Теми статей
Обрати теми

«Вітчизняні» операції з давальницькою сировиною: продовжуємо розмову

Редакція ПБО
Стаття

«Вітчизняні» операції з давальницькою сировиною: продовжуємо розмову

Сподіваємося, ви вже ознайомилися в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 1 — 2, с. 20 з першою частиною публікації, присвяченої операціям з давальницькою сировиною, що здійснюються резидентами в межах України. У ній ми говорили про відображення таких операцій в обліку з податку на прибуток і ПДВ. Сьогодні ми завершуємо цю публікацію.

Олексій Павленко, податковий експерт

 

Пропонуємо увазі читачів деякі питання щодо єдиного та акцизного податку, пов’язані з давальницькими операціями, а також бухгалтерський облік операцій із давальницькою сировиною на основі конкретного прикладу.

Єдиний податок

Давальницькі операції єдиноподатникам, коли вони є переробниками, можуть бути вигідні, оскільки обкладатися ЄП у них буде тільки вартість послуг з переробки, а не вся вартість ГП (як у ситуаціях, коли відносини будуються за принципом купи-продай). Та й замовники, залучаючи як переробників сировини єдиноподатників, можуть мати з цього певну економію — адже вартість послуг єдиноподатника увійде до собівартості ГП та зменшить податок на прибуток (або ПДФО, якщо замовник — ФОП на загальній системі). Зауважимо, що єдиноподатників часто використовують у давальницьких схемах із метою оптимізації оподаткування.

Водночас слід мати на увазі, що платники ЄП — ФОП, віднесені до групи 2, послуги з переробки давальницької сировини можуть надавати, тільки якщо замовником за давальницьким договором є звичайна фізособа або теж платник ЄП (з числа як фіз-, так і юросіб).

На цей момент прямо вказують головні фіскали в одній із консультацій, розміщених у підкатегорії 107.03 Бази знань. Висновок податківців ґрунтується на такому: оскільки операції з виробництва продукції з давальницької сировини є за своєю суттю операціями з надання послуг замовнику, то виготовлення платником ЄП групи 2 продукції з давальницької сировини підприємства, яке перебуває на загальній системі, є порушенням умов застосування спрощеної системи оподаткування (зокрема, норм п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

І, скажемо відверто, оскаржити такий висновок буде вкрай складно

Крім того, єдиноподатникам із числа як юр-, так і фізосіб, задіяних у давальницьких схемах у будь-якій ролі (чи то замовника, чи то переробника), слід пам’ятати і про обмеження для них негрошової форми розрахунків

Тобто розрахунки за послуги з переробки сировиною, ГП і навіть заліком грошових заборгованостей є вкрай небажаними*. Розрахунки в таких ситуаціях краще здійснювати виключно грошовими коштами.

* Про заборону таких способів розрахунків для єдиноподатників та наслідки в разі її порушення читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 18, с. 46.

Акцизний податок

Платниками акцизного податку є у тому числі особи, які виготовляють на митній території України підакцизну продукцію з давальницької сировини (п.п. 212.1.1 ПКУ).

При цьому для давальницьких випадків у ПКУ передбачено спеціальний механізм сплати акцизного податку (серед інших див. п. 212.2 ПКУ).

Цей механізм полягає в такому. Замовник, за договором з яким виробляються з давальницької сировини товари (продукція), при отриманні від переробника готової підакцизної продукції, зобов’язаний перерахувати (не пізніше дати відвантаження йому такої готової продукції) на поточний рахунок переробника суму акцизного податку. Ця сума розраховується переробником (згідно зі ставками, що діють), і при отриманні її від замовника перераховується переробником до бюджету. Без сплати замовником акцизу переробнику, останній ГП йому не відпустить.

Якщо ж передана в переробку сировина є «занадто дешевою» (тобто її вартість буде менше 20 % вартості підакцизної ГП), то, як ми вже зазначали, операції з цією сировиною для податкових цілей не повинні вважатися операціями з давальницькою сировиною.

Тоді постає запитання: хто і як «за підсумками» таких («недо-давальницьких») операцій повинен сплачувати акцизний податок?

На нашу думку, в такому разі платником акцизу залишається та сама особа — тобто замовник, але він уже повинен сплачувати його не через «податкового агента» — переробника, а безпосередньо до бюджету і не «наперед» (авансом), а вже при продажу підакцизної продукції. Тому, можливо, у низці «давальницьких» ситуацій (коли продукт переробки — підакцизний) вигідно занижувати вартість давальницької сировини, щоб вона була нижче від згаданого «20 % порога» й операція з переробки цієї сировини для податкових цілей перестала вважатися «давальницькою». Адже «давальницький» механізм сплати акцизу (таким собі авансом) вимагає відволікання в замовника-давальця оборотних коштів (аж до залучення для цієї сплати кредитних коштів). Але ж акциз — податок непрямий і має сплачуватися за рахунок коштів покупця підакцизних товарів, а в «давальницькому» механізмі сплати акцизу, передбаченому п. 212.2 ПКУ, цей принцип порушується. Що може негативно позначитися на фінансовому стані замовника.

Водночас звертаємо увагу, що тут вирішальне значення може мати те, хто в цій («нижче 20 %») ситуації вважатиметься виробником кінцевого продукту.

Річ у тім, що в п.п. 222.1.1 ПКУ, який теж поширюється на цю ситуацію, зазначено: платником акцизного податку є особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини. Оскільки в нашому випадку (через неперевищення «20 % порога») операція не вважатиметься операцією з давальницькою сировиною, то платником акцизного податку згідно з цією нормою повинна бути особа, яка вважатиметься виробником підакцизної продукції.

Отже, якщо виробником давальницької продукції в такому разі вважатиметься замовник, то викладене вище (щодо сплати акцизу за звичайною, а не за «давальницькою» схемою) сумнівів не викликає.

Якщо ж виробником вважатиметься переробник, то податківці, найімовірніше, і в такій («нижче 20%-вій») ситуації вимагатимуть сплати акцизного податку за згаданим спеціальним механізмом, передбаченим для «давальницької» продукції в п. 212.2 ПКУ.

Бухоблік

Тепер про відображення давальницьких операцій у бухобліку.

У замовника. При переданні власної давальницької сировини на переробку її вартість продовжує відображатися у замовника на балансі, але при цьому переноситься до дебету субрахунку 206 «Матеріали, передані в переробку». Аналітичний облік переданої давальницької сировини ведеться в розрізі, що забезпечує інформацію про підприємства-переробників та контроль за операціями з переробки та відповідними витратами.

Підхід Мінфіну до бухвідображення давальницьких операцій замовником викладено в Інструкції № 291 (див. в описі субрахунку 206) і підтверджено в одному з його листів (від 22.06.2007 р. № 31-34000-10-16/12889): витрати на переробку матеріалів/сировини, що оплачуються стороннім організаціям, повинні відображатися безпосередньо за дебетом рахунків, на яких ведеться облік виробів, отриманих із переробки.

Тобто вартість послуг із переробки, оминаючи рахунок 23 «Виробництво», має списуватися одразу до дебету рахунка 26 «Готова продукція» (27 «Продукція сільськогосподарського виробництва»). Якщо ж продукт переробки є напівфабрикатом, то вона відобразиться за дебетом рахунка 25 «Напівфабрикати» (з якого згодом — при переданні в подальше виробництво — проводиться списання до дебету рахунка 23).

На практиці часто вартість послуг із переробки (а також вартість сировини та інших витрат, що включаються до собівартості ГП), бухгалтери акумулюють на дебеті рахунка 23*.

* З подальшим їх списанням у складі фактичної собівартості ГП із кредиту рахунка 23 до дебету відповідного рахунка — 26 (27).

І хоча такий підхід не дуже корелює з Інструкцією № 291, але його викладено у деяких галузевих бухгалтерських нормативах.

Ми ж далі дотримуємося підходу Мінфіну.

У переробника. Згідно з Інструкцією № 291 при переробці сировини вартість давальницької сировини відображається у переробника поза балансом (виняток — частина сировини, отримана як оплата за переробку). Аналітичний облік сировини може вестися переробником у розрізі замовників, видів сировини та за місцями зберігання або переробки.

Вартість ГП, виготовленої з цієї сировини, також відображається поза балансом.

Інструкція № 291 містить для цього позабалансовий субрахунок 022 «Матеріали, прийняті для переробки».

Для цілей відображення на цьому субрахунку руху давальницької сировини, а крім того, і ГП**, можна ввести на ньому додаткові субрахунки:

0221 — «Давальницька сировина на складі»;

0222 — «Давальницька сировина в переробці»;

0223 — «Готова продукція з давальницької сировини».

** Позабалансовий субрахунок 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні», на наш погляд, для цих цілей не підходить (див. його опис в Інструкції № 291).

Готову продукцію переробнику зручніше, на наш погляд, обліковувати поза балансом — за ціною витраченої на неї сировини. Узагалі-то, можливий варіант відображення за обліковими (наприклад, договірними) цінами. Хоча він не дуже зручний, оскільки для цього доведеться «дооцінювати» вартість сировини, витраченої на виробництво такої ГП.

Переробник обліковує витрати, що входять до собівартості його послуг із переробки сировини, за дебетом рахунка 23, а потім списує їх (без урахування вартості переробленої сировини) «під реалізацію» — до дебету субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Приклад. Підприємство-замовник передає за договором про переробку давальницької сировини підприємству-переробнику соснову дошку для виготовлення міжкімнатних дверей.

Вартість давальницької сировини (соснової дошки) становить 30000 грн. (без ПДВ). Вартість послуг переробки сировини на готову продукцію (двері) становить 72000 грн. (у тому числі ПДВ — 12000 грн.), собівартість послуг із переробки сировини дорівнює 50000 грн.

У результаті переробки отримані та передані переробником замовнику зворотні відходи оціночною вартістю 700 грн.

Згідно з договором оплата за послуги здійснюється частково сировиною — на суму 12000 грн. (ця сировина не є давальницькою і передається переробнику за окремою накладною (актом)), частково грошовими коштами — на суму 60000 грн.

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

У замовника

1

Передано давальницьку сировину (дошки) переробнику для виробництва дверей

206

201

30000

2

Передано сировину, призначену для оплати за переробку

Відображено дохід

377

712

12000

10000

Нараховано ПЗ з ПДВ

712

641

2000

Списано собівартість сировини

943

201

7000

7000

3

Підписано акт про виконання послуг із переробки сировини

26

631

60000

Включається до собівартості ГП*

4

Відображено ПК з ПДВ із вартості наданих послуг

641

631

12000

5

Списано сировину (дошки) до собівартості ГП (міжкімнатних дверей)

26

206

30000

Включається до собівартості ГП*

6

Одночасно оприбутковано (за рахунок зменшення собівартості ГП) в оцінці можливого використання повернені переробником техвідходи виробництва (шматки дошок, від яких ще можна отримати економічну вигоду)

209

26***

700

7

Здійснено оплату частини вартості послуг переробника грошовими коштами

631**

311

60000

8

Відображено залік заборгованості за поставлену в оплату сировину

631

377

12000

* Ці суми будуть у податковому обліку включені до витрат (у складі собівартості ГП) у періоді продажу ГП.

** Якби спочатку перераховувалася передоплата, то сума відображалася б за дебетом субрахунку 371 (плюс — ПК із ПДВ: Дт 641 — Кт 644). Потім за датою підписання акта складалася б проводка: Дт 631 — Кт 371 (а на суму ПДВ: Дт 644 — Кт 631).

*** Згідно з п. 12 П(С)БО 16 «Витрати» і п.п. 138.8.1 ПКУ прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва. При звичайному (не давальницькому) виробництві тут, як правило, складається проводка: Дт 209 — Кт 23.

У переробника

1

Відображено надходження давальницької сировини від замовника

0221

30000

2

Оприбутковано сировину, отриману як оплата за переробку

201

631

10000

3

Відображено ПК із вартості сировини

641

631

2000

4

Передано сировину (дошка) зі складу до цеху для переробки

0222

0221

30000

5

Включено різні витрати до собівартості послуг із переробки сировини

23

13, 20, 23, 24, 25, 91, 651, 661, 685…

50000

(собівартість списується до витрат за датою підписання акта)

6

Підписано акт про виконання послуг із переробки

361

703*

72000

60000

7

Нараховано ПЗ з ПДВ

703

641

12000

8

Списано «під реалізацію» собівартість послуг із переробки

903

23

50000

50000

9

Відображено фінансовий результат від надання послуг

703

791

60000

791

903

50000

* Якщо замовник перерахує передоплату за послуги, тоді спочатку буде проводка: Дт 311 — Кт 681 (плюс — ПЗ із ПДВ: Дт 643 — Кт 641), а при підписанні акта: Дт 681 — Кт 361, Дт 361 — Кт 703 (і на суму ПДВ: Дт 703 — Кт 643).

10

Оприбутковано поза балансом ГП (міжкімнатні двері — за вартістю сировини) та зворотні відходи (у кількісному виразі)

0223

0222

30000

11

Надходження грошової частини оплати за переробку

311

361

60000

12

Відображено залік заборгованості за отриману в оплату послуг сировину

631

361

12000

13

Передано замовнику ГП (міжкімнатні двері) та техвідходи виробництва (шматки дошок)

0223

30000

 

 

 

 

висновки


img 1
 
 
  • Якщо вартість переданої в переробку сировини буде менше 20 % вартості підакцизної ГП, то, на нашу думку, в такому разі замовник (якщо саме він вважатиметься виробником ГП) уже повинен сплачувати акциз не через «податкового агента» — переробника, а безпосередньо до бюджету. І не «наперед» (авансом), а вже при продажу підакцизної продукції.

  • Платники ЄП групи 2 послуги з переробки давальницької сировини можуть надавати, тільки якщо замовником за давальницьким договором є або звичайна фізособа, або теж платник ЄП (із числа як фіз-, так і юросіб).

  • На думку Мінфіну, витрати на переробку давальницької сировини, що оплачуються стороннім організаціям, повинні у замовника відображатися безпосередньо за дебетом рахунків (26, 27), на яких ведеться облік виробів, отриманих із переробки.

 

Документи статті

  1. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  2. ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

  3. Інструкція № 291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі