в електронній формі або держреєстратору на етапі держреєстрації юрособи чи підприємницької діяльності тощо.

Таким чином, по суті, податківці привели підзаконну нормативну базу у відповідність до ПКУ

Головне ж, про що вам варто пам’ятати: з дати набрання чинності Положенням № 26 (тобто з 25 лютого) заяву за формою № 1-ПДВ (додаток 1 до цього документа) доведеться подавати за формою, затвердженою ним. Якщо подати її за старою формою, то в ПДВ-реєстрації, найімовірніше, відмовлять.

Тепер нагадаємо вам, як виглядає загальний порядок ПДВ-реєстрації з 1 січня 2014 року (після набрання чинності Положенням № 26 він не зміниться).

 

img 1

 

Як бачите, це лише найзагальніші випадки. Проте часто ПДВ-реєстрація зачіпає єдиноподатників, у тому числі колишніх і потенційних. Строки подання ПДВ-реєстраційної заяви для подібних випадків не змінилися (п. 3.6 Положення № 26). Ознайомитися з ними ви можете в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 96, с. 24; № 63, с. 13.

Залишився тим самим і строк, протягом якого податківці повинні включити особу до Реєстру: це 5 робочих днів, крім випадків, коли в ПДВ-реєстраційній заяві зазначено бажаний для цього день, і єдиноподаткових ситуацій. Хіба що повідомляти про відмову в ПДВ-реєстрації податківці повинні будуть протягом 5 робочих днів після того, як отримають заяву (п. 3.9 Положення № 26). У минулому на це надавалося 10 робочих днів.

Спрощення ПДВ-перереєстрації. Нові правила ПДВ-перереєстрації викладені набагато лаконічніше (розд. IV Положення № 26). Тепер незалежно від обставин для цього (у тому числі в разі зміни місцезнаходження) вам потрібно подати податківцям за місцем ПДВ-обліку заяву за формою № 1-ПДВ із позначкою «Перереєстрація». Більше вам нічого робити не потрібно. При цьому, як і раніше: після цього і до моменту перереєстрації слід використовувати реквізити попередньої ПДВ-ре­єстрації*.

* Якщо ПДВ-перереєстрація пов’язана зі зміною найменування юрособи (П. І. Б. підприємця) і підпадає під умови п. 4.3 Положення № 26, то при використанні реквізитів попередньої ПДВ-реєстрації доведеться вказувати одночасно нове і старе найменування/П. І. Б. Це стосується і заповнення податкових накладних.

Як отримати витяг/довідку з Реєстру

У вас насамперед може виникнути запитання: що це за витяг/довідка і навіщо вони потрібні? Причому з 1 січня воно, як правило, виникає услід за запитанням: чому після ПДВ-реєстрації мені не видали свідоцтво? ☺

Нагадуємо: витяг — це документ, який з 1 січня 2014 року відіграє роль ПДВ-свідоцтва. З 25 лютого він нарешті обзаведеться затвердженою формою — № 2-ВР (додаток 12 до Положення № 26). Причому зверніть увагу: на відміну від свідоцтва, податківці не видають його «автоматом» після ПДВ-реєстрації. Для цього вам доведеться окремо звернутися до них. Але навіщо це потрібно? Головне, про що вам потрібно пам’ятати: отримувати такий витяг необов’язково. Не мають права вимагати цього і податківці. Важливо, що вони самі підтвердили це у згаданому вище листі Міндоходів від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17. Отже, отримувати чи не отримувати такий витяг — виключно ваша справа. Стати ж у пригоді цей документ може, наприклад, дуже обережним платникам — для підтвердження факту ПДВ-реєстрації перед контрагентом*. Тепер розглянемо, як його отримати.

* Водночас підтвердити таку реєстрацію можна даними із сайту податківців (див. за адресою: minrd.gov.ua/reestr) або за допомогою довідки (про це читайте далі).

Для цього вам потрібно подати податківцям за основним місцем обліку запит за формою № 1-ЗВР (додаток 11 до Положення № 26). Пам’ятайте: він подається виключно в паперовій формі (електронна форма не передбачена) особисто платником/уповноваженою особою чи поштою. Вимоги до його заповнення містяться в п. 7.4 Положення № 26.

Якщо запит складено правильно, податківці повинні видати вам витяг — безоплатно і безумовно (особисто або поштою — на ваш вибір). На це в них є 2 робочі дні, наступні за днем отримання запиту. Будь-яких додаткових вимог, окрім зазначених вище, вони висувати не мають права. При цьому зверніть увагу: якщо ви подаєте запит уперше, то вам доведеться повернути податківцям ПДВ-свідоцтво/свідоцтво сільгоспспецрежимника та всі його завірені копії (звісно, якщо ці документи у вас є). Якщо цього не зробити, відмовити у видачі витягу вам в ідеалі не зможуть. Але краще не ризикувати.

Якщо ви подаєте ПДВ-звітність в електронній формі, то, крім витягу, ви можете запитати довідку з Реєстру за формою № 2-ДР (додаток 14 до Положення № 26). Для цього ви повинні направити запит за формою № 1-ЗДР (додаток 13 до Положення № 26). Зробити це ви можете тільки в електронній формі. Довідка видається без­оплатно протягом 5 робочих днів, наступних за днем отримання запиту. Відомості, що містяться в такій довідці, дуже схожі на ті, які включено до витягу. Водночас ці документи не замінюють один одного. Але в такому разі виникає запитання: навіщо вам може знадобитися довідка, якщо ви вже отримали витяг? Річ у тім, що особливого сенсу в ній у подібній ситуації немає. Чекаємо з цього приводу думки податківців.

 

висновки


img 2
 
 
  • З 25 лютого для цілей ПДВ-обліку, у тому числі ПДВ-реєстрації, доведеться використовувати форми заяв та інших документів, затверджені Положенням № 26.

  • Нове Положення № 26 не несе якихось кардинальних новацій. Із головними змінами (скасування ПДВ-свідоцтв, право подати ПДВ-реєстраційну заяву в електронній формі тощо) ви вже і так знайомі.

  • З 1 січня на місце ПДВ-свідоцтва прийшов витяг із Реєстру. Щоб його отримати, ви повинні подати податківцям запит за формою № 1-ЗВР.

 

Документи статті

  1. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  2. Положення № 26 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Міндоходів від 16.01.2014 р. № 26.

  3. Положення № 1394 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1394.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі