Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Які витрати можна врахувати арбітражному керуючому?

Редакція ПБО
Новини від 30.12.2013 р. № 877

Які витрати можна врахувати арбітражному керуючому?

Міндоходів України наказом від 30.12.2013 р. № 877 затвердило Узагальнюючу податкову консультацію щодо переліку витрат фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

У цьому документі податківці нагадали, що відповідно до п. 178.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори) як особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право на вирахування із суми доходу документально підтверджених витрат, необхідних для провадження їх незалежної професійної діяльності.

При цьому зазначені особи повинні стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи й отримати довідку про взяття на облік.

У разі неотримання відповідної довідки об’єктом оподаткування є доходи, одержані від такої діяльності, без урахування витрат.

Також контролери зазначили, що ПКУ не встановлено перелік витрат для фізичних осіб, які провадять незалежну діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів). Водночас податківці навели перелік документально підтверджених витрат, що можуть бути враховані при визначенні сукупного чистого доходу.

До речі, аналогічний перелік витрат податківці наводять і в Узагальнюючій податковій консультації щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), затвердженій наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. № 1185 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10, с. 15).

Можна припустити, що на такий же перелік витрат слід орієнтуватися і іншим самозайнятим фізособам, переліченим у п.п. 14.1.226 ПКУ (зокрема, лікарям, аудиторам, бухгалтерам, оцінювачам, інженерам, архітекторам та ін.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі