Теми статей
Обрати теми

Офіційна думка. Щодо окремих питань перерахунку ПДФО за 2013 рік

Редакція ПБО
Стаття

Щодо окремих питань перерахунку ПДФО за 2013 рік*

(витяг)

 

<…>

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, поставлені під час проведення телефонної лінії.

1. Чи правильно робити річний перерахунок ПДФО, визначивши середній місячний дохід за рік?

Ні, не правильно. Одна з попередніх редакцій п.п. 169.4.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачала проведення роботодавцем перерахунку суми доходів у вигляді заробітної плати з урахуванням положень абзацу третього пункту 167.1 ПКУ. Він передбачав застосування ставки податку 17 % до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Наразі п.п. 169.4.2 ПКУ зобов’язує роботодавця зробити у певних випадках перерахунок суми доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги, з урахуванням положень абзацу другого п. 167.1 ПКУ. Тож перерахунок провадиться за окремими місячними доходами.

Розрахована за кожним місяцем сума оподатковуваного доходу порівнюється з граничною сумою доходу, який дає право платнику податку на застосування податкової соціальної пільги, та із сумою, яка визначається для оподаткування за ставкою 15 %.

Після чого проводиться кінцеве оподаткування розрахованого оподатковуваного доходу та визначається сума податку в кожному місяці окремо.

2. Чи включаються до річного перерахунку доходи, відмінні від заробітної плати (оподатковувана разова матеріальна допомога за сімейними обставинами, подарунки)?

<…>

Отже, якщо платнику податку не нараховувалась і не виплачувалась заробітна плата, то перерахунок сум доходів за наслідками податкового року робити не потрібно. Але якщо платник податку, крім заробітної плати, отримував інші види доходів, і до загального оподатковуваного місячного доходу застосовувались (чи мали застосовуватись) різні ставки ПДФО — 15 і 17 %, то інші доходи, які підлягають оподаткуванню, враховуються під час проведення перерахунку.

3. Чи необхідно проводити річний перерахунок доходу всім працівникам, з якими укладений трудовий договір, у т. ч. за сумісництвом?

<…>

Таким чином, за наслідками року провадиться перерахунок сум доходів, нарахованих у вигляді заробітної плати, як працівникам, що працюють за основним місцем роботи, так і працівникам, які працюють за сумісництвом.

<…>

5. Яким чином відобразити результати річного перерахунку ПДФО у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ?

<…>

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг відображаються працедавцем у податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджений наказом ДПА України від 24.12.2010 р. № 1020 (далі — Порядок № 1020).

Якщо внаслідок перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати. У податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ сума податку, яку має бути стягнуто з платника за результатами перерахунку, додається до суми податку, нарахованого в тому кварталі, в якому проведено перерахунок, та відображається у графі 4а.

Якщо внаслідок перерахунку виникає переплата податку, то на її суму зменшується сума нарахованого податку платника за відповідний місяць, а за недостатності такої суми — зменшується сума податкових зобов’язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати (п.п. 169.4.4 ПКУ).

Отже, результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг необхідно відобразити працедавцю у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал звітного року, який заповнюється таким чином:

— у рядках 3 та 3а проставляється сума нарахованого та виплаченого доходу за звітний період;

— у рядках 4 та 4а проставляється сума податку на доходи фізичних осіб з урахуванням суми недоплати/переплати.

6. Протягом 2013 р. на підприємстві було кілька «перехідних» відпусток. У зв’язку з цим виникла ситуація: в червні було нараховано зарплату за червень, відпускні за червень і відпускні за частину липня, податок утриманий і перерахований з усієї нарахованої суми. У липні була нарахована зарплата за кілька відпрацьованих днів, її сума виявилася меншою 1610 грн, тому в цьому місяці до доходу працівника була застосована ПСП. Під час проведення річного перерахунку до зарплати за липень додано відпускні за липень, нараховані раніше, тож права на ПСП у працівника немає. За результатами перерахунку за підсумками року працівнику донараховано ПДФО. Чи є це помилкою, яка підлягає виправленню шляхом подання уточнюючого розрахунку за ф. № 1 ДФ за ІІІ квартал 2013 р., чи результат перерахунку можна відобразити в 1ДФ за ІV квартал 2013 р. у звичайному порядку?

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у т. ч. за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їхня частина) відносяться до податкових періодів їх нарахування (абзац третій пп. 169.4.1 ПКУ).

За останнім абзацем п.п. 169.4.1 ПКУ, якщо протягом року працівник отримував доходи у вигляді заробітної плати за час «перехідних» відпусток, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, такі доходи (їхня частина) відносяться до податкових періодів їх нарахування. Необхідність проведення перерахунку за наслідками звітного року пов’язана, зокрема, з метою виявлення та правильного розподілу таких доходів.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг необхідно відобразити роботодавцем у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал звітного року.

Якщо внаслідок перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати (п.п. 169.4.4 ПКУ).

 

За матеріалами на офіційному сайті Міндоходів: minrd.gov.ua

 

* Додатково на цю тему див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 100, с. 16. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі