Теми статей
Обрати теми

Щодо нових форм податкових декларацій

Редакція ПБО
Лист від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17
img 1

податок на прибуток

img 2

Щодо нових форм податкових декларацій

Лист Міністерства доходів і зборів України від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17

 

З метою належного адміністрування, правильного розрахунку податкових зобов’язань та своєчасного надходження до бюджету податку на прибуток підприємств Міністерство доходів і зборів України повідомляє таке.

Протягом 2012 — 2013 рр. до Податкового кодексу України (далі — Кодекс) внесено ряд суттєвих змін та доповнень, у тому числі пов’язаних з оподаткуванням прибутку підприємств. Крім того, положеннями Закону України від 04.07.2013 р. № 404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи» передбачено, що форма податкової декларації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

На сьогодні Міндоходів України для державної реєстрації до Міністерства юстиції України направлено форми податкових декларацій, які затверджено наказами від 16.12.2013 р. № 810 «Про затвердження форми Податкової декларації про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи та Порядку ведення обліку результатів спільної діяльності на території України без створення юридичної особи» (далі — Податкова декларація про спільну діяльність) та від 30.12.2013 р. № 872 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі — Податкова декларація підприємств).

Проекти форм податкових декларацій з податку на прибуток банку, з податку на доходи (прибуток) страховика, розрахунків податкових зобов’язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток та з податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, а також податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями на даний час узгоджуються із зацікавленими міністерствами і відомствами та після затвердження відповідними наказами Міндоходів України найближчим часом будуть подані до Міністерства юстиції України для державної реєстрації.

Показники податкових декларацій повною мірою приведено у відповідність із внесеними до Кодексу змінами та доповненнями. Зокрема, Податкова декларація підприємств містить чіткий розрахунок авансових внесків з податку на прибуток як для 2014 р., так і для майбутніх звітних (податкових) років, та нову редакцію додатка ЦП «Операції з цінними паперами…», в якому враховуються показники доходів та витрат від операцій:

з цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі (табл.1, 2);

з корпоративними правами в іншій, ніж цінні папери, формі та окремими видами цінних паперів (табл. 3);

з РЕПО та деривативами (табл. 4).

Водночас податкові декларації доповнено новим додатком ТЦ, в якому платником податку відображається «Самостійне, пропорційне та/або зворотне коригування податкових зобов’язань платника податку для цілей трансфертного ціноутворення».

Удосконалено також окремі додатки, зокрема додаток СБ «Суми врегулювання сумнівної та безнадійної заборгованості».

Відповідно до абзацу другого п. 46.6 ст. 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків) чинні до такого визначення.

Водночас з урахуванням викладеного Міністерство доходів і зборів України переконливо рекомендує платникам податку подавати податкову звітність до територіальних органів Міністерства доходів і зборів України за звітний (податковий) 2013 р. за новими формами, оскільки це дасть можливість правильно визначити податкові зобов’язання з податку на прибуток, що, відповідно, запобігатиме виникненню непорозумінь між контролюючими органами та платниками податків.

У контексті вищенаведеного зазначаємо про таке:

згідно з п. 49.18 ст. 49 та п. 57.1 ст. 57 Кодексу податкові декларації подаються платниками податку на прибуток, базовим звітним (податковим) періодом для яких є:

календарний квартал — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) тобто не пізніше 10 лютого 2014 р.;

календарний рік — протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, тобто не пізніше 3 березня 2014 р.

Виходячи з положень п. 46.2 ст. 46 Кодексу платник податку на прибуток разом з річною податковою декларацією має подавати річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Відповідно до п. 49.4 ст. 49 Кодексу платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

Міндоходів «переконливо рекомендує»

 

Кажуть, суспільство розвивається по спіралі. Хоча в цьому випадку доречніше сказати — історія обертається по колу. Утім, уважний погляд може угледіти певний «розвиток». Якщо раніше «переконливі рекомендації» такого роду ми чули від ДПАУ, а згодом від ДПСУ, то тепер це саме звучить з вуст Міндоходів.

Не згадуватимемо зараз усі приклади з історії, а приділимо увагу поточному моменту. Ситуація вельми прозаїчна. Міндоходів у новій формі декларації потрібно було відреагувати на ключові податковоприбуткові зміни. Так, їх чимало, але на останніх стоїть дата «4 липня 2013 року» (закони України № 403-VII і № 408-VII). Час був, але Міндоходів довго «розгойдувалося» і в розумні строки затвердити нову форму не встигло.

Розплачуватися доводиться платникам податку на прибуток. Саме їм сьогодні (у самий розпал звітної кампанії) переконливо рекомендують подавати декларацію з прибутку за новими формами. Щоправда, нова декларація ще не з’явилася на світ. На жаль, світ остаточного її варіанта також допоки не бачив. На офіційному сайті відомства є лише проект, але немає гарантій тотожності тексту з документом, який зареєструє Мін’юст. Немає форми в комп’ютерних програмах та сервісах зі складання та подання звітності (при цьому в листі, що коментується, дбайливо нагадують про необхідність подання великими та середніми платниками звітності в електронній формі). Усе це інтонацію листа Міндоходів не пом’якшує.

Дійсно, у деяких випадках стара форма не дає можливості правильно розрахувати податок на прибуток. Насамперед це стосується платників, які сплачують авансові внески, а також які здійснюють операції з цінними паперами, прибуток від яких оподатковується за ставкою 10 %. Не просто заповнити форму, що діє, і суб’єктам індустрії програмної продукції, які провадять не лише діяльність, що оподатковується за ставкою 5 %.

Наприклад, існуюча («стара») форма декларації не дозволяє адекватно розрахувати в декларації за 2013 рік суму майбутніх авансових внесків. Причому ця проблема стала очевидною ще рік тому. Схожа ситуація і з податковими зобов’язаннями за операціями з деякими цінними паперами. Про ситуацію з ціннопаперовим додатком до декларації ми писали в редакційному коментарі до листа Міндоходів від 17.04.2013 р. № 1423/7/99-99-19-03-01-17 («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 34, с. 6).

Тим часом, старий бланк, як і раніше, підходить для всіх інших (тобто влаштовує більшу частину платників податку на прибуток). При цьому згідно з існуючими правилами єдиним законним варіантом є все ж подання декларації за старою формою (п. 46.6 ПКУ). Проте Міндоходів (хоча і з посиланням на можливість правильного визначення податкових зобов’язань) не робить ні для кого винятків. По суті, рекомендація використовувати нову форму декларації стосується всіх платників податку на прибуток. Свою позицію Міндоходів підсилює тезою про необхідність «запобігання виникненню непорозумінь між контролюючими органами і платниками податків».

Декларація традиційно не забезпечена порядком заповнення. Та і часу для уважного вивчення змін у платників (особливо квартальників) майже не залишилося. У цих умовах ми не покидаємо наших читачів наодинці з новою прибутковою звітністю, а наступний номер (ви його отримаєте вже 30.01.2014 р.) повністю присвятимо детальному аналізу всіх новацій!

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі