Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Купуємо у декількох неплатників ПДВ: як заповнити Д5?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Купуємо у декількох неплатників ПДВ: як заповнити Д5?

У січні 2014 року ми купували товари та послуги у декількох неплатників ПДВ. Підкажіть, як ми повинні були відобразити такі придбання в додатку Д5?

(м. Харків)

 

Дзвінки на нашу «гарячу лінію» свідчать про те, що це запитання поставало перед кожним другим бухгалтером. Чому воно виникло?

Нагадаємо: коли ви купуєте товар у неплатника ПДВ, то при заповненні розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр) у графі 7 «індивідуальний податковий номер» вказуєте умовний ІПН «400000000000». Цей порядок діяв раніше. Зберігся він і зараз (п. 2 розд. IV Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженого наказом Міндоходів від 25.11.2013 р. № 708). При цьому, якщо раніше такі придбання потрібно було вказувати тільки в ряд. 11 декларації без відображення в додатках, то зі звітності за січень/I квартал 2014 року це правило змінилося. Тепер такі придбання потрібно розшифровувати і в додатку Д5. Для цього призначено підрозділ «Операції з придбання без податку на додану вартість (рядки 11.1 + 11.2 + 14.2 декларації)» розділу II цього додатка. Про те, які ще новації приховує в собі нова декларація з ПДВ, ви можете дізнатися з газети «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 12, с. 16.

На цьому підґрунті й виникло запитання: якщо у звітному періоді здійснювалися придбання у декількох неплатників ПДВ, то скількома рядками відображати їх у зазначеному підрозділі додатка Д5? Проблема пов’язана з тим, що операції в додатку Д5 розшифровуються в розрізі контрагентів, точніше — їх ІПН. І якщо, наприклад, протягом звітного періоду ви здійснюєте декілька операцій з одним і тим самим контрагентом, то вказуєте їх одним рядком — у межах ІПН такого контр- агента (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 77, с. 42). У нашій же ситуації контрагент не один, а декілька, але умовний ІПН у них той самий — «400000000000» (читайте вище). Отже, якщо дивитись виключно на додаток Д5, то придбання в таких контрагентів можна розцінювати як операції з однією особою. Як же бути? Можливий один із двох варіантів.

Погодьтеся, що перша думка — відобразити такі придбання за кожним окремим рядком. На перший погляд, це цілком допустимо. Ви купуєте у декількох контрагентів, а тому вони повинні потрапити до різних рядків. Навіть незважаючи на те, що в них буде зазначено один і той же ІПН. Тим більше, що це дозволяє й технічний бік: якщо складати додаток Д5 самостійно (без автоматичного «витягування» даних із Реєстру), то, наприклад, ані OPZ, ані M.E.Doc не бачать у цьому проблеми. Це був перший варіант.

Другий же, як нескладно здогадатися, полягає в тому, щоб відобразити ці операції сумарно одним рядком. І в цьому варіанті також є раціональне зерно. Як ми вже говорили, додаток Д5 заповнюється в розрізі контрагентів — але не найменувань, а їх ІПН. При цьому, оскільки ІПН один, то й відображати їх потрібно одним рядком. Усі інші відомості податківці зможуть отримати з Реєстру. Подібний підхід також корелює з відомими правилами запов­нення розділу I додатка Д5. Нагадаємо: у ньому постачання неплатникам ПДВ підсумовуються в одному рядку «Інші». Із технічної точки зору проблем також не виникне, крім того, він може бути навіть зручнішим.

Але впевнені, вам кортить дізнатися: який же варіант правильний? На нашу думку, на цьому етапі можливий будь-який із них. Тобто, ураховуючи те, що строки подання ПДВ-звітності за січень уже минули, який би із двох варіантів складання додатка ви не вибрали — зробили ви все правильно. Цей висновок ґрунтується на тому, що:

1) у цьому випадку в контролерів немає підстав для неприйняття податкової звітності, перелічених у ст. 48—49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI;

2) у Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678, правил заповнення додатка Д5 немає;

3) роз’яснення податківців щодо цього поки що відсутні;

4) ані на ПДВ-зобов’язання, ані на податковий кредит це не впливає.

Сподіваємося, що до звітності за лютий податківці роз’яснять, як діяти в подібній ситуації. Поки ж, повторимо ще раз: до появи таких роз’яснень вчиняти, на нашу думку, можна в будь-який із зазначених способів. Жодних негативних наслідків при цьому бути не може.

 

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі