Теми статей
Обрати теми

Щодо терміну подання покупцем скарги на постачальника

Редакція ПБО
Лист від 19.12.2013 р. № 17865/16199-99-19-04-02-15
img 1

ПДВ

img 2

Щодо терміну подання покупцем скарги на постачальника

Лист Міністерства доходів і зборів України від 19.12.2013 р. № 17865/16199-99-19-04-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <…> щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість та повідомляє.

img 3Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків або інших роз­рахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Тобто скарга на постачальника подається у випадку відмови постачальника товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєс­трації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В той же час Законом України від 24.10.2013 р. № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» до пункту 201.10 статті 201 Кодексу внесено зміни, якими визначено, що право на подання скарги на постачальника зберігається за платником протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі».

Таким чином, починаючи з 1 січня 2014 року у випадку відмови постачальника товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку заповнення та/або реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, право покупця додати до податкової декларації заяву із скаргою на постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту, зберігатиметься за ним протягом 60 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або порушено порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі.

 

Заступник Міністра А. Ігнатов

коментар редакції


img 4

Подовжений строк подання скарги Д8: чи застосовувати його до «перехідних» ПН?

 

Лист, що коментується, присвячено поданню скарги на постачальника за формою Д8. Як це часто трапляється з листами контролюючих органів, він здебільшого складається з цитат або рясніє відсиланнями до норм, які не викликають сумнівів. При цьому найголовніше, що може вас зацікавити в цьому листі, приховано в його заключній частині.

У ній податківці нагадали, що тепер абзац одинадцятий п. 201.10 ПКУ дозволяє подати скаргу на постачальника за формою Д8 протягом 60 календарних днів, наступних за граничним терміном для подання декларації за звітний період, у якому постачальник не надав податкову накладну або порушив порядок її заповнення/реєстрації в ЄРПН. Про те, як застосовувати це правило, у тому числі про «проблемні» питання, пов’язані з ним, ви могли прочитати зовсім недавно — у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 4, с. 13.

Одне з ключових питань у цій частині полягає в тому, чи поширюється зазначена норма на податкові накладні, складені за ПДВ-зобов’язаннями, які виникли до 1 січня 2014 року. У статті ми вказали кілька ймовірних сценаріїв розвитку подій, але остаточної відповіді все одно потрібно було чекати від податківців. І цілком можливо, що ми її отримали.

Із формулювання заключної частини листа випливає, що 60-денний строк для подання скарги за формою Д8 поширюється тільки на ті податкові накладні, які складені за ПДВ-зобов’язаннями, що виникли з 1 січня 2014 року. Тобто тоді, коли відмова постачальника видати податкову накладну або порушення ним порядку її заповнення/реєстрації в ЄРПН відбувається після зазначеної дати. Нагадаємо: це найбільш фіскальний сценарій.

Але не засмучуйтеся. Крапку в цьому питанні ставити ще зарано. Річ у тім, що відповідь податківців у листі, що коментується, прозвучала доволі «розмито» і за бажання її можна розтлумачити інакше. Є ймовірність, що вони просто нагадали про новацію, яка очікується з 1 січня 2014 року, не зачіпаючи при цьому питання «перехідних» податкових накладних. Отже, очікуємо їх наступних, більш конструктивних роз’яснень із цього приводу.

 

Олександр Ключник, Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі