Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. УКТ ЗЕД: із старого у новий, а податкова накладна при чому?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

УКТ ЗЕД: із старого в новий, а податкова накладна при чому?

Підприємство придбало товар у іноземного постачальника й оприбуткувало його у 2013 році. У поточному році підприємство реалізує імпортний товар на митній території України. Який код має вказувати підприємство у податковій накладній після набрання чинності новою УКТ ЗЕД — старий (зазначений в митній декларації) чи новий? Яким чином це вплине на податковий кредит покупця?

(м. Вінниця)

 

Коротко нагадаємо історію питання. Починаючи з 06.08.2011 р. код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом податкової накладної при постачаннях підакцизних та імпортних товарів (п.п. «і» п. 201.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI; далі — ПКУ). Детальніше про це ви можете прочитати у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 65, с. 22, № 77, с. 24.

З 01.01.2014 р. набрав чинності Закон України «Про Митний тариф України» від 09.09.2013 р. № 584-VII. Тож із цієї дати попередня кодифікація УКТ ЗЕД, затверджена Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III, втратила свою чинність.

У зв’язку з цим митники нещодавно розробили так звані перехідні таблиці, за якими має визначатися співставність між старою та новою кодифікацією. Затверджено ці таблиці наказом Міндоходів від 22.01.2014 р. № 54.

Питання у нашого читача, напевно, виникає у зв’язку з тим, що на 01.01.2014 р. підприємство має на балансі перехідні залишки, які у минулому році реалізовувалися за старим кодом УКТ ЗЕД. Зрозуміло, тоді у податкових накладних, виписаних на відповідні постачання, зазначався чинний на той час код. А як тепер оформлювати податкові накладні на постачання таких товарів?

На щастя, податкові органи вже давно дали відповідь на це запитання. У листі ДПСУ від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20* вони прямо зазначили, що у податковій накладній вказується код УКТ ЗЕД із митної декларації, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України. Не є тут винятком і ситуація, якщо вказаний у вантажній митній декларації код УКТ ЗЕД із тієї чи іншої причини змінився на момент постачання товару. Про це безпосередньо говорять податківці у зазначеному листі.

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 39, с. 11.

Зауважимо, що всі податкові накладні, якими оформлюється постачання імпортних товарів, повинні реєструватися в ЄРПН (п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Тож надаючи свої роз’яснення, податківці мали б урахувати при роботі свого сервера можливість реєструвати накладні з нечинним кодом УКТ ЗЕД. Тому на практиці проблем із реєстрацією накладних бути не повинно. Якщо ж вони і виникнуть, то виключно з технічних причин, а не тому, що накладну заповнено невірно. У такому разі ви, шановні читачі, вже навчені, як оспорити відмову в реєстрації податкової накладної в ЄРПН. Ми нещодавно ділилися з вами своїм досвідом у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 102, с. 34.

А що ж покупець? Судячи з вищенаведеного роз’яснення, він взагалі не повинен перевіряти, чи продавець вказав у податковій накладній чинний код УКТ ЗЕД. Відповідно, й податкові органи не повинні визнавати таку накладну недійсною і позбавляти покупця податкового кредиту.

Якщо ж справа дійде до суду, то майте на увазі, що служителі Феміди цілком і повністю на боці платників податків. Як приклад можна навести постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19.11.2013 р. № 826/5770/13-а. У ній суд підтримав позовні вимоги платника податків, зазначивши, що окремі недоліки в заповненні податкової накладної, зокрема, незазначення виду цивільно-правового договору та коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України), не впливає на розмір податкового кредиту покупця.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі