Теми статей
Обрати теми

Декларуємо доходи від операцій з майном, спадщини та подарунків

Редакція ПБО
Стаття

Декларуємо доходи від операцій з майном, спадщини та подарунків

Здавали в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), продавали (обмінювали) рухоме чи нерухоме майно, отримували спадщину (подарунки) в минулому році? Цілком імовірно, що вам необхідно задекларувати доходи від цих операцій. За якими правилами оподатковуються ці доходи? Де вони відображаються в декларації про доходи? Відповісти на ці запитання — мета пропонованої статті.

Лілія Калашникова, податковий експерт

Подаємо — не подаємо?

Чи завжди необхідно подати декларацію про доходи за звітний рік, якщо в такому році отримували доходи від операцій з рухомим/нерухомим* майном? Ми вже з вами з’ясували, що не завжди (див. статтю на с. 3). Ви маєте право не подавати декларацію про доходи, одержані у 2013 році, якщо в такому (2013) році отримували доходи (п. 179.2 ПКУ):

— від операцій продажу (обміну) майна, дарування, за якими ПДФО було сплачено до нотаріального посвідчення договорів;

— у вигляді об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою податку (див. табл. 1) та/або з яких ПДФО було сплачено до нотаріального оформлення об’єктів спадщини,

і при цьому у вас немає інших причин подавати декларацію.

* До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) законодавець відніс земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (ст. 181 ЦКУ). Рухоме майно — це речі, які можна вільно переміщати у просторі. До об’єктів рухомого майна належать, зокрема, предмети антикваріату або витвори мистецтва, природне дорогоцінне каміння або дорогоцінний метал, прикраси з використанням дорогоцінних металів та природного дорогоцінного каміння, транспортні засоби тощо.

img 1У всіх інших випадках декларування доходів від операцій з рухомим/нерухомим майном, спадщини (подарунків) — ваш обов’язок. У зв’язку з цим ще раз хочемо звернути увагу на те, що податківці на місцях можуть наполягати на необхідності подання декларації про доходи в разі продажу (обміну) рухомого/нерухомого майна, вартість якого не підлягає обкладенню ПДФО на підставі пп. 172.1, 173.2 ПКУ (див. примітку до п. 5.3 табл. 2 у статті на с. 3).

Обкладаємо податком на доходи

Порядок оподаткування доходів, отриманих:

— від продажу (обміну) нерухомого майна, регулюється ст. 172 ПКУ;

— від продажу (обміну) рухомого майна, — ст. 173 ПКУ;

— від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) — п. 170.1 ПКУ;

— у вигляді спадщини або подарунку, — ст. 174 ПКУ.

А от спеціальної норми, що визначає механізм обкладення ПДФО доходів фізичних осіб від здавання в оренду рухомого майна, у ПКУ немає. Тому їх слід оподатковувати за загальними правилами.

Нижче в табл. 1 як довідкову інформацію наведемо ставки ПДФО, що застосовуються у 2013 році до перелічених доходів, у разі якщо вони були отримані від фізичних осіб — непідприємців.

Таблиця 1. Ставки ПДФО, за якими оподатковуються доходи від операцій з рухомим/нерухомим майном

№ з/п

Вид доходу

Ставка податку

Норма ПКУ

1

2

3

4

1

Доходи від продажу об’єкта нерухомого майна

 

 

1.1

Дохід від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом 2013 року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди й будови, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ, за умови, що таке майно перебувало у власності платника податків понад 3 роки чи було успадковане ним

П. 172.1

Для цілей обкладення ПДФО дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, розташованих на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком, що продаються разом із ним, окремо не визначається.

1.2

Дохід від продажу (обміну) протягом 2013 року більше одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 1.1 цієї таблиці, або від продажу (обміну) іншого об’єкта нерухомості, у тому числі об’єкта незавершеного будівництва, отриманий:

 

— платником податків — резидентом

5 %

Пп. 167.2, 172.2

— платником податків — нерезидентом

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 172.9

Дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оціночну вартість об’єкта нерухомості.

2

Доходи від продажу об’єкта рухомого майна

2.1

Дохід від продажу (обміну) протягом 2013 року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда

Абзац перший п. 173.2

2.2

Дохід від продажу (обміну) протягом 2013 року другого та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда, отриманий:

 

— платником податків — резидентом

5 %

П. 167.2, абзац другий п. 173.2 ПКУ

— платником податків — нерезидентом

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 173.6

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче за середньоринкову вартість відповідного транспортного засобу або не нижче за його оціночну вартість, визначену відповідно до закону (за вибором платника податку).

2.3

Дохід від продажу (обміну) протягом 2013 року іншого об’єкта рухомого майна, ніж зазначений у п. 2.1 цієї таблиці:

 

 

— платником податків — резидентом

5 %

Пп. 167.2, 173.1

— платником податків — нерезидентом

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 173.6

Дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче за оціночну вартість цього об’єкта, визначену відповідно до закону.

3

Доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)

3.1

Доходи, отримані від надання майна в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)

15 % (17 %)

П.п. 164.2.5, пп. 167.1, 170.1

Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 83, с. 17). Майте на увазі: отримуючи протягом 2013 року доходи у вигляді орендної плати від іншої фізичної особи — непідприємця, ви зобов’язані були самостійно нараховувати і сплачувати з них ПДФО протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу (п.п. 170.1.5 ПКУ). Але не варто засмучуватися, якщо ви цього не робили. Річ у тім, що така щоквартальна сума ПДФО не є узгодженою (узгодженою вона стане тільки на підставі декларації про доходи). А тому притягти вас до відповідальності за порушення строків сплати податку вас не зможуть. Аналогічного висновку доходять і податківці в консультації в БЗ у підкатегорії 103.28.

4

Спадщина та подарунки від фізичних осіб — непідприємців

4.1

Вартість власності, яка успадковується (отримана як дарунок) членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України)

0 %

П.п. «а» п.п. 174.2.1, п. 174.6

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 ПКУ). Зверніть увагу: на думку Міндоходов, яку озвучено в листі від 25.12.2013 р. № 20795/5/99-99-17-03-03-16, при отриманні членом сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення доходу у вигляді об’єктів спадщини (подарунка), зокрема нерухомого майна, оцінку такого майна для цілей оподаткування здійснювати не потрібно. Адже такий дохід оподатковується за ставкою 0 %.

4.2

Вартість об’єкта нерухомого та рухомого майна, готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця (дарувальника), — резидента, відкритих у банківських та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні) іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, що успадковуються або отримані в дарунок фізичною особою — резидентом, який є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1, п. 174.6

4.3

Вартість об’єкта нерухомого та рухомого майна, що успадковується (отримане в дарунок) дитиною-інвалідом (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України)

0 %

П.п. «б» п.п. 174.2.1

4.4

Грошові заощадження, поміщені до 02.01.92 р. до установ Ощадбанку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені до установ Ощадбанку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 років, погашення яких не відбулося, успадковані будь-яким спадкоємцем-резидентом від спадкодавця-резидента

0 %

П.п. «в» п.п. 174.2.1

4.5

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, успадкованого особами, котрі не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, або вартість подарунка, отриманого особами, які не є членами сім’ї дарувальника першого ступеня споріднення (спадкодавець (дарувальник) і спадкоємець (обдаровуваний) — резиденти України)

5 %

П. 167.2, п.п. 174.2.2, п. 174.6

4.6

Вартість подарунка чи будь-якого об’єкта спадщини, отриманого від спадкодавця-нерезидента

15 % (17 %)

П. 167.1, п.п. 174.2.3, п. 174.6

4.7

Дохід у вигляді негрошових подарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість у 2013 році не перевищує з розрахунку на місяць 573,50 грн.

П.п. 165.1.39

4.8

Дохід нерезидента у вигляді будь-якого об’єкта спадщини (подарунка), отриманий від платника-резидента

15 % (17 %)

Пп. 167.1, 174.6, п.п. 174.2.3

 

Відображаємо в декларації

Доходи від операцій зі:

— здавання в оренду рухомого майна відображаємо в рядку з кодом 01.07 розділу II декларації про доходи та в додатку 7 декларації про доходи (за необхідності);

— продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття у спадщину або в дарунок майна, що включаються до складу оподатковуваного доходу, відображаємо в розділі II декларації про доходи в рядках із кодами 01.02, 01.03 і 01.05 та в додатку 2 до декларації про доходи.

Про те, що являє собою додаток 7 до декларації про доходи, ми поговоримо трохи пізніше (див. с. 41). А в цій статті розглянемо особливості запов­нення додатка 2. Зауважимо, що за своєю сутністю цей додаток призначено для розшифрування інформації, наведеної в рядках із кодами 01.02, 01.03 та 01.05 розділу II декларації. І, на наш погляд, логічніше та правильніше спочатку заповнити додаток 2, а потім — декларацію про доходи.

І ще один важливий момент, про який хотілося б сказати до того, як ми з вами перейдемо безпосередньо до заповнення колонок та рядків додатка 2 до декларації про доходи. Ми вже знаємо, що в розділі II декларації про доходи слід відображати лише ті доходи, що включаються до складу оподатковуваного доходу (на це вказує навіть назва цього розділу). А тому доходам, які не обкладаються ПДФО та перелічені нами в пп. 1.1, 2.1 і 3.7 табл. 1, немає місця в розділі II та в додатку 2. А от дохід у вигляді спадщини та подарунків, що оподатковується за нульовими ставками (див. пп. 3.1 — 3.4 табл. 1), включається до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи. А отже, якщо ви подаєте декларацію про доходи за 2013 рік у зв’язку з отриманням інших доходів, що підлягають декларуванню, то такий дохід із нульовим податком доведеться показати і в рядку 01.05 декларації, і в додатку 2.

Як заповнити колонки та рядки додатка 2 до декларації про доходи, ви дізнаєтеся з табл. 2.

Таблиця 2. Порядок заповнення додатка 2 до декларації про доходи

Колонка/рядок

Пояснення

1

2

Колонка 3. «Найменування і характеристика»

У відповідному рядку переліку об’єктів зазначаєте найменування та характеристику: — об’єкта нерухомого майна, який було продано, обміняно, здано в оренду (суборенду), успадковано чи отримано вами в дарунок у 2013 році (рядок 1). Простіше кажучи, стосовно такого об’єкта вписуєте його найменування (житловий будинок, квартира або її частина, кімната, садовий (дачний) будинок, гараж чи інша будівля, земельна ділянка та її призначення), місцезнаходження та загальну площу; — об’єкта рухомого майна, який було продано, обміняно, успадковано чи отримано в дарунок у 2013 році (рядок 2). Наприклад, для транспортного засобу вказуєте його найменування (легковий (вантажний, спеціальний) автомобіль, автобус тощо) і характеристику (марка, модель, об’єм двигуна, потужність двигуна тощо). Ще раз підкреслимо: інформацію щодо об’єктів рухомого майна, які здавалися в оренду, ми в додатку 2 не наводимо;
— об’єкта комерційної власності, який було успадковано чи отримано в дарунок у 2013 році (рядок 3). До таких об’єктів відносять цінні папери (окрім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративні права, власність на об’єкт бізнесу як такий (тобто власність на цілісний майновий комплекс), інтелектуальну (промислову) власність або права на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;

Колонка 3. «Найменування і характеристика»

суми страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, які були успадковані або отримані в дарунок у 2013 році, а також суми, що зберігаються відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця (дарувальника) — учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення (рядок 4). Зазначаєте найменування об’єкта успадкування (дарування), реквізити свідоцтва про право на спадщину (договору дарування); — об’єкта успадкування або дарування у вигляді готівкових грошових коштів та коштів, що зберігаються на рахунках спадкодавця (дарувальника), відкритих у банках та небанківських фінансових установах, у тому числі депозитних (ощадних), іпотечних сертифікатів; сертифікатів фонду операцій з нерухомістю (рядок 5)

Колонки 4 и 5. «Операції продажу (обміну)»

У колонці 4 вказуєте суму доходу, отриманого у 2013 році від операцій продажу (обміну) майна. У колонці 5 — суму ПДФО, яку ви самостійно розрахували і сплатили (утримав із вашого доходу і сплатив податковий агент) при проведенні операції з продажу (обміну) об’єктів нерухомого/рухомого майна

Колонки 6 и 7. «Оренда (суборенда), житловий найм (піднайм)»

У колонці 6 наводите суму доходу, отриманого в 2013 році від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм). У колонці 7 — суму ПДФО, самостійно нараховану (утриману податковим агентом — орендарем) з доходу у вигляді орендної плати

Колонки 8 — 10. «Спадщина чи дарування»

У колонці 8 вказуєте дохід, отриманий у 2013 році у вигляді вартості успадкованого майна (грошові кошти, майно, майнові чи немайнові права). У колонці 9 — вартість отриманого в дарунок майна, яке підлягає оподаткуванню. У колонці 10 — суму ПДФО, що дорівнює добутку вартості успадкованого (отриманого в дарунок) майна та відповідної ставки ПДФО

 

У рядках 6 — 9 проставляєте підсумкові суми.

Також не слід забувати про розділи VII і VIII декларації про доходи. У них ви зазначаєте відомості про нерухоме та рухоме майно, що перебувало у вашій власності станом на кінець звітного (2013) року.

Приклад. У 2013 році Кравченко Ольга Сергіївна (реєстраційний номер облікової картки платника податку — 2458746945) здавала фізичній особі в оренду належну їй на правах власності квартиру. Вартість оренди — 2000 грн. на місяць. Загальна сума доходу від здавання квартири в оренду — 24000 грн. (2000 грн. х 12 місяців). Сума ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з цього доходу. — 3600 грн. (300 грн. х 12 місяців).

Наведемо на с. 24 фрагмент заповнення додатка 2 до декларації про доходи.

 

<…>

РОЗРАХУНОК

податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб,
 отриманих від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна
та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм)
 та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна

№ з/п

Перелік об’єктів

Найменування і характеристика

<…>

Оренда (суборенда), житловий найм (піднайм)

<…>

сума доходу (грн, коп.)

сума податку (грн, коп.)

1

2

3

6

7

1

Об’єкти нерухомого майна (вказуються місцезнаходження, площа)

Квартира, м. Харків, вул. Зелена, буд. 46, кв. 5. Загальна площа 46 кв. м

24000,00

3600,00

<…>

6

Загальна сума отриманих доходів

<…>

24000,00

Х

<…>

7

Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, у тому числі:

Х

3600,00

8

утриманого (сплаченого) податковим агентом

Х

9

яка підлягає сплаті платником податку самостійно

Х

3600,00

<…>

 

 

висновки


img 2
 
 
  • Ви маєте право не подавати декларацію про доходи, одержані у 2013 році, якщо в такому (2013) році отримували доходи у вигляді об’єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою податку, і при цьому у вас немає інших причин, які зобов’язують подавати цю декларацію.

  • Доходи, що не включаються до складу оподатковуваних, у розділі II та в додатку 2 не відображаються.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі