Теми статей
Обрати теми

Декларуємо інвестдоходи

Редакція ПБО
Стаття

Декларуємо інвестдоходи

Інвестиційні доходи — особливий вид доходів. Одні громадяни з ними ніколи не стикаються та ані чутки про них не чули, а для інших — це основне джерело доходу. Але, незважаючи на це, сподіваємося, що ця стаття буде цікавою і тим, й іншим. Адже невідоме завжди цікаво!

Лілія Калашникова, податковий експерт

 

Почнемо з визначення. Під інвестиційними активами слід розуміти пакет цінних паперів, деривативів або корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах, випущені одним емітентом.

img 1Інвестиційний прибуток (додатне значення загального фінансового результату) від проведення операцій (купівлі, продажу) з інвестиційними активами включається до оподатковуваного доходу на підставі пп. 164.2.9, 170.2.6 ПКУ.

Облік доходів від операцій з інвестиційними активами платники податків ведуть самостійно окремо від інших доходів та витрат за правилами, установленими в п. 170.2 ПКУ.

Звітним періодом щодо інвестиційних доходів є календарний рік.

Результати від операцій з інвестиційними активами підлягають обов’язковому декларуванню за винятком випадків, зазначених у п.п. 170.2.8 ПКУ, а саме:

1) дохід, отриманий платником податку протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, не перевищує у 2013 році 1610 грн. Зауважимо, що із граничним розміром слід порівнювати загальний дохід, а не прибуток за кожною операцією;

2) дохід отримано платником податку від продажу інвестиційних активів у випадках, визначених пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

У зазначених випадках платник податку не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами суму доходів та витрат на придбання таких інвестиційних активів.

Зверніть увагу: проведення операцій з цінними паперами і деривативами через податкового агента — торговця цінними паперами, уключаючи банк, не звільняє вас від обов’язку декларування результатів усіх своїх операцій з інвестактивами.

Загальний фінансовий результат від операцій з інвестактивами платники податку розраховують у додатку 3 до річної декларації про доходи і відображають у рядку 01.04 розділу II цієї декларації. Додаток 3 складається із двох розділів. Порядок їх заповнення наведемо в табл. 1 і 2.

Таблиця 1. Порядок заповнення розділу I «Загальний фінансовий результат» додатка 3

Порядковий номер і найменування рядка

Пояснення

1. Цінні папери, деривативи, що перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів

У рядку 1 необхідно вказувати операції з цінними паперами і деривативами, які перебувають в обігу на фондовій біржі.
У рядку 2 — операції з цінними паперами і деривативами, які не перебувають в обігу на фондовій біржі.
Саме такий розподіл щодо зазначених операцій хотів бачити законодавець (див. абзац четвертий п.п. 170.2.6 ПКУ). Сподіваємося, що незабаром Міндоходів приведе форму додатка 3 у відповідність до вимог п.п. 170.2.6 ПКУ. Далі окремо за кожним інвестиційним активом у розрізі трьох груп зазначаєте: — у колонці 3 — його найменування та характеристику; — у колонці 4 — суму доходу, отриманого від продажу окремого інвестиційного активу; — у колонці 5 — суму витрат на придбання окремого інвестиційного активу; — у колонці 6 — фінансовий результат операцій за кожним інвестиційним активом окремо (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток). Інвестиційний прибуток — додатне значення різниці між значенням колонки 4 і значенням колонки 5, інвестиційний збиток — від’ємне значення різниці між значеннями колонки 4 і колонки 5

2. Цінні папери, деривативи, що не перебувають в обігу на організованому ринку цінних паперів

3. Корпоративні права (інші, ніж цінні папери)

4. Сума інвестиційних прибутків та інвестиційних збитків потокового звітного року

Зазначаєте суму інвестиційних прибутків та інвестиційних збитків 2013 року. Вона дорівнює сумі значень колонки 6 за всіма видами інвестиційних активів. Хоча, на наш погляд, таке «узагальнення» не відповідає положенням п.п. 170.2.6 ПКУ

5. Сума від’ємного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами попереднього звітного періоду

За загальним правилом, якщо фінансовий результат за операціями з інвестактивами від’ємний, то його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення. Виняток із цього правила — від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами, випущеними в інший, ніж цінні папери, формі, сформований станом на 1 січня 2013 року. Його сума не враховується при визначенні фінансового результату за операціями з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами, випущеними в інший, ніж цінні папери, формі, у наступних звітних податкових періодах (абзац третій п.п. 170.2.6 ПКУ і абзац перший п. 31 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ)

6. Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами (рядок 4 - рядок 5)

Зазначаєте загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами. Якщо отримано від’ємне значення, його суму переносите у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення

 

Таблиця 2. Порядок заповнення розділу II «Розрахунок податкових зобов’язань» додатка 3

Код і найменування рядка

Що вказується

7. Сума податку на доходи фізичних осіб, у тому числі:

Указуєте загальну суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету з річної суми інвестиційного прибутку. Її розрахунок здійснюєте таким чином: до частини річного інвестиційного прибутку (рядок 6 розд. I додатка 3), що не перевищує 11470 грн., застосовуєте ставку 15 %, до суми перевищення — ставку 17 %.

8. утриманого (сплаченого) податковим агентом

Наводите суму ПДФО, утриманого податковими агентами (якщо операції з інвестактивами проводилися через торговців цінними паперами, уключаючи банк), — відповідає значенню колонки 4 рядка 01.04 розділу II декларації про доходи

9. яка підлягає сплаті платником податку самостійно

Зазначаєте суму ПДФО, що підлягає сплаті (рядок 7 - рядок 8). Значення цього рядка переносите до колонки 5 рядка 01.04 розділу II декларації про доходи

 

 

висновки


img 2
 
 
  • Результати від операцій з інвестиційними активами підлягають обов’язковому декларуванню, за винятком випадків, зазначених у п.п. 170.2.8 ПКУ.

  • Загальний фінансовий результат від операцій з інвестактивами розраховують у додатку 3 до річної декларації про доходи і відображають у рядку 01.04 розділу II цієї декларації.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі