Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Розраховуємо суми процентів за іпотечним кредитом і включаємо до податкової знижки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розраховуємо суми процентів за іпотечним кредитом і включаємо до податкової знижки

Планую подавати декларацію про доходи за підсумками 2013 року, щоб скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитом. Як розрахувати суму процентів за іпотечним кредитом, яку я зможу включити до складу податкової знижки?

(м. Черкаси)

 

До складу податкової знижки ви маєте право включити тільки частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом. Це право виникає за умови, що за рахунок іпотечного житлового кредиту будується або придбавається житловий будинок (квартира, кімната), визначений вами як основне місце проживання (згідно з відміткою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла). Скористатися ним можна протягом 10 послідовних календарних років, щорік уключаючи до складу податкової знижки частину суми процентів, фактично сплачених протягом податкового року. Розраховувати частину суми процентів, яка увійде до складу знижки з ПДФО, слід за правилами, прописаними законодавцем у ст. 175 ПКУ. Причому порядок проведення такого розрахунку залежить від того, яке житло придбавалося за рахунок іпотечного кредиту: уже введене в експлуатацію чи таке, що ще будується.

Оскільки Ви, шановний передплатнику, не зазначили в листі, яке житло було придбане за рахунок іпотечного кредиту, розглянемо обидва варіанти розрахунку.

1. Об’єкт житлової іпотеки введено в експлуатацію (наприклад, будинок, квартира або кімната придбані на вторинному ринку або на момент придбання будівництво житла завершене і воно введене в експлуатацію). У цьому випадку ви вже в перший рік сплати процентів за користування іпотечним кредитом можете включити їх частину до складу податкової знижки. Як визначити цю частину? Спершу необхідно розрахувати коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, за формулою, наведеною в п. 175.3 ПКУ (див. на с. 46):

К = МП : ФП,

 

де К — коефіцієнт;

МП — мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 кв. м;

ФП — фактична загальна площа житла, яке будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

Якщо розрахований коефіцієнт буде:

більше одиниці, до податкової знижки включаєте всю суму фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом;

менше одиниці, сума процентів, яку можна включити до податкової знижки, дорівнюватиме добутку коефіцієнта, що враховує мінімальну площу, і суми сплачених протягом звітного року процентів.

Інакше кажучи, якщо площа придбаного в кредит житла менше 100 кв. м, то до податкової знижки увійде вся сума сплачених за користування кредитом процентів, за умови, що сума цих процентів не перевищить обмеження, установлене п.п. 166.4.2 ПКУ*. А от у протилежній ситуації розрахунок суми процентів здійснюватимемо вже з урахуванням коефіцієнта.

* Нагадаємо, що цим підпунктом ПКУ встановлено обмеження щодо загальної суми податкової знижки, нарахованої у звітному податковому році. Вона не може перевищувати суми заробітної плати, нарахованої у звітному році, зменшеної на суму ЄСВ і ПСП за її наявності.

2. За рахунок іпотечного житлового кредиту придбавають житло, що будується. У цьому випадку включити до податкової знижки проценти за кредитом ви зможете тільки після завершення будівництва житла і введення його в експлуатацію.

Процес включення виглядатиме таким чином. Частину суми процентів, які були фактично сплачені в перший рік погашення такого кредиту (скоригованої на коефіцієнт), ви включаєте до податкової знижки за підсумками звітного податкового року, в якому збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у вашу власність і починає використовуватися як основне місце проживання. Далі послідовно перенесіть право на включення до податкової знижки подальших щорічних фактично сплачених сум процентів (з урахуванням коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла) (абзац другий п. 175.2 ПКУ).

Для наочності порядок застосування коефіцієнта розглянемо на прикладах.

Приклад 1. Площа квартири, придбаної платником податків у кредит, становить 65 кв. м. Протягом 2013 року йому була нарахована заробітна плата в сумі 72000,00 грн. Сума ЄСВ, утриманого із заробітної плати платника податків, становила 2592,00 грн., а сума утриманого ПДФО — 10411,20 грн.

Згідно з платіжним дорученням банку сума сплачених у 2013 році процентів за іпотечним кредитом дорівнює 15000,00 грн.

Оскільки площа квартири не перевищує 100 кв. м, то коефіцієнт можна не розраховувати. Припустимо, що платник податків хотів задекларувати тільки податкову знижку за іпотечним кредитом. Сума процентів (15000,00 грн.) не перевищує загальну суму заробітної плати, зменшену на суму ЄСВ (69408,00 грн. = 72000,00 грн. - 2592,00 грн.). Отже, до складу податкової знижки включаємо всю суму сплачених у 2013 році процентів за користування іпотечним кредитом, тобто 15000,00 грн.

Сума ПДФО, що підлягає поверненню, становитиме:

10411,20 - (69408,00 - 15000,00) x 15 : 100 = 2250,00 (грн.).

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що площа квартири, придбаної платником податків у кредит, становила 160 кв. м.

Оскільки площа придбаної в кредит квартири перевищує 100 кв. м, до податкової знижки можна включити тільки частину суми процентів з урахуванням коефіцієнта 0,625 (100 : 160).

Сума процентів за кредитом, що підлягає включенню до складу податкової знижки, з урахуванням цього коефіцієнта дорівнює:

15000,00 х 0,625 = 9375,00 (грн.).

Сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету, становитиме:

10411,20 грн. - (69408,00 грн. - 9375,00) x 15 : 100 = 1406,25 (грн.).

Як бачите, розрахувати, яка частина процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, увійде до складу податкової знижки, легко. Бажаємо вам успішного декларування!

 

Лілія Калашникова, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі