Теми статей
Обрати теми

Щодо змін у порядку реєстрації, обліку та звітності

Редакція ПБО
Лист від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17
img 1

ПДВ

img 2

Щодо змін у порядку реєстрації, обліку та звітності

Лист Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 р. № 1094/7/99-99-19-04-02-17

(витяг)

 

Міністерство доходів і зборів України у зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2014 р. змін до Податкового кодексу України (далі — Кодекс), зокрема в частині податку на додану вартість, інформує про таке.

Законом України від 24.10.2013 р. № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» (далі — Закон № 657) змінено окремі норми Кодексу, що регламентують питання реєстрації платників ПДВ.

Так, Законом № 657 право добровільної реєстрації платником податку на додану вартість поширено також на осіб, які лише планують здійснювати господарську діяльність (до внесення даних змін платником податку добровільно могли зареєструватись лише особи, які вже здійснювали оподатковувані операції з постачання товарів/послуг).

Крім того, Законом № 657 скасовано такі документи, як свідоцтво про реєстрацію особи платником податку на додану вартість і свідоцтво про реєстрацію як суб’єкта спеціального режиму оподаткування (далі — Свідоцтво) та надано право платникам податку на додану вартість за їх запитом отримувати витяги з реєстру платників ПДВ в органах Міндоходів.

Оскільки отримання витягів з реєстру не є обов’язковим для платників, органи Міндоходів не мають підстав вимагати їх у платника.

Підтвердженням факту реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності платником податку на додану вартість є наявність інформації про таку реєстрацію на офіційному веб-сайті Міндоходів, яка оновлюється щоденно.

У зв’язку з цим з 1 січня 2014 р. платники податку на додану вартість до внесення змін до відповідних форм документів не зазначають номер Свідоцтва у:

податковій декларації з податку на додану вартість та додатках до неї;

уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

реєстрі виданих та отриманих податкових накладних;

податковій накладній, яка складається при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг;

інших документах, форми яких передбачали зазначення цього реквізиту.

Відсутність номера Свідоцтва у податковій звітності з податку на додану вартість, яка подається до органів Міндоходів після 1 січня 2014 р. (незалежно від податкового періоду, за який така звітність складена), не є порушенням порядку її заповнення та не є підставою для відмови у прийнятті органом Міндоходів такої звітності у паперовому чи електронному вигляді.

Крім цього, відсутність у податкових накладних, складених після 1 січня 2014 р. у паперовому чи електронному вигляді, номера Свідоцтва продавця чи покупця не є порушенням порядку їх заповнен­ня та не є підставою для відмови у їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Також податкові накладні, складені після 1 січня 2014 р. у паперовому чи електронному вигляді без зазначення номера Свідоцтва продавця чи покупця, не можуть бути виключені зі складу податкового кредиту платника податку — покупця за умови дотримання інших вимог щодо оформлення податкових накладних.

Це стосується також інших документів, складених після 1 січня 2014 р., форми яких передбачали зазначення номера Свідоцтва.

При цьому інформуємо, що зазначення платниками податку на додану вартість, реєстрацію яких платниками податку було здійснено до 1 січня 2014 р., у податковій звітності з податку на додану вартість, податкових накладних та інших документах, складених після 1 січня 2014 р., номера Свідоцтва не є порушенням порядку їх заповнення.

У випадках якщо діючими нормативно-правовими актами передбачено пред’явлення чи надання Свідоцтва чи його завірених копій, до внесення відповідних змін до таких нормативно-правових актів платником пред’являється витяг із реєстру платників ПДВ або Свідоцтво.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 3

Податкові накладні та ПДВ-звітність: тепер без номера ПДВ-свідоцтва!

 

Ви, мабуть, пам’ятаєте, що з 1 січня цього року ПДВ-свідоцтва канули в Лету. Це важлива подія, яка рано чи пізно торкнеться кожного платника ПДВ. Зрозуміло, що насамперед вона стривожила тих, хто із зазначеної дати залишився без свідоцтва. Зокрема, це «новачки» в лавах ПДВшників (зареєстровані з 1 січня 2014 року), а також ті, хто пройшов ПДВ-перереєстрацію. Їх контрагентів ця новина, безумовно, теж цікавить. Про що, до речі, свідчать і дзвінки на нашу «гарячу лінію».

Тепер пропонуємо вам розібратися з тим, як скасування ПДВ-свідоцтв позначилося на порядку складання податкових накладних та ПДВ-звітності. Допоможе нам у цьому лист Міндоходів, що коментується .

Як з 01.01.2014 р. складати податкові накладні? На сьогодні податкові накладні все ще складаються за «старою» формою, затвердженою наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379. Цей порядок збережеться до набрання чинності новою формою (на момент підготовки номера на сайті податківців розміщено лише її проект).

При цьому в податкових накладних (як паперових, так і електронних), складених з 1 січня, номер ПДВ-свідоцтва вказувати не потрібно. Ані в частині постачальника, ані в частині покупця. Отже, такі податкові накладні вважаються дійсними і дають право на відображення податкового кредиту. Навіть незважаючи на те, що:

1) форма податкової накладної все ще містить зазначений реквізит;

2) при складанні податкової накладної без вказівки номера ПДВ-свідоцтва програмне забезпечення може видавати помилку.

На щастя, цей висновок підтвердили і податківці. Зробимо до нього кілька доповнень.

1. Зазначений висновок стосується тільки тих податкових накладних, які складено 1 січня 2014 року і пізніше. Якщо ж податкову накладну складено раніше (навіть 31 грудня 2013 року), номер ПДВ-свідоцтва як постачальника, так і покупця має в ній бути.

2. На жаль, контролери не повідомили, залишати відповідні поля в податковій накладній порожніми чи все-таки щось у них зазначати. Додумувати, як завжди, доведеться бухгалтеру. На нашу думку, це поле краще залишати порожнім. Тим більше, що саме так свого часу радили діяти податківці в частині інших реквізитів (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8). Водночас вважаємо, що не має призводити до помилки проставляння в таких накладних прокреслення чи нуля.

3. Зазначене правило стосується і тих платників ПДВ, у яких усе ще залишилися їх ПДВ-свідоцтва (видані до 1 січня 2014 року). Отже, якщо ви підпадаєте під цю категорію та складаєте податкову накладну, то можете не вказувати в ній номер вашого ПДВ-свідоцтва. Аналогічне правило діє і в частині номера ПДВ-свідоцтва покупця. Тобто, навіть якщо у покупця таке свідоцтво є, зазначати його номер у податковій накладній не потрібно.

4. Цей висновок є продовженням викладеного. Якщо у вас є ПДВ-свідоцтво і при складанні податкової накладної (з 1 січня 2014 року) ви все-таки вказали в ній його номер, це не буде помилкою. Такі податкові накладні є дійсними. Імовірно, аналогічний принцип має працювати і в частині зазначення номера ПДВ-свідоцтва покупця, але податківці про це нічого не сказали.

5. Податківці повідомили, що відсутність у податковій накладній (складеній із 1 січня 2014 року) номера ПДВ-свідоцтва не є підставою для відмови в її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Чудова новина! От тільки, на жаль, вона розходиться із практикою. Часто такі накладні не реєструються, про що, зокрема, свідчать і дзвінки читачів. Що робити в такому разі?

Якщо ПДВ-свідоцтво у вас/вашого покупця є, то в такому разі просто вкажіть його номер. За такого підходу проблема з реєстрацією податкової накладної вичерпується.

Гірше, якщо ПДВ-свідоцтва у вас/вашого покупця немає. Якщо податкову накладну без цих відомостей зареєструвати не вдасться, то, на нашу думку, не залишається нічого іншого, як роздрукувати квитанцію про відмову в реєстрації та додати до неї. Бажано при цьому повідомити покупцю реквізити листа, який коментується, щоб у нього в разі спору з податківцями було на що послатися. З нашими рекомендаціями щодо того, як боротися у суді з незаконною відмовою в реєстрації податкових накладних, ви можете ознайомитись у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 102, с. 34.

Звісно, не всі покупці зрадіють перспективі відображення податкового кредиту за такими накладними. Але іншого виходу немає: або погодитися з таким підходом, або подавати до кожної не зареєстрованої із зазначеної вище причини податкової накладної скаргу за формою Д8.

6. При заповненні розрахунку коригування слід керуватися тим же принципом. Тобто відображати в ньому номер ПДВ-свідоцтва не потрібно. Причому навіть у випадку, якщо такий розрахунок складається до податкової накладної, в якій ці відомості зазначалися.

Як з 01.01.2014 р. складати ПДВ-звітність? Як і в попередньому випадку, податківці підтвердили: вказувати у звітності з ПДВ номер ПДВ-свідоцтва не потрібно (проте якщо його зазначено, то це не помилка). Причому зверніть увагу: по-перше, незалежно від того, за який період її складено. Тобто в тому числі й за періоди до 1 січня 2014 року. Це актуально для «квартальників» з ПДВ (для них граничні строки подання звітності за IV квартал 2013 року ще не минули) та при складанні уточнюючих розрахунків.

По-друге, цей висновок стосується не лише декларацій з ПДВ, але і будь-якої іншої ПДВ-звітності. Тобто, зокрема, Реєстру виданих та отриманих податкових накладних. Про це, до речі, податківці прямо зазначили в листі.

По-третє, хай вас не бентежить те, що нові форми ПДВ-звітності (затверджені наказами Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678 і від 25.11.2013 р. № 708) усе ще містять цей реквізит. Підхід від цього не змінюється.

Висновок податківців, звісно, тішить… але було б ще краще, якби вони презентували його раніше.

Інші висновки листа, що коментується. Вище ви прочитали найцікавішу інформацію, викладену в листі. Але це ще не все. Податківці також повідомили про те, що:

1) з 1 січня реєструватися платником ПДВ у добровільному порядку можна ще на етапі держреєстрації юрособи/підприємця. Прочитати про це ви можете в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95;

2) отримання витягів із Реєстру платників ПДВ (нагадаємо, вони прийшли на зміну ПДВ-свідоцтвам) — справа добровільна. Але важливо не це. У листі прямо зазначено: податківці не мають права вимагати від вас його отримання;

3) відображати номер ПДВ-свідоцтва не потрібно не тільки в податкових накладних і ПДВ-звітності, а й у будь-яких інших документах, у яких раніше необхідно було його вказувати;

4) якщо нормативний акт вимагає пред’явити/подати ПДВ-свідоцтво (його копію), то до внесення змін до таких нормативних актів ви можете пред’явити або витяг, або ПДВ-свідоцтво (звісно, якщо воно у вас є).

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі