Теми статей
Обрати теми

Подаємо Відомість розподілу до «нещасного» Фонду

Редакція ПБО
Стаття

Подаємо Відомість розподілу до «нещасного» Фонду

Щороку роботодавці зобов’язані подавати звіт до Фонду соціального страхування від нещасного випадку. Мета — перегляд показників для віднесення до класу професійного ризику. Що це за звіт, за якою формою і коли він подається, як заповнюється — на всі ці запитання ви знайдете відповіді в цій статті.

Катерина Скрипкіна, експерт з питань оплати праці

 

Перш ніж перейти до суті питання, тобто до порядку подання річного звіту до «нещасного» Фонду, з’ясуємо, для чого його подають роботодавці. І ви зрозумієте, що в цього звіту важлива роль. Отже, переходимо до справи.

Для чого потрібно подавати річний звіт до «нещасного» Фонду?

Розмір єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) у частині нарахувань (тобто що сплачується роботодавцем) на фонд оплати праці в загальному випадку залежить від класу професійного ризику виробництва, до яких роботодавців відносять з ураху­ванням видів їх економічної діяльності (абзаци перший і другий ч. 5 ст. 8 Закону № 2464, п.п. 1 п. 3.1 Інструкції № 455).

Хто ж відносить роботодавців до класу профризику? Це обов’язок Фонду соціального страхування від нещасних випадків (далі — ФНВ). Саме він веде облік показників для визначення класу професійного ризику виробництва (ст. 24 Закону № 1105).

ФНВ приймає рішення про віднесення роботодавця до певного класу професійного ризику виробництва при взятті його на облік згідно з Порядком № 30 та Порядком визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності, затвердженим постановою КМУ від 08.02.2012 р. № 237. Про це ФНВ повідомляє орган Міндоходів, який видає роботодавцю повідомлення про взяття на облік.

Щороку орган ФНВ здійснює перегляд із початку поточного року належності страхувальника до класу професійного ризику виробництва за основним видом економічної діяльності. Для цього роботодавці-страху­вальники зобов’язані подавати Відомість розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності (далі — Відомість розподілу).

Порядок подання Відомості розподілу

Відомість розподілу подають усі страхувальники-роботодавці (підприємства (їх філії, відокремлені підрозділи), бюджетні установи та підприємці). Звіт подається за формою, наведеною в додатку 5 до Порядку № 30.

Страхувальники подають Відомість розподілу один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним, до ФНВ за місцезнаходженням (місцем проживання)

Перенесення строку для випадку, якщо останній день подання припаде на вихідний, святковий або неробочий, не передбачене. Звіт за підсумками 2013 року потрібно подати не пізніше 24 січня 2014 року.

Порядок заповнення Відомості розподілу

На запитання «як заповнювати Відомість розподілу?» Порядок № 30 відповіді не дає. Узагальнивши досвід щодо заповнення інших звітів для роботодавців, вважаємо, що при складанні Відомості розподілу потрібно дотримуватися таких правил:

— заповнювати українською мовою, кульковою ручкою синім або чорним чорнилом, без помарок та виправлень;

— незаповнені рядки прокреслювати.

Якщо звіт подає підприємство, він має бути підписаний керівником та головним бухгалтером (за наявності посади). Підприємець сам підписує свій звіт.

Порядок заповнення граф Відомості розподілу для зручності наведемо в таблиці.

 

Графи 1 і 2

Указуємо код та назву з Класифікатора ДК 009:2010 кожного виду економічної діяльності, який ви фактично здійснювали у 2013 році, а не ті види, які були зазначені при державній реєстрації

Графа 3

Зазначаємо показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП), розрахований згідно з п. 3.2 Інструкції № 286*. Показник доведеться розрахувати і в цілому за 2013 рік, і за кожним видом економічної діяльності, вписаним до граф 1 і 2. Заповнюємо в цілих одиницях

* Детально про механізм розрахунку СКШП на с. 37. Причому, оскільки порядок округлення СКШП, що використовується у Відомості розрахунку, Порядком № 30 не визначено, вважаємо, що цей показник потрібно округлювати за правилами, встановленими Інструкцією № 286.

Графа 4

Вказуємо у відсотках питому вагу СКШП щодо відповідного виду економічної діяльності в загальній СКШП. Для цього СКШП за кожним видом економічної діяльності (графа 3 за рядком виду діяльності) ділимо на загальний показник СКШП за рік та множимо на 100. Результат округлюємо до цілих. Сума показників за всіма рядками графи 4 дорівнює 100 %

Графа 5

Зазначаємо обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг (без ПДВ, акцизу) за 2013 рік. Підприємства цей показник визначають за даними бухгалтерського обліку. Підприємці, які не ведуть бухоблік, повинні зробити вибірку сум обсягів реалізованої продукції на підставі первинних документів на відвантаження товару (робіт, послуг). Для цього вони можуть використовувати дані книг обліку (без урахування отриманих авансових оплат, за якими фактично відвантаження продукції не було). Не забудьте виключити ПДВ та акциз (якщо вони нараховуються). Показник вказуємо в тисячах гривень (можна заповнювати з декількома знаками після коми). Бюджетні установи, які не отримували дохід від реалізації продукції, робіт, послуг, проставляють у цій графі прокреслення

Графа 6

Вказуємо у відсотках питому вагу обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за відповідним видом економічної діяльності в загальному обсязі реалізації. Для цього обсяг реалізації за кожним видом економічної діяльності (графа 5 за рядком виду діяльності) ділимо на загальний показник СКШП за рік та множимо на 100. Сума показників за всіма рядками графи 6 дорівнює 100 %. Бюджетні установи, які не отримували дохід від реалізації продукції, робіт, послуг, проставляють у цій графі прокреслення

 

Перевірка даних Відомості розподілу

Як зазначалося вище, робочий орган ФНВ на підставі Відомості розподілу здійснює перегляд із початку поточного року належності страхувальника до класу професійного ризику виробництва. Адже страхувальник міг змінити основний вид економічної діяльності. Що буде, якщо це сталося? Власне кажучи, нічого страшного.

Якщо зміна основного виду економічної діяльності спричинила зниження класу професійного ризику виробництва, то очікуйте з перевіркою ФНВ. Мета її проведення — перевірити достовірність поданих страхувальником даних про види економічної діяльності. Така перевірка є позаплановою і проводять її в порядку, передбаченому розд. IV Порядку № 30. Строк проведення позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва — 2 робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Вид економічної діяльності, який страхувальник указав як основний, перевірятимуть на підставі даних первинних бухгалтерських документів та звірятимуть із даними форми державного статистичного спостереження № 1-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства» (п. 4.15 Порядку № 30).

Про зміну роботодавцю класу профризику робочий орган ФНВ повідомляє ДПІ. Дані про зміну класу професійного ризику виробництва ДПІ передає держреєстратору, Пенсійному фонду та фондам соціального страхування в порядку взаємного обміну інформацією.

Приклад. Підприємство провадить два види економічної діяльності:

— 14.31 «Виробництво панчішно-шкарпеткових виробів»;

— 15.20 «Виробництво взуття».

Середньооблікова чисельність штатних працівників за 2013 рік становила 50 осіб, із них 8 зайняті у виробництві панчішно-шкарпеткових виробів, 42 — у виробництві взуття.

Обсяг реалізованої продукції у 2013 році становив 6149000,00 грн., із них від реалізації панчішно-шкарпеткових виробів отримано 125000,00 грн., від реалізації взуття — 6024000,00 грн.

Фрагмент Відомості розподілу за 2013 рік, заповненої підприємством, див. на с. 18.

Із доцільністю подання Відомості розподілу до органу ФНВ усе зрозуміло. Звертаємо увагу несвідомих роботодавців! За несвоєчасне подання Відомості розподілу на посадових осіб підприємств та підприємців, які використовують найману працю, може бути накладено адмінштраф за ст. 1654 КпАП від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн.). Справи про адміністративні правопорушення розглядають керівники органів ФНВ та їх заступники.

І на завершення ще один важливий момент. Роботодавці, в яких є заборгованість за внесками до ФНВ (справлялися до 01.01.2011 р.), додатково до 25.01.2014 р. подають квартальний звіт за формою додатка до постанови правління ФНВ від 30.11.2010 р. № 31 («Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України»).

Початок року — непростий для бухгалтера період. Сподіваємося, що наша стаття дещо полегшить вашу працю.

 

<…>

Відомість

розподілу чисельності працівників,
річного фактичного обсягу реалізованої продукції
 (робіт, послуг)
за видами економічної діяльності

за 2013 рік

 

Подається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним.

 

Код виду економічної діяльності за КВЕД

Найменування виду економічної діяльності

Середньооблікова кількість штатних працівників, осіб

Питома вага середньооблікової кількості штатних працівників за відповідним видом економічної діяльності в загальній середньообліковій кількості штатних працівників, %

Обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг (без ПДВ, акцизу), тис. грн.

Питома вага обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за відповідним видом економічної діяльності в загальному обсязі реалізованої продукції (робіт, послуг), %

1

2

3

4

5

6

14.31

Виробництво панчішно-шкарпеткових виробів

8

16

125

2

15.20

Виробництво взуття

42

84

6024

98

Усього:

50

100 %

6149

100 %

<…>

 

висновки


img 1
 
 
  • Усі роботодавці, які використовують найману працю, зобов’язані подати Відомість розподілу за 2013 рік із метою перегляду класу профризику не пізніше 24 січня 2014 року. Від цього залежить, у якому розмірі ви сплачуватимете ЄСВ у частині нарахувань у 2014 році.

  • У Відомості розподілу коди та назви видів економічної діяльності вказуйте згідно з Класифікатором ДК 009:2010.

  • За несвоєчасне подання Відомості розподілу посадовим особам підприємства (підприємцю) загрожує штраф від 136 до 255 грн.

 

Документи статті

  1. КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

  2. Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

  3. Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

  4. Порядок № 30 — Порядок віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), затверджений постановою правління ФНВ від 30.11.2010 р. № 30.

  5. Класифікатор ДК 009:2010 — Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010, затверджена наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457.

  6. Інструкція № 286 — Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі