Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Витрачаємо пальне на дизель-генератор: як правильно списати?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрачаємо пальне на дизель-генератор: як правильно списати?

Підприємство придбало дизель-генератор електричного струму. За якими нормами та за яким первинним документом списувати дизельне паливо, яке він використовує?

(м. Шостка)

 

Перш за все слід зауважити: в податковому законодавстві немає прямої вказівки застосовувати певні норми для відображення у податковому обліку витрат. Проте питання «паливних» нормативів усе ж не слід цілком ігнорувати. Адже за традицією, що склалася, лише витрати ПММ у межах норм можна беззастережно включити до «податкових» витрат. Водночас «понаднормові» витрати не дозволяється відображати у податковому обліку.

Принагідно зауважимо, що на сьогодні нормативними актами регламентовано норми витрат ПММ лише:

на автомобільному транспорті (затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 5, спецвипуск);

для дорожньо-будівельних та спеціальних машин (затверджені наказом корпорації «Укравтодор» від 14.08.96 р. № 156) та

при експлуатації техніки в будівництві (затверджені наказом Держбуду України від 12.01.2000 р. № 9).

Однак спеціальних нормативів, які передбачали б певні обмеження щодо списання на витрати палива, використаного в дизель-генераторах змінного струму (далі — ГЗС), наразі не існує. Зважаючи на це, ваше підприємство має право самостійно вирішити, як списувати дизпаливо, витрачене на роботу власного агрегата.

Зрозуміло, можна, орієнтуючись на певні технічні характеристики виробника, установити максимальне обмеження витрат ПММ для роботи генератора. Цей варіант, безумовно, не викличе осуду з боку податківців, а тому стане у пригоді обережним платникам. Водночас не існує жодних перешкод для того, щоб списувати використане дизельне паливо у фактично витраченому обсязі.

Який первинний документ має забезпечити таке списання дизельного палива? Навряд чи це може бути накладна на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів типової форми № М-11, яку підприємство оформлює, коли пальне заливають у генератор. Адже в цей момент воно ще не витрачене — змінилося лише місце його зберігання (зі складу на паливний бак ГЗС).

Безпосередньо витрата ПММ відбувається у процесі роботи агрегата, а факт такої витрати слід періодично фіксувати відповідним актом, складеним у довільній формі. Головне, щоб він відповідав усім вимогам до первинного документа, які висуваються чинним законодавством (додатково на цю тему див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 12, с. 21).

При цьому контролювати залишок дизпалива у баку ГЗС (а отже, і його витрату) можна по-різному — візуально, шляхом вимірювань рівня пального в баці, за допомогою вбудованих датчиків тощо.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі