Теми статей
Обрати теми

Скаржникам на замітку: плюс 60 днів на подання форми Д8

Редакція ПБО
Стаття

Скаржникам на замітку: плюс 60 днів на подання форми Д8

Для врегулювання ситуацій, коли постачальник не видав покупцю податкову накладну чи видав її з порушеннями порядку заповнення або не зареєстрував у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), існує абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ. Він дозволяє покупцю за таких умов зберегти право на податковий кредит, для чого необхідно скласти та подати заяву зі скаргою на постачальника.

Олександр Ключник, податковий експерт

 

Серед змін, унесених до ПКУ Законом № 657*, є й ті, що стосуються п. 201.10 ПКУ. Абзац одинадцятий названого пункту з 1 січня 2014 року поповнився фрагментом, згідно з яким у покупця на подання скарги тепер є ще 60 календарних днів після граничного строку подання декларації за звітний період, у якому продавець товарів/послуг:

відмовився надати податкову накладну;

порушив порядок заповнення податкової накладної;

порушив порядок реєстрації податкової накладної в ЄРПН.

* Огляду змін, унесених до ПКУ Законом № 657, присвячено матеріал у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 4.

Приємні зміни

Щоб правильно обчислити зазначений строк, потрібно визначитися з «точкою відліку». До появи змін, що набрали чинності з 1 січня 2014 року, у зазначеному абзаці йшлося про право платника подати скаргу разом із декларацією за звітний період. Представники контролюючих органів під таким періодом розуміли той, у якому відбулася перша з подій для виникнення податкових зобов’язань у продавця.

img 1У загальному випадку це період, у якому постачальнику надійшла оплата або ж він здійснив відвантаження. Причому це стосувалося не лише ситуацій, коли податкову накладну не було видано або ж видана накладна мала якісь формальні «дефекти». Строк подання декларації за період, у якому виписувалася податкова накладна, був граничним для подання скарги й у разі відсутності реєстрації податкової накладної в ЄРПН, коли дата видачі податкової накладної й гранична дата її реєстрації в ЄРПН могли відноситися до різних періодів.

Так, у підкатегорії 101.20 Бази знань міститься консультація (яка, мабуть, невдовзі набуде статусу «не чинної» у зв’язку з набуттям чинності обговорюваними нами змінами), присвячена податковій накладній, дата виписки якої дозволяє зареєструвати її протягом законодавчо відведених 15 календарних днів, що «переповзають» на наступний місяць. Здавалося б, якщо скарга пов’язана з нереєстрацією податкової накладної продавцем, можна було б говорити про її подання разом із декларацією за місяць, в якому закінчився строк, відведений для реєстрації.

Але і в цьому випадку платнику-покупцю дозволялося подати скаргу разом із декларацією саме за підсумками місяця, в якому податкова накладна була виписана. Подібна думка висловлювалася неодноразово і не тільки в Базі знань — такий же висновок містився, наприклад, і в листі ДПСУ від 11.03.2013 р. № 5788/7/15-3317-23.

Фрагмент, що поповнив текст абзацу одинадцятого п. 201.10 ПКУ, вже не дозволяє зводити все до періоду, в якому податкова накладна була (мала бути) виписана. І в разі відсутності реєстрації податкової накладної в ЄРПН практично очевидно, що відлік 60 днів, що додалися для подання скарги, слід вести від граничного строку подання декларації за період, в якому порушено порядок реєстрації в ЄРПН. Це принципово важливо в ситуаціях, коли період виписки податкової накладної і період, в якому спливає строк, відведений на її реєстрацію в ЄРПН, не збігаються. Цікаво, що тепер скажуть із цього приводу податківці?

Загалом граничні строки подання скарги покупця на постачальника відповідно до абзацу одинадцятого п. 201.10 ПКУ можна визначити таким чином:

для місячного платника ПДВ: 60 календарних днів, що відлічуються після 20-го числа місяця, наступного за звітним;

для квартального платника ПДВ: 60 календарних днів, що відлічуються після 40-го дня кварталу, наступного за звітним.

Важливо пам’ятати, що подається скарга хоча й протягом нового строку, що «подовжився», але, як і раніше, разом із декларацією. А це означає, що потрібно не помилитися, визначаючи той останній день, у який подання скарги ще можливе. Як приклад розглянемо граничні строки подання скарги на постачальника у випадках, коли «дефектна» податкова накладна відноситься до січня, лютого і березня 2014 року, та їх співвідношення зі строками подання декларацій, що «вміщаються» в цей законодавчо відведений період.

 

Місяць, у якому виписана або має бути виписана ПН (виникли ПЗ)

Граничний строк подання декларації за місяць, у якому виписана або має бути виписана ПН

Наступний граничний строк подання декларації

Наступний граничний строк подання декларації

Граничний строк подання скарги на постачальника згідно з абзацом одинадцятим п. 201.10 ПКУ

Січень 2014 року

20 лютого 2014 року

20 березня 2014 року

21 квітня 2014 року (20 квітня припадає на неділю)

21 квітня 2014 року (60 календарних днів, починаючи з 21 лютого)

Лютий 2014 року

20 березня 2014 року

21 квітня 2014 року (20 квітня припадає на неділю)

20 травня 2014 року

19 травня 2014 року (60 календарних днів, починаючи з 21 березня)

Березень 2014 року

21 квітня 2014 року (20 квітня припадає на неділю)

20 травня 2014 року

20 червня 2014 року

20 червня 2014 року (60 календарних днів, починаючи з 22 квітня *)

* Визначаючи граничний строк подання скарги, ми відлічували 60 календарних днів з 22 квітня 2014 року, оскільки граничним днем подання декларації за березень 2014 року є 21 квітня 2014 року Проте, якби 20 квітня 2014 року не припало на неділю, то розрахунково саме 20 квітня було б граничним днем подання декларації за березень. Не можна виключати, що представники контролюючих органів наполягатимуть на відліку заповітних 60 днів саме від розрахункової дати (у цьому випадку 20 квітня). Тоді і граничний строк подання скарги зміститься на один день у бік зменшення.

 

Як бачимо, граничні строки подання декларацій за відповідні місяці (за третій підряд місяць, уключаючи той, у якому виписана «дефектна» податкова накладна) і граничний строк подання скарги не завжди збігаються. Визначальним є, звісно, граничний строк подання скарги. Наприклад, остання з декларацій, з якою можна подати скаргу на лютневу податкову накладну, — це декларація за квітень. Граничний строк її подання припадає на 20 травня 2014 року. Але законодавчо встановлений строк подання скарги на таку податкову накладну — 19 травня 2014 року. Зрозуміло, потрібно встигнути подати скаргу, а отже, і декларацію, не пізніше 19 травня, оскільки саме в ці строки подання скарги матиме позитивні для покупця наслідки (визнання податкового кредиту).

Вище ми говорили про перенесення строку подання декларації з ПДВ, якщо останній день законодавчо встановленого строку припадає на вихідний. Зауважимо, що для граничного строку подання скарги таке перенесення не передбачене.

Цікаві зміни

Виникає запитання: чи збільшився «скарговий» строк для «квартальників» із появою в абзаці одинадцятому п. 201.10 ПКУ бонусної добавки в 60 днів? На перший погляд — так, адже в зазначеному пункті йдеться про будь-яких платників, а замість місяця або кварталу використовується узагальнене поняття звітний (податковий) період. Отже, зі збільшенням строку всім повинно стати краще. Але чи для всіх платників однаковою мірою краще? Не квапитимемося з відповіддю. Спершу як приклад заповнимо для квартальних платників ПДВ таблицю, аналогічну тій, яку ми розглядали для місячних платників ПДВ.

 

Квартал, у якому виписана або має бути виписана ПН (виникли ПЗ)

Граничний строк подання декларації за квартал, у якому виписана або має бути виписана ПН

Наступний граничний строк подання декларації

Граничний строк подання скарги на постачальника згідно з абзацом одинадцятим п. 201.10 ПКУ

І квартал 2014 року

12 травня 2014 року (10 травня припадає на суботу)

11 серпня 2014 року (9 серпня припадає на суботу)

11 липня 2014 року (60 календарних днів, починаючи з 13 травня 2014 року*)

ІІ квартал 2014 року

11 серпня 2014 року (9 серпня припадає на суботу)

10 листопада 2014 року (9 листопада припадає на неділю)

10 жовтня 2014 року (60 календарних днів, починаючи з 12 серпня 2014 року*)

* Тут в силі ті самі зауваження, що були зроблені в попередній таблиці щодо відліку 60-денного граничного строку. Якщо ви не бажаєте ризикувати — орієнтуйтеся на жорсткіший підхід, що не враховує припадання конкретної розрахункової дати на вихідний день і подальше перенесення граничної дати подання звітності, принаймні доти, доки представники контролюючих органів не заявлять про зворотне (якщо, звісно, таке станеться).

 

Як бачимо, у випадку з квартальними платниками ситуація є значно цікавішою. Наприклад, граничний строк подання скарги на постачальника за податковою накладною, що припадає на І к?????? 2014?????,?? вартал 2014 року, — 11 липня 2014 року. Але останньою декларацією, разом з якою таку скаргу можна подати, є декларація за ІІ квартал 2014 року. І незважаючи на те що декларацію з ПДВ квартальний платник може подавати протягом 40 днів після закінчення звітного періоду (у цьому випадку — до 11 серпня 2014 року), якщо він бажає подати скаргу на недбалого постачальника, то повинен буде подати пакет «декларація + скарга» не пізніше 11 липня 2014 року.

Якщо вимірювати збільшення строку для подання скарги на постачальника в таких відносних одиницях, як податковий період, то для «квартальників» поліпшення виглядає не дуже вражаючим (особливо порівняно з місячними платниками). Та ще з таким значним скороченням строку подання декларації за період, наступний за періодом виписки «дефектної» податкової накладної. Але з іншого боку, час на подання скарги збільшився майже на 2 місяці, що не може не радувати…

До речі, якщо є необхідність подати скаргу, а ви аж ніяк не встигаєте з точними даними для запов­нення декларації з ПДВ (адже замість звичайних 40 днів після закінчення кварталу в такому разі, як ми показали, на заповнення та подання декларації залишається близько 10 днів), можна вдатися до такої «маніпуляції». Подати скаргу з декларацією з ПДВ, у якій проставити завідомо завищені підсумкові показники до сплати до бюджету. Потім у більш-менш спокійній обстановці (адже відведені для подання декларації 40 днів далеко не спливли) порахувати все правильно й подати уточнюючу ПДВ-звітність. Це, взагалі-то, можна зробити не пізніше граничного строку сплати цього податку за звітний період, але для більшого спокою краще укластися у строки декларування ПДВ. У будь-якому разі, якщо ви спочатку завищили величину ПЗ, а тепер коригуєте її в бік зменшення, то жодних штрафів усе одно не буде.

І, нарешті, може виникнути спокуса вдатися до використання нової звітної декларації. З одного боку, подання такої декларації з виправленими показниками до закінчення граничного строку декларування ПДВ звільняє платника від можливих штрафів (див. абзац шостий п. 50.1 ПКУ). З іншого ж боку, це призведе до того, що раніше подана декларація з додатком-скаргою Д8 набуде статусу «до відома». А отже, зникнуть підстави вважати скаргу на постачальника поданою вчасно. Тому такий варіант ми вважаємо неприйнятним.

Зміни, що потребують уточнення

Як завжди, зміни до ПКУ спричинюють не лише приємні чи неприємні наслідки. Вельми часто вони приносять і запитання. У нашому випадку таким запитанням буде доля податкових накладних, виписаних до набуття чинності змінами, внесеними до абзацу одинадцятого п. 201.10 ПКУ (тобто до 1 січня 2014 року). А точніше — строків для подання скарги на постачальника за такими податковими накладними.

Варіанти тут можуть бути різні. Перший варіант — усі нововведення стосуються тільки податкових накладних, період виписки яких (ну, або період, коли вони мали б бути виписані, якщо йдеться про відмову у видачі) припадає на 2014 рік. На наш погляд, варіант невиправдано жорсткий, але його виключати не можна.

Другий варіант — нововведення стосуються не лише «сучасних» (датованих 2014 роком) податкових накладних, а й тих, за якими не закінчився строк подання скарги за колишніми правилами. Так, для місячного платника ПДВ за податковою накладною, виписаною в грудні 2013 року, строк подання скарги було встановлено до 20 січня 2014 року На момент набуття чинності змінами він не закінчився, правила змінилися — і тепер до дати 20 січня 2014 року додадуться ще 60 днів. Варіант доволі спокійний і розумний.

І, нарешті, варіант третій — дозволити застосовувати правило «+60 днів» до будь-якої податкової накладної, за якою граничний строк подання скарги, обчислений як граничний строк подання декларації за період її виписки плюс 60 днів (тобто за новими правилами), припадає на 2014 рік, з урахуванням потрапляння в цей граничний строк і дати подання декларації з ПДВ. Наприклад, «дефектна» податкова накладна виписана в листопаді. Для місячного платника ПДВ період, протягом якого він міг у 2013 році подати разом із декларацією скаргу на постачальника, закінчився 20 грудня 2013 року Але якщо до цієї дати додати 60 днів, то граничний строк припаде на 18 лютого 2014 року. Варіант наскільки привабливий, настільки й мало­ймовірний.

Як завжди, через певний час ми дізнаємося думку міндоходівців із цього приводу, на яку, найімовірніше, і потрібно буде надалі орієнтуватися. Але ж щодо деяких податкових накладних рішення слід приймати вже зараз! Наприклад, у когось може виникнути спокуса «врятувати» податковий кредит за податковою накладною, виписаною ще в жовтні 2013 року. Місячний платник, який має намір поскаржитися на постачальника у зв’язку з такою накладною, може подумки додати до 20 листопада 2013 року 60 днів і подати скаргу разом із декларацією за грудень 2013 року (зрозуміло, вписавшись у граничні «скаргові» строки, а не в граничні строки подання декларації за грудень). Але ми так робити не радили б — виходячи з інстинкту самозбереження та ґрунтуючись на життєвому досвіді J.

Великими є шанси на те, що переможе другий із розглянутих нами варіантів. З одного боку, він виглядає розумним компромісом між крайнощами. З іншого — внутрішньо логічний. Хоча, повторимо, гарантувати, що переможцем не виявиться найбільш жорсткий підхід (нові правила — тільки для нових податкових накладних) сьогодні не можна.

 

висновки


img 2
 
 
  • У разі бажання подати скаргу на постачальника з метою зберегти податковий кредит за невиданою, виданою з порушеннями порядку заповнення або незареєстрованою в ЄРПН податковою накладною, потрібно правильно зіставити граничні дати подання декларації з ПДВ та скарги. Орієнтуватися слід на більш ранню з них.

  • При збігу граничного строку подання декларації з ПДВ із вихідним днем передбачено перенесення цього строку на найближчий робочий день. Для граничного строку подання скарги на постачальника таке перенесення не передбачене.

  • Питання про те, чи відлічувати 60 днів від реального останнього дня подання декларації за період виписки «дефектної» податкової накладної (з урахуванням можливого перенесення через збіг розрахункової дати з вихідним днем) або ж від розрахункової дати (без урахування зазначеного перенесення), залишається відкритим.

  • Також немає повної ясності щодо того, на які податкові накладні повинні поширитися нові строки подання скарги — чи тільки на ті, що виписані у 2014 році, чи й на деякі з числа виписаних у 2013 році. Ми вважаємо, що до податкових накладних 2013 року, до яких може застосовуватися новий, більш тривалий період для подання скарг, повинні включатися ті, за якими не закінчився строк подання скарг, що діяв до 1 січня 2014 року. Проте офіційної думки ані щодо такого, ані щодо будь-якого іншого підходу поки що немає.

  • Незалежно від збільшення строку для подання скарги, не забувайте, що при поданні звітності в електронному вигляді (у тому числі, декларації з ПДВ) копії товарних чеків або інших розрахункових документів, які підтверджують оплату товару/послуги, або копії первинних документів, що підтверджують отримання товару/послуги, подаються в паперовому вигляді (у порядку, встановленому для подання звітності в паперовому вигляді). Це одна з необхідних умов отримання права на податковий кредит, зазначена в абзаці одинадцятому п. 201.10 ПКУ.

 

Документи статті

  1. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  2. Закон № 657 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» від 24.10.2013 р. № 657-VII.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі