Теми статей
Обрати теми

Для визначення розміру певних платежів до нормативної грошової оцінки ріллі застосовуються коефіцієнт індексації та коефіцієнт 1,756

Редакція ПБО
Лист від 13.02.2012 р. № 1979/22/4-12
img 1

оцінка земель

img 2

Для визначення розміру певних платежів до нормативної грошової оцінки ріллі застосовуються коефіцієнт індексації та коефіцієнт 1,756

Лист Державного агентства земельних ресурсів України від 13.02.2012 р. № 1979/22/4-12

 

Нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь проведена в повному обсязі станом на 01.07.95 відповідно до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 року № 213 (зі змінами).

img 3Результати зазначеної нормативної грошової оцінки є базою для справляння земельного податку, фіксованого сільськогосподарського податку, орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності, визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай), державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом.

Значення нормативної грошової оцінки земель щороку уточнюється на коефіцієнт індексації, який визначається відповідно до законодавства.

Постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2011 року № 1185 «Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» передбачено, що для врахування змін у рентному доході, який створюється при виробництві зернових культур, до показників нормативної грошової оцінки ріллі, проведеної станом на 1 липня 1995 року (з урахуванням індексації), застосовується коефіцієнт 1,756.

Отже, на думку Держземагентства України, у 2012 році при видачі витягів (довідок) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (незалежно від місцерозташування) для справляння земельною податку, орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності, визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай), державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок показники нормативної грошової оцінки ріллі, проведеної станом на 1 липня 1995 року, перераховуються на коефіцієнт індексації та на коефіцієнт 1,756, крім нормативної грошової оцінки ріллі, при розрахунку якої рентний дохід обчислювався з урахуванням ціни центнера зерна на дату оцінки, пізнішу за 1995 рік.

Водночас незмінним залишається податкове навантаження для платників фіксованого сільськогосподарського податку, базою оподаткування для яких згідно із статтею 303 Податкового кодексу України залишиться нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь, що проведена за станом на 1 липня 1995 року.

При визначенні у 2012 році нормативної грошової оцінки земельної частки (паю) відповідно до сертифікатів на право на земельну частку (пай) коефіцієнт 1,756, на нашу думку, має застосовуватись до площі ріллі, що припадає на земельну частку (пай) по конкретному сільськогосподарському підприємству відповідно до документації щодо видачі таких сертифікатів.

В той же час здійснення контролю за правильністю обчислення податків, зборів та інших платежів, установлених законодавством, не відноситься до компетенції Державного агентства земельних ресурсів України, тому позиція Державної податкової служби є вирішальною для остаточної відповіді з означеного питання.

 

Перший заступник Голови А. Кадомський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі