Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Правильно заповнюємо поле № 3 в «бюджетній» платіжці на сплату ПДФО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Правильно заповнюємо поле № 3 в «бюджетній» платіжці на сплату ПДФО

Підприємство виступає податковим агентом фізичної особи (утримує податок на доходи, надалі — ПДФО) за договором купівлі-продажу товарів. Що вказувати у полі № 3 реквізиту «Призначення платежу» платіжного доручення, за яким буде сплачуватися ПДФО — код за ЄДРПОУ податкового агента (власне підприємства) чи реєстраційний номер облікової картки платника податку (фізичної особи — продавця)?

(м. Севастополь)

Нещодавно у нашій газеті ви вже мали можливість ознайомитися із новим порядком запов­нення «бюджетної» платіжки (читайте «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 96, с. 32). Але оскільки запитання читача є досить слушним, ми вирішили висвітлити його у окремому матеріалі. Ось він перед вами.

Перш за все нагадаємо, що відтепер* у полі № 3 вказується:

— або код ЄДРПОУ клієнта (однак у разі здійснення юрособою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата),

— або реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізособи чи серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови від реєстраційного номера),

— або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів.

Цього вимагає п. 1 чинного нині Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міндоходів України від 22.10.2013 р. № 609.

Із системного прочитання цього Порядку можна зробити висновок, що на сьогодні у більшості випадків у полі № 3 також зазначають відповідну інформацію щодо того суб’єкта, який подає платіжне доручення.

У свою чергу таким суб’єктом (тобто клієнтом банку) може бути або юрособа, або фізособа-підприємець**, або спеціальний суб’єкт з числа тих, що перелічені в п. 2.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588 (наприклад, уповноважена особа договору про спільну діяльність, постійне представництво нерезидента тощо).

Однак хто б з них не перераховував ПДФО (чи то із виплат найманим працівникам, чи то із сум винагород за цивільно-правовими договорами), у нього немає жодних підстав наводити у полі № 3 реєстраційний номер платника ПДФО — фізичної особи, щодо якої він виступає податковим агентом.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

 

* Раніше це поле заповнювалося лише в разі сплати зобов’язань за третіх осіб. У ньому треба було наводити податковий номер платника, за якого здійснювалася така сплата. Хоча на той час (та й на сьогодні також) було заборонено будь-яку уступку грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам (див. п. 87.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). Тож майже завжди зазначене поле залишалося порожнім.

** Оскільки звичайна фізична особа в жодному разі не може бути податковим агентом з ПДФО щодо іншої фізособи, то про них тут взагалі не згадуватимемо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі